recenze

Lost Dutchman Mine 3D

Lost Dutchman Mine 3D

Pomozte sympatickému zlatokopovi získat neskutečné bohatství. Možností, jak přijít k penězům, totiž existuje nespočet a skutečně bude záležet pouze na vás, jakou cestu k bohatství zvolíte. Veškeré detaily prozradí ale až naše podrobná recenze!
Doba, kdy na americké půdě vypukla zlatá horečka, je už dávno pryč. Přesto je tato historická událost velice zajímavá a pro takové filmové a virtuální zpracování jistě naprosto ideální. Pro nás hráče je ale přeci jen atraktivnější druhá varianta, které jsme se dnes, díky společnosti Attic Games, dočkali. Jméno týmu je vám možná povědomé. Není tomu skutečně tak dlouho, co jsme se sekali se hrou Saharan Outpost. Na obranu pevnosti ale skutečně zapomeňte. Dnes půjde pouze o to, co možná nejvíce zbohatnout. Recenze je tentokrát mnohem obsáhlejší. Lost Dutchman Mine 3D, jak zná název dnešního titulu, si totiž skutečně zaslouží probrat do toho nejmenšího detailu, kterých ve hře rozhodně není málo.

Jak to tak většinou bývá, cesta k bohatství není nikdy jednoduchá a mnohdy vyžaduje ohromnou dávku úsilí. Výsledek bohužel nemusí vždy dopadnout nejlépe. Dnes se finance do vaší kapsy dostanou pouze díky zlatu. Naštěstí nejste omezení pouze jednou, stereotypem nasáklou variantou, ale lze si zvolit z několika naprosto nezávislých možností. Tou nejrychlejší, ale zároveň nejriskantnější, je navštívit místní bar a zkusit štěstí v kartách. Pravidla jsou velice jednoduchá. Štěstí bude mít ten, komu se vytáhne z balíčku karta, na niž si vsadil. Druhá varianta spočívá v zakoupení vlastního dolu. Učiníte-li tak, pak se čas od času na vaše konto připíše nějaká ta finanční částka navíc. Poslední, a zároveň zřejmě nevyužívanější možností, je zavítat do písčitého terénu a v obrovském pouštním teritoriu se pustit do výkopového hledání. Než se tam ale vydáte, bude potřeba nakoupit základní suroviny a pojistit se tak ze všech stran. Při nákupu by vaši základní položkou měl být jednoznačně kůň. Bez něj totiž se totiž nemáte šanci opustit hranice osady. Zapomínat také nesmíte na vodu, potraviny a hlavně na náboje do vaší střelné zbraně společně s pánví na případné rýžovaní zlata. Nakoupit toho může samozřejmě více, ale tohle je to nejdůležitější.

Na poušti pak můžete provádět výkop prakticky kdekoliv vás jen napadne. Nálezy se ovšem budou značně lišit, protože narazit můžete prakticky na cokoliv. Není problém se kupříkladu setkat s přátelskými indiány, kteří vám za nějaký poplatek prodají vodu nebo třeba narazit na jedovaté hady. Mnohem veselejší ale je, když narazíte na zlato, nacházející se zde v mnoha podobách. Jednak ho můžete rýžovat nebo se při výkopu můžete dostat do podzemního dolu a posbírat místní zásoby. Dávejte ovšem bedlivý pozor, abyste těchto zásob nesebrali moc, protože pak se vaše postava začne chovat velice divně a pomůže pouze restart hry. Nejspíše se jedná o bug. Doporučuji proto pravidelně hru ukládat. Bohužel ne ze všech nálezů budete mít užitek. Natrefit totiž můžete na spoustu překážek, které vás v nejhorším případě mohou připravit úplně o vše. Střetnout se můžete s bandity, indiány či třeba s již zmíněným hadem a dobré slovo vám rozhodně nepostačí. Bude muset nechat mluvit vaši zbraň. V tomhle ohledu musím říci, že hra je poměrně nevyvážená. Než se mi podařilo protivníka skolit, musel jsem proti němu mnohokrát vystřelit. Ne, že by mi hrozilo nějaké převeliké nebezpečí, protože životů jsem měl dostatek, ale to kvantum zbytečně vypotřebovaných nábojů mě rozhodně nenechávalo klidným. Myslím tedy, že na tomhle mohli autoři zapracovat mnohem více. V průběhu hry můžete rovněž najít čtyři kameny, jež dohromady tvoří mapu k bájnému a ztracenému dolu Dutchman.

Protože vaše zásoby nejsou nevyčerpatelné, budete muset se vracet do města. To na mapě identifikujete velice snadno. Docela dost mi vadil pohyb kurzorem po lokalitě. Vše je vyřešeno pouze pomocí myši. Nevím jak vám, ale mě se zdejší řešení zdálo hodně nepraktické. Často jsem se nemohl trefit na tu část mapy, kterou jsem potřeboval a zbytečně jsem tak ztrácel čas. Myslím, že kdyby se dalo k pohybu zapojit i kurzorové klávesy, bylo by to mnohem lepší. Na vše si ale velmi rychle zvyknete. Ve městě si kromě nakoupení zásob můžete uložit peníze do banky, čímž samozřejmě získáte nějakou pěknou částku navrch či zajít si do baru a vychutnat si volnou chvíli popíjením whisky nebo již zmíněným hraním karet. V baru vás jistě překvapí velmi příjemné 3D prostředí. Je pravdou, že s trojrozměrným pohledem se setkáte i v dolech nebo v přestřelkách, ale nepůsobí to takovým pěkným dojmem jako v baru. To ale nemění nic na tom, že po celou dobu budete mít příjemný pocit svobody, protože se podobně jako třeba v Eskimo Kisses nemusíte omezovat žádnými vedlejšími úkoly a můžete skutečně dělat vše dle libosti, což jistě potěší nejednoho příznivce těchto her. Jedná se skutečně o velmi povedený kousek, nabízející ohromnou porci zábavy a společně s výborným technickým zpracováním vytváří jednu z nejzajímavějších her poslední doby. Stereotyp se sice dostaví, přesto minimálně za vyzkoušení to rozhodně stojí a třeba to budete právě vy, komu se podaří najít již zmíněný ztracený důl Dutchman, skrývající ohromné bohatství, s nímž si vystačíte velmi dlouhou dobu!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 1 =

milda | 21.02.07 v 17:46

u banditu staci se jim 3x trefit kamkoliv koule atd. u hadu to stejny.

Vagabund | 10.09.05 v 08:51

Hm, možná by se ale slušelo říct, že se ve skutečnosti jedná o remake 15 let staré stejnojmenné komerční hry. Akorát v té době byla 2D a ne 3D...


galerie

Lost Dutchman Mine 3D Lost Dutchman Mine 3D Lost Dutchman Mine 3D Lost Dutchman Mine 3D Lost Dutchman Mine 3D

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce