recenze

Rabwar

Rabwar

Králíci útočí. Sice tomu, aby své militaristické choutky uklidnili, nezabráníte, ale můžete alespoň pomoci jedné ze dvou stran tím, že ji dovedete k vítězství. I když ne vše půjde podle představ, není pochyb o tom, že se jedná o solidní záležitost.
Každý z vás se jistě někdy setkal se hrou Worms. Tato nezapomenutelná tahová akční herní série se stala doslova fenoménem a zejména její starší bráškové díky nízké HW náročnosti se na mnoha místech hrají dodnes. Svědčí o tom třeba i fakt, že v průběhu některých přednášek na naší vysoké škole, se čas od času utvoří skupinky, které u této gamesky tráví celý průběh mnohdy nudného výkladu a i když vypadají, že stíhají vše sledovat, mnohdy v zápalu boje jsou rádi, že jsou rádi. ;)

Po trošku netradiční odbočce ale zpět k dnešnímu tématu – recenzi na titul Rabwar.. Původní Worms jsem nezmínil jen tak náhodou, protože právě s touhle peckou bude mít dnešní titul velmi mnoho společného. Tentokrát ale na červy zapomeňte, ovládat totiž budete sympatické králíky. Ti budou útočně naladěni, což je pro dnešek více než výhodné. Než se ale pustíme do rozboru projektu, bude myslím vhodné popsat některé důležité herní faktory. Tak jednak je důležité, že si titul můžete dopřát jak proti počítači, tak i proti živému hráči. Rozhodnete-li se pro první variantu, budete v mírné výhodě, protože i když na první pohled vypadá chování AI naprosto nepředvídatelně, později zjistíte, že tomu tak není a že váš soupeř útočí podle určitých schémat. Chcete-li se tomuto faktu vyvarovat, nezbude vám nic jiného, než se poohlédnout po živém soupeři a následně ho přizvat ke své klávesnici, protože jiným způsobem si hru pro více hráčů nevychutnáte.

Ať už se rozhodnete jakkoliv, důležité bude zvolit si jména. A zde pocítíte mírnou nedodělanost, protože poznáte, že pohyb v menu má svá slabá místa. Budete-li znechuceni, věřte, že vás to přejde, když se vám podaří dostat se do hry. Zde problémy už končí a vy se můžete soustředit na samotný boj. Úkol je samozřejmě rozdrtit svého soupeře. Vše probíhá na tahy, takže pokaždé jedete jednou vy a podruhé oponent a co se týče jednotek, pak bych to shrnul na tři části. V té první budou klasičtí pěšáci, v druhé pak rovněž pěšáci, ovšem sebevražední a v té poslední naopak těžké jednotky. Klasické jednotky poznáte snadno, nejsou ničím výjimeční a svoji úlohu plní dobře. Samozřejmostí je, že vás dokáží podržet v těžkých chvílích, stejně tak jako sebevražedníci. Ty poznáte podle dynamitu na zádech a stačí, když se poohlédnete po menším hloučku nepřátel a je vymalováno. Do těžkých jednotek patří tanky, a to jak s klasickým kulometem, tak i s dělem, které je mimochodem mnohem účinnější, i když pomalejší. Vítězství pak záleží na vhodné kombinaci jednotlivých ozbrojených složek králičí lidové armády.

Své snažení pak můžete prověřit v jedné ze tří map, lišící se svým klimatem. Když už jsem zde zmínil Worms, rád bych o nich řekl ještě několik slov. Červíci měli jednu obrovskou výhodu. Zásoby jim padaly přímo z nebe a hráč si s trochou trpělivosti mohl styl hraní přizpůsobit přesně dle svých představ. Nic podobného zde ovšem nečekejte. Vše je předem dáno a je jen skutečně na vás, jak to celé využijete. I přes některá slabá místa se ale jedná o velice slušnou gamesku a vzhledem k velikonoční tématice vám během těchto dní může zpříjemnit chvíle strávené u počítače.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 5 =

martin | 07.05.06 v 18:28

to su hrozne bojove hry.lebo moj kamarat hovori ze je nuda

smrty | 27.04.06 v 20:49

docela dobry


galerie

Rabwar Rabwar Rabwar Rabwar Rabwar