recenze

Kyuri

Kyuri

Akční hra Kyuri vás přenese do mrakodrapu, který musíte vyčistit od jeho agresivních obyvatelů. Skvělá hratelnost, grafika, působivý zvuk a hlavně horda nepřátel. To vše na vás čeká v této japonské záležitosti!
Na první pohled vypadá hra velmi neobvykle. To asi z jednoho prostého důvodu – je japonská. Pod tím si někdy můžeme představit kvalitní hry, hlavně s dobrou hratelností a grafikou, což dnes není výjimkou, ale bohužel také nesrozumitelné prostředí. Kyuri není až tak zapeklitá, ale japonská je, takže troše luštění se nevyhnete. Nicméně celkový dojem to příliš nekazí a vzhled hry, grafika a druh hry mi dosti připomíná X Operations, kde byla představa jasná, ale její uskutečnění trochu vázlo.

Herním prostředím je mrakodrap, kde plníte jakousi misi. Jedná se o čištění, tedy o zneškodnění všeho živého na co narazíte a věřte, že na toho narazíte dost. Postavy jsou skvěle animované, tudíž si je s něčím nespletete a i na dálku na vás jasně svítí. Není pak problém se k nim přiblížit a uštědřit jim pár ran, které je sprovodí z tohoto světa. Pro lepší orientaci jsou tu označení všech nepřátel a mapa. U té by se dala vytknout jedna maličkost a to fakt, že si nepřítele na mapě všimnete až ve chvíli, kdy už to do vás sype. Mapu tedy vynechejte a orientujte se běžným pohledem a svou bystrostí. Každá rána od nepřítele vás stojí 10% vašeho života a pokud se nepřítel dostane až k vám a srazí se k vámi, máte to za sebou.

Vaší jedinou zbraní je střílení jakýchsi zelených světel, které mají účinek pouze ve chvíli, kdy jste blízko nepřítele a máte ho zaměřeného. Pohyb vaší postavy je samozřejmě rychlejší, a tak není problém za protivníkem běžet a poslat mu pár střel do zad. Ano do zad. Není to příliš férové, ale pokud se střetnete s nepřítelem tváří v tvář, vyjdete z toho sice vítězně, ale s vážným úbytem životů. Někdy se tomu dá předejít včasným výskokem, ale ve vzduchu toho příliš nestrefíte – další malá chyba této hry. Co se týče střeliva, tak není neomezené, ale jeho hodnota je vysoká, z čehož vyplívá že strach s příliš časté střelby není na místě. Obavy byste měli mít z času, který máte na vyčištění celého mrakodrapu a pokud to včas nestihnete, můžete začít od znovu, stejně jako ve chvíli, kdy vás zabijí.

Než se pustíte do hraní, čeká vás okno s nastavením grafiky a ovládání. Doporučuji nechat vše jak je a zvyknout si. Snaha přehodit si ovládání z „japonského“na „české“ se někdy příliš nehodí a v tomto případě to ani nefunguje jak má. Zkrátka šipky budete muset pro dnes vynechat. Pokud si hru oblíbíte, přivítáte i režim pro dva. Ten má jednu nepochopitelnou chybu a to dělení obrazovky. Ta mohla být na půl, ale je na čtyři části z čehož ty zbylé dvě jsou černé. Mimo to klávesnice se neovládá příliš dobře dvěma hráči, pokud nejde o nesmírně šikovné ruce. I přes tyto malé nedostatky si u mě hra nezkazila dobrý dojem a myslím si, že by se dala i zařadit mezi naše nejlepší 3D střílečky. Není to sice typická 3D střílečka se spoustou zbraní, ale právě to z ní dělá výjimku, kterou si leckdo může oblíbit.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =

Martin | 06.01.05 v 16:30

Větší kravinu sem neviděl

neo | 11.03.04 v 12:23

goooood

megaboys14 | 11.03.04 v 09:40

Je to SHIT.Radsi hrajte MOOHA

Marek | 10.03.04 v 18:04

Ze začátku hry jde ovládání změnit. Psal jsem sice, že je to obtížnější díky tomu že jedná o japonskou hru, ale změnit to jde...

Petr | 10.03.04 v 14:27

Takhle pitomé ovládání jsem snad ještě neviděl!

Mirek | 08.03.04 v 14:33

Super to neni ale vynikajíci jo

mike | 08.03.04 v 14:26

dá se to hrat hned

Claris | 08.03.04 v 12:16

Fakt super!

Mirek | 08.03.04 v 05:56

Docela dobry

Terynka | 08.03.04 v 05:53

ještě jsem to nezapla !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


galerie