recenze

Natomi Bottle Rocket Extreme

Natomi Bottle Rocket Extreme

Pojďte si ještě před Silvestrem zatrénovat střelbu raket! A pokud budete dobře mířit, možná tím zachráníte i svět...ale hlavně svou vlastní kůži! Dokážete to?
Nové hry mohou vznikat mnoha způsoby. Jedním z nich je to náhlé „osvícení“ autora, tedy skvělý nový a neotřelý nápad. Takto vzniklé gamesy bývají, pokud se tvůrce věnuje dostatečně i vyvedení svého nápadu, nejlepší. Překvapí, zaujmou a zabaví. Protože je však potřeba dostatek invence, aby mohla taková hříčka vzniknout, je jasné, že jich je poměrně málo. Pak jsou další dílka, jež vznikají výrazným přepracováním již použitého tématu. I to bývá leckdy dobré, musí však být znát posun od původního zpracování. Jenže bohužel existují i autoři (a jsou to leckdy i autoři známí, u nichž by to člověk ani nečekal, snad jde někdy jen o jakýsi úlet), kteří si rádi vystřihnou hru, jejíž námět se opakuje tak často, že by se dalo mluvit o variaci na jedno téma. Neodpustím si jednu takovu jmenovat- Arcadians. A mně nezbývá než konstatovat, že Natomi Bottle Rockets Extreme (NBRE) patří mezi druhou až třetí skupinu.

Abych vás nejdříve uvedl do obrazu, co vás vlastně čeká, ať si tu jen tak o něčem nemluvím, aniž byste věděli o čem. Blíží se pomalu doba Vánoc a přelomu roku a oslavy Silvestra si vyžadují také nějakou tu pyrotechniku. Velmi oblíbené jsou rakety, jež budou vaším hlavním artiklem i v této gamese. Nebudou to ale ty pravé silvestrovské, nýbrž poněkud upravené k ničení. Budete je totiž používat jako skvělé střelivo, jímž musíte likvidovat ufonské lodě, které se vám velmi nepříjemně srocují nad hlavou. Navíc si ufoni v nich velmi dobře uvědomují, že asi nebudete jejich kamarád, takže palbu opětují. A jsme u toho. Námět jako vyšitý ze síně slávy herní minulosti. Ufoni útočí a vy se dole pod nimi snažíte vzdorovat jejich obrovské přesile. Jakmile zlikvidujete jeden jejich konvoj, přiletí další a další, dokud vás nezničí. Jde o to, zůstat co nejdéle naživu. Někde se setkáváme s tím, že máte na zemi k dispozici jakési štíty, za něž se můžete provizorně schovat, dokud je palba z marťanských kanónů také nezlikviduje. To je ale, co se týče modifikací, vše. A opravdu není měsíce, aby člověk na něco podobného nenarazil. Nejhorší je, že většinou si s sebou další a další klony nesou i technickou úroveň svých předchůdců, což jen potvrzuje jejich ubohost. Některé z těchto výtek patří i k NBRE, ale na druhou stranu mnoho ne!

Vezměme to pěkně popořadě. O námětu už jsem mluvil, ten je shodný. V provedení je malinko rozdíl, neboť každá vaše raketa na zemi má své stanoviště, celkem jich je pět. Abyste mohli střelu vypustit, musíte ji nejdříve podpálit. A abyste něco mohli podpálit, musíte mít oheň - jeho zdroj je v levém okraji obrazovky. Čili: každé podpálení znamená cestu pro oheň a s ohněm. To je při palbě mimozemšťanů někdy velmi riskantní cesta, takže musíte být připraveni na rychlý úhybný manévr. Dalším shodným aspektem je to, že po vystřílení jedné skupiny nepřátel ji okamžitě nahradí skupina další. A vy sbíráte body a sbíráte...Za co je ale potřeba Natomic Studios pochválit, že neodflákli technické zpracování. Při hraní už tak nebudete mít pocit, že jste se právě ocitli dvacet let zpátky a že vaše Pentium IV z podivných důvodů vykonalo metamorfózu na ZX Spectrum. Nechci, aby to zase vyznělo, že grafika je naprosto nevídaně úžasná, to určitě není, ale není odflinknutá a myslím, že pro podobnou hříčku plně dostačuje. Totéž se dá říct s úspěchem i o zvucích, jen stále se opakující doprovodné melodie vás začnou velmi záhy otravovat. Domnívám se, že jde o celkem vydařenou gamesu, leč stále je to o té variaci na jedno téma, což zřejmě mnohé hráče odradí. Navíc velmi brzy přichází stereotyp. Leč na kratší pobavení, proč ne.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 5 =


galerie