recenze

Kung-Fu Master Return

Kung-Fu Master Return

"Ten umí to a ten zas tohle..." zpívá se v jedné fousaté písničce z časů černobílých filmů, na které se nechodilo do kin, nýbrž do biografů. No a my bychom mohli přidat sloku "...a tenhle týpek dobře kope". Vážení přátelé bojovek, usaďte zadky do křesel a vězte co má být věděno. Král gamesnického hip-hopu první poloviny osmdesátek se právě hrne na vaše obrazovky!
Před lety, roku 1984, ač to je k nevíře, se situace v oblasti elektronické zábavy příliš nelišila od současnosti. Ale ano, už slyším nesouhlasné "bůůůůů", ale co se týče trendů, je to tak. Stejně jako dnes, i v minulosti platilo, že kdo přišel s hrou, která měla nápad, okamžitě se našlo tucet dalších firem, které z této skutečnosti ždímaly pro sebe. A takovou dírou do světa bylo v uvedeném roce dílko Kung-Fu Master od grupy zvané Irem.

V kinech letěly filmy typu Karate Kid, doznívala zlatá éra Hong-Kongských kung-fu nářezových filmů a herní průmysl tyto trendy reflektoval. Remake zvaný Kung-Fu Master Return dle svého názvu slibuje, že se někdo vrátí. A nebude to Pan Tau, ani Terminátor "Ajl bý bek" Švarcenégr. Připravte se na návrat legendárního mistra bojových umění. Vrátil se, aby... proč se vlastně vrátil? Ví to někdo? Pan Moreira na svém webu píše "I hope you enjoy this remake". Díky pane Moreiro, teď už je nám to jasné :-). Juknu jinam a hle! Chlápek se jmenuje Keidži Thomas. V originále byl jeho motivací únost přítelkyně Sylvie zlým panem X a nezdá se, že by se remake výrazně odlišoval. Každopádně v roli chlápka v kimonu musíte projít pět úrovní jakéhosi donjonu (věž opevněného objektu, pozn: autora), vybílit každé patro od bojechtivých lumpů a na jeho konci zmydlit jejich šéfa. Jak to dopadne, když sesekáte finálního frajera vám prozrazovat nebudu. Mám k tomu dva pochopitelné důvody. Za prvé bych vás připravil o ten jedinečný pocit překvapení a za druhé... mno... dobrá, jsem měkota. Nedostal jsem se tam. Jen prozradím, že byste měli mít možnost nakopat česneky samotnému panu X. No a protože tímto jsem si definitivně podťal větev, která držela mé vypravěčské zanícení nad vodou, mohu teď z hloubek vodních napsat něco o technické stránce.

První na paškál, jak jinak, grafika. Postavy jsou sympaticky automatové (pamatujete automaty, které přijely spolu s kolotočem? Street Fighter, Double Dragon atd.?) Vaše postava připomíná Ryu ze SF a jak sám autor hry uvádí, grafiku převzal z různých zdrojů. Animace se nese ve stejném duchu a podtrhuje dojem revivalu. Pro pohyb prostředí, a to velmi oceňuji, byl využit paralaxní scrolling (víceúrovňové, různě časované posouvání jednotlivých vrstev pozadí, což vytváří dojem prostoru, pozn: autora).

Co se týče ozvučení, také efekty nevybočují ze standardu dob minulých a jediné, co zamrzí, je absence hudebního doprovodu. Hra si vyloženě koleduje o nějaký track, třeba ve stylu Fight to Survive (ten ze závěrečných titulků u filmu Blood Sport (Krvavý sport) s J. C. Van Dammem (imho jeho nejlepší film). Bohužel, kromě dutých ran a kopanců nic. Ticho. Sonar mlčí.

Co tedy říci závěrem? Inu, pro milovníky starých her, automatovek nebo bojovek tento titul mohu nic než doporučit. Pro všechny ostatní to může být škola "jak se to tenkrát dělalo". Hra určitě nikoho neurazí a na freewarové scéně patří dle mého skromného názoru k lepšímu nadprůměru. A vůbec, kdo udělá finálního bosse? :-)

Ovládání
Šipka vlevo, šipka vpravo - směr chůze
Šipka nahoru - výskok
Šipka dolů - na bobek
Z (angl.) - úder pěstí
X - kop

Postřeh
Pozorní a/nebo "zasvěcení" do tajů bojových sportů a umění jistě poznali, že v kung-fu není žádné bílé kimono standardní výstrojí. Kombinaci názvu hry a oblečení postav přikládám přirozenému japonskému vlastenectví, díky Iremu (japonské firmě), tvůrci originálního předchůdce tohoto remaku.
Kvízová otázka: v jakých bojových sportech se používá bílé kimono? ;-)

Hra samotná (původní, tedy i remake) je nejspíše inspirovaná filmem Hra smrti s Brucem Lee (Game of Death), který se odehrává v buddhistické pětipatrové pagodě v Jižní Korei.

Hry s podobnou tématikou
Street Fighter - Ken vs. Charlie

Double Dragon: Fists of Rage

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 5 =

mirek | 02.04.08 v 15:26

boj

bob_senklar | 06.01.07 v 20:27

Čau Srilipáku! :-) Tebe bych tu nečekal ;)

FILIP | 15.12.06 v 15:08

zdravim sramila,toho zasranýho tsyvilkáře!!!


galerie

Kung-Fu Master Return Kung-Fu Master Return Kung-Fu Master Return