recenze

Psypan

Psypan

Přestože právě začaly prázdniny, není důvod, abyste nechali zrezivět mozkové závity a zčernat šedou kůru mozkovou. Psypan je velice povedeným logickým rychlíkem kombinujícím klasické pexeso s karetními hrami, a to vše ve skvostně vydařeném obalu.
Nebojte se, dnešní logická hříčka není další z nekonečné řady klonů pexesa, jak byste si mohli po shlédnutí okolních obrázku myslet. Ve skutečnosti se jedná o něco mnohem složitějšího, ale o to zábavnějšího. Představuji vám Psypan, velice zdařilou logickou hru beroucí si z pexesa jen to nejlepší, a sice pěkné obrázky a rozložení herní plochy. Další charakteristiky Psypanu jsou klasickému pexesu na míle vzdálené.

Herní plocha obsahuje 8x8 kartiček a cílem hry je do určitého časového limitu nasbírat co nejvíce bodů, čehož dosáhnete opakovaným horizontálním či vertikálním uspořádáváním jednotlivých karet se stejnými obrázky do trojic či větších uskupení. Prohodit dvě karty lze však pouze tehdy, pokud tím vznikne výše zmíněná trojice, čtveřice.. ba i osmice, pokud budete dobří. To by však nebylo nic nového pod sluncem, pokud by autoři nepřišli s nějakým zajímavějším prvkem. A teď se podržte – oni přišli! :) Ve hře jsou totiž mezi ostatními kartami namíchány tři speciální. Jedna, označená písmenem K, je král, další Dáma (D) a nakonec Mág (M). Král má tu vlastnost, že se může s ostatními kartami prohazovat i diagonálně a pokud ho vyrušíte s ostatními králi, přidá bonus k celkovému skóre. Pokud dostanete do trojice dámu, zmizí vám všechny dámy z celé herní plochy a vám se značně ulehčí práce. A tím nejlepším nakonec je mág, který po kliknutí „zakouzlí“ a provede nějakou náhodně určenou akci, dobrou či zlou. Může se vám stát, že dostanete bonus ke skóre, mág se změní v jinou kartu, přibude vám časový limit či se zruší celý řádek nebo sloupec karet. Na druhou stranu vám může také skóre či časový limit ubýt a dokonce, a to je velice nemilé, vám může způsobit náhlou smrt. S mágy tedy opatrně. Poslední vychytávkou je ještě několik ikonek umístěných vlevo dole, které se postupně „dobíjejí“ s počtem vyrušených karet, a jež vám taktéž mohou velice ulehčit život.

Autoři do vcelku neoriginálního motivu přimíchali notnou dávku invence, která je hře jen a jen ku prospěchu a přidává jí další rozměr. V nastavení můžete dokonce vybrat až z osmi druhů karetních sad, takže Psypan jen tak neomrzí. Jako většina her tohoto druhu sice neslouží k dlouhodobé zábavě, nicméně jako lehké rozptýlení je opravdu výtečná.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 4 =


galerie

Psypan Psypan Psypan