recenze

Mono

Mono

Skvělá hratelnost, parádní grafika a originální námět... Jak toto všechno popsat jedním slovem? Mono. Kdo nestáhne, neuvidí ty grafické hody a nezažije neutuchající hratelnost, která neskončí ani po desítkách hodin.
Ať si kdo chce co chce říká, hratelnost je u freewarových her to nejpodstatnější. Samozřejmě – má-li titul ještě atraktivní grafické zpracování a originální námět, není to na škodu. Ba naopak, ve většině případů se potom jedná o naprostou bombu… Titul jménem Mono splňuje všechny zmíněné prvky. O hratelnost se stará námět á la Asteroids, grafiku zajišťuje sice zmatený, ovšem ve výsledku o to roztomilejší grafický engine a to celé tvoří skvělý, u nás v redakci tzv. „devítkový“, titul.

Hlavní herní náplň na první pohled není sice nikterak originální, při bližším zkoumání však zjistíte, že s Asteroids toho zase až tolik společného nemá. Vyberete si základní barvu – černou nebo bílou – a vaším úkolem bude přebarvit ji na opačnou. Toho dosáhnete jedině tak, že budete střílet do všudypřítomných geometrických útvarů. Zní to jednoduše, ale věřte mi, že ve skutečnosti to je úkol přímo nadlidský. Řekněme, že si za podkladovou barvu zvolíte bílou. Kolem vás pak budou létat balónky, trojúhelníčky a další všemožná havěť, která bude pokaždé zcela jiného odstínu…tu zelená, tu modrá – a vy budete muset správně mířenými trefami dosáhnout toho, aby části, které z útvarů díky vám odpadnou, nakonec vytvořily černý celek. Jednotlivé útvary jsou ale skutečně velmi malé, jediný flek se rovná přibližně pixelu, a úkolem je zaplnit celou obrazovku, což je například při rozlišení 1024x768 pixelů… no prostě je to hodně. :o) To však ani zdaleka není vše. Celou situaci vám ještě bude ztěžovat hned několik prvků. Střílet totiž nebudete jen vy, občas budete muset být připraveni i nějakou tu ránu schytat.

Naštěstí máte k dispozici i důmyslný systém power-upů, který mohu jedním slovem popsat jako „dokonalý“. V každé příznačné chvilce se power-upy objevují přesně tam, kde mají a vylepší vám ztracené bodíky v tom či onom atributu. Power-upů je hned několik druhů. Nechybí klasický typ, který vám doplňuje energii, jednoznačně nejhojnějšího využití se ale dočká jakési otáčecí kolo, které vás na chvilku ochrání před nepřátelskými útoky. K tomu všemu vás ještě bude trápit problém se zbraněmi. Těch je rovněž ve hře přítomno hned několik druhů a špatná volba vás mnohdy může stát potřebné životy. Vzhledem k neuvěřitelnému počtu nepřátel i útvarů se často ke slovu dostane i tzv. automatická střela, díky níž stačí pouze pohybovat s vaší „lodí“ a vyhnete se nárazu s ostatními.

Co do audiovizuálního zpracování mohu opět jedině chválit. Hudba skvěle doplňuje atmosféru a grafika? Jedním slovem atraaakce, kterou jinde nenajdete. Abstraktní útvary si žádají abstraktní zpracování a světe div se – dostaly ho! Mono je pro mě nečekanou podpásovkou, s kterou jsem, upřímně řečeno, vůbec nepočítal. Ale je tady, tak proč si ji nezahrát?

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =

jsiii | 18.02.06 v 10:29

Tahle hra je nářez...

Kahi | 30.08.05 v 13:52

geniální... něco takového může vymyslet jen japonec... ale tohle je výjimka :).

LnicJ | 02.03.05 v 00:17

Originalita nadevše ... super pařba


galerie