recenze

Lunar Command

Lunar Command

Zachraňte napadenou vesmírnou základnu! Prší na ni desítky střel a vy máte k dispozici jen pár scudů...Co s tím? Budete muset hodně dobře mířit!
Spršky střel se snášejí z vesmíru na nebohou planetu, která je zastavěna základnami. Nemůže se téměř nijak bránit, jediné, čím disponuje, je raketový spouštěč scudů. Nezbývá, než se do vlastně předem prohraného boje pustit a snažit se přežít co nejdéle. Toto není scéna z katastrofického sci-fi filmu, ale víceméně příběh dnešní gamesy. Vsadil bych se ale o cokoli, že mnoha z vám není úplně neznámý. Něco podobného jste již určitě zažili, třeba v ABM. Ano, chci tím říct, že Lunar Command je další hrou, která se řadí mezi předělávky starých témat. Když ji však budeme porovnávat se jmenovaným ABM, narazíme na mnoho rozdílů. ABM totiž lze označit za pouhopouhou předělávku, ale Lunar Command rozhodně ne.

Co tedy ze starého námětu zůstalo? Na první pohled vypadá vše podobně. Na povrchu vaší planety je 6 základen - bází. Tři napravo a tři nalevo. A mezi nimi je spouštěč raket. Záhy po startu hry z nebe začnou pršet střely, které vy musíte likvidovat. A jak? Vaším úkolem je trefit se scudem přímo do čela spouštějící se střely, nebo jej alespoň výbuchem zasáhnout. To je tedy první pohled, jenže na ten není radno vždy dát. A to poznáte ihned po skončení prvního kola, které je naprostou hračkou. Výpočet skóre, jenž následuje, by ještě nebyl ničím tak zvláštním, ale vy při něm dostanete několik megascudů (vždy minimálně alespoň jeden, ale když budete dobří, tak klidně víc) a navíc i tzv. „opravářské body.“ Abyste tomu rozuměli, megascud je raketa, která jednak letí rychleji než obyčejná, jednak její exploze způsobuje větší detonaci, čili je zde mnohem vyšší pravděpodobnost, že se s ní trefíte do více padajících střel. Pomocí opravárenských bodů si můžete před každým levelem alespoň trochu opravit škody. Pokud se totiž střela trefí do jedné ze šesti bází, nejdříve je zničen její štít. Až pokud je zasažena podruhé, je zničena zcela.

Jenže i to by bylo příliš jednoduché a možná i nezáživné. Jestliže vy disponujete dvěma typy raket scud, disponuje i nepřítel dvěma typy svých střel. Vizuálně se liší barvou, ty obyčejné jsou žluté, ty speciální červené. Samozřejmě, že hlavní rozdíl ale netkví v barvě. Červené střely se totiž mohou rozštěpovat. A to už je vlastnost, na niž je třeba si dát pozor. Taková rozštěpená střela může dát obraně velmi zabrat, zvláště, je-li jich víc. Navíc se na nebi neobjevují jen střely, ale také různobarevné trojúhelníčky. Kdo si myslí, že to není nic dobrého, má naprostou pravdu. Tak například červený trojúhelník zpomalí vaše střely o 30%, růžový zmenší rozsah exploze o 20% atp. Prostě je potřeba se jich co nejdříve zbavit. Jak už jsem se zmínil, hra je rozčleněná do levelů, v každém stoupá obtížnost jednak počtem střel, které na vás budou pršet, a také vzrůstajícím počtem štěpení atd. Domnívám se, že to si umí každý představit. S tím souvisí poslední vychytávka, co se obtížnosti týče. Ještě před samotnou hrou si můžete zvolit, zda chcete hrát „hard“ nebo „soft“ variantu. Bohužel výsledky na internet zapsat nelze, gamesa vám nabízí pouze připojit se na internet a zahrát si ji on-line, kde už samozřejmě své výsledky přidat můžete.

Grafika hry se od té například v ABM liší obrovsky. Výbuchy jsou propracované, báze ani odpalovač scudů nejsou znázorněny jen tak na oko, ale vypadají opravdu vesmírně, byť zase na druhou stranu to žádná obzvláštní sláva není. Ale uvidíte blikající hvězdy a co se dá dělat, že je vesmíru černo, to nesmíme autorům zazlívat. Techno hudba, která k tomu celému zápolení hraje, se celkem hodí a co vyčítat není ani zvukům. Domnívám se proto, že pokud vás chytne princip hry, pak se vám bude Lunar Command docela líbit, ale koho nenadchne sestřelování vesmírných raket a bránění základny, pak si těžko bude k tomuto dílku hledat cestu.

stáhnout hru
Andrew

autor
/ Andrew

Skóre

70 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =


galerie

Lunar Command Lunar Command Lunar Command

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce