recenze

Maelstrom

Maelstrom

S dnešní hrou se vrátíme někam do období mezi roky 1992 a 1994, kdy se mezi freeware týmy zviditelnila skupinka lidí, kteří svůj tým nazývaly Ambrosia Software. Znáte-li tento tým, rozhodně neváhejte, neboť jejich klasika by se měla objevit na disku každého hráče freeware her.
S klasikou je to vždy stejné. Není možné ji nějak záporně hodnotit. Jde sice o starší záležitosti, ale pokud jde o freeware hry, tak stále na úrovni. U běžných her se najde jen pár, které nám dnes nejsou k smíchu při porovnání s dnešními pařbami. U freeware her je to trochu jinak. Každý hráč by si měl vážit starších unikátů, které byla a jsou vzorem pro většinu výrobců freeware her.

Maelstrom se na internetu objevila už hodně dávno. Přiznám se, že přesné datum nevím. Autoři ho nenechali přiložený v souborech u hry, takže je těžké ho zjistit, ale jisté je, že hra byla vytvořena v nejlepších letech týmu Ambrosia Software. Ti na své stránce uvádí dobu jejich působení mezi roky 1995 až 2003, ale info ve hře je jiná, ale spíše podle něho se můžeme řídit. Nicméně hlavním autorem hry je jakýsi Sam Lantiga, který vlastní stránky se svými projekty zde! Na stránce Ambrosia Software by se dalo očekávat, že naleznete hry, kterými se autoři v posledních letech zabývali. Samozřejmě to tak je, ale bohužel si je nestáhnete jako freeware hry, ale budete za ně muset zaplatit a to celkem slušné částky. O kvalitě her se diskutovat nedá. Je zbytečné je zkoušet, abych je mohl hodnotit. Jejich kvalitu už udává jen to, že jsou od Ambrosia Software, což je solidní pojem mezi freeware týmy. Není to sice odborný názor, ale kvalitě týmu věřím a při pohledu na ceny a propagandu je jasné, že nepůjde o nepovedené záležitosti.

Vraťme se teď k dnešní hře. Velikost je přímo nádherná. S necelými 900 KB by neměl mít problém žádný modemák a pokud ano, tak by měl začít uvažovat o koupi nového modemu. ;) Do této velikosti se povedlo nacpat několik levelů, které se hrají nejspíše na čas (rozluštit délku nebo důvod startu dalšího levelu je docela problém, pokud na to přijdete, podělte se o to s námi. ;) Létáte v malé raketce se štítem a jednou zbraní, kterou jsou střely s nepříliš velkým dosahem. Když hra začne, tak každý ztuhne na jednom místě a bude jen odvracet útoky komet a asteroidů. Po chvíli však množství a rychlost těchto objektů bude přibývat a dostaví se první potíže s ovládáním. To je na hře celkem vychytané, neboť vaše raketa jen tak nezastaví a naučit se jí ovládat není lehké. Ovládání sice není nějakou novinkou, ale je vychytané. Až vyzkoušíte, pochopíte. ;) Při silnějších útocích se často dostaví i nějaká ta nepřátelská loď, která si po vás ráda vystřelí, takže bude asi na čase použít štít. Ten aktivujete stiskem mezerníku a střelbu stiskem tabulátoru. Nastavení si určitě změňte v základní obrazovce, ať nelítáte prsty po klávesnici a máte vše hezky vedle sebe. Pak nebude problém dostat se ke chvíli, kdy se na obrazovce rozsvítí nápis „Prepare to wave…“, což je pochopitelně čas na další level.

Pokud byste měli zájem, tak v menu hry naleznete i rozsáhlý příběh o tvorbě celé hry, které je samozřejmě v angličtině, ale nevěřím tomu, že by se b tom někdo alespoň trochu neorientoval. :) Dohrát hru by také neměl být problém, i když je to někdy k popukání, když se dostanete dál, zbude vám jeden život a zrovna malý úlomek asteroidu vás zasáhne. ;)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 1 =


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce