recenze

Jetz Fusion

Jetz Fusion

Mezi freeware hrami se občas objeví kus, jenž se svými kvalitami může směle rovnat kusům komerčním. A právě taková je geniální arkádová akce s názvem Jetz Fusion. Pokud máte v oblibě GTA 1-3, tahle pařba vás rozhodně nezklame ! Skvělá grafika, ovládání i mapdesign. Co chcete víc ?
Čas od času se objeví něco na svou dobu geniálního, ale nedotaženého. A čas od času se objeví něco, co sice není geniální a originální, alepřesto to dokáže na dlouhou dobu připoutat k monitoru, ačkoli něco z podobného soudku tu už bylo. A právě tak by se dal charakterizovat Jetz Fusion. Vcelku klidně zapadá do sekce akčních arkád, s podobným principem hry jako u jiných kousků. Jenže skvělá propracovanost, grafika, vychytávky a hlavně suprová hratelnost dělá své.

Zasazení a "příběh" hry jsou celkem klasické: Jste jakýsi chlápek ve zbroji s tryskami a haldou zbraní (vše v budoucnosti). Z nějakého (nespecifikovaného) důvodu prostě přijdete do jednoho hi-tech města s cílem zabít bosse (zřejmě váš úhlavní nepřítel). Celkem suché, ale velmi účelné, zejména ten nápad s tryskami. Jak tedy hra probíhá ?

Objevíte se ve městě, kde po ulicích chodí "zabitelní" lidé a všude se povalují poškoditelné objekty. V tomto městečku (jenž se skládá z několika plynule skrolujících obrazovek) musíte splnit všechny úkoly, které vám zadávají na určitých místech stojící chlápci, a na konci mapy přemoci padoucha. A právě úkoly dělají hru tak zábavnou. Kromě klasických typu "poď na bitku" jsou zde takové skvosty jako "pomocí házení cihly na hlavu zabraň babce dostatse do důchoďáku", "přines 10 lebek" či velmi zábavné pasáže jako jízda na motorce či strefování cílu bumerangem. Úkoly jsou zkrátka jako šité na mírudynamickému ovládání a enginu a rozhodně se při jejich plnění nebudete nudit. Vždy, když začnete mít pocit, že už je obyčejných úkolů dost, dostanetejeden, který vás zase pořádně vtáhne do hry. Vše je navíc pořádně okořeněno časovými omezeními úkolů, platbami za splněnou práci, smrtelností hlavníhohrdiny a hlavně všudypřítomností policie, která podobně jako v GTA zesiluje svoje řady, pokud uděláte příliš mnoho zločinů. Na začátku tak po městěchodí jen obchůzkáři s pistolemi, později přibudou raketometčíci či laserová pěchota a nakonec na vás začnou padat z nebe malinké atomovky.

Je závěrečné hodnocení vůbec po veškeré chvále nahoře nutné ? Musím vás boužel zklamat, ale je. Ačkoli se hra pyšní úžasnou atmosférou,hratelností, dynamičností, skvělou grafikou, zvuky i hudbou (ta je "půjčená" od Linkin Parku) a hlavně designem map a úkolů, má i ona své mouchy. Prvnívadou na kráse je délka hry. Ta je (pokud byste každou mapu hráli jen jednou) velmi krátká, neboť hra obsahuje tři mapy a v každé něco kolem 20 úkolů, které se dají splnit za 1 minutu. Takže celá hra vyjde na hoďku. To zřejmě boužel nezachrání ani multiplayer, který je sice dobrý (a u jednoho počítače), ale asi u něj většina hráčů několik hodin nestráví. Této obří mouchy si samozřejmě autoři všimli, takže hře dali do vínku VELKOU obtížnost.Tím sice nemyslím, že byste se jako u některých adventur zasekli a za boha se nemohli dostat dál, ale každou mapu si zahrajete na několik pokusů (myslím, že jsem celkem zkušený hráč, ale stejně jsou dohrál mapy tak na 3./4. pokus). To pak člověka zamrzí, když jsou úkoly sice geniální, ale musíteje třeba po třetí nebo po sedmé opakovat. Není to ale zas tak strašné a alespoň má člověk po dohrání mapy pocit dobře vykonané práce, která je vždyodměněna novými zbraněmi a odlišnou grafikou každé z map. Ačkoli je tedy hra ve všech ohledech skvělá, mohli autoři namísto "opakovací" obtížnosti přidat tak jednu či dvě mapy. Druhou, avšak méně závažnou mouchou jsou na freeware hru celkem vysoké hardwarové nároky. Jak tvůrci sami uvádějí, hra poběží naprosto plynule na 1.6 GHz. Osobně myslím, že toto číslo je hodně přehnané, a neváhal bych ji doporučit všem alespoň s takovouosmistovkou.

Suma sumárum, nebýt malé délky, jenž je jedinou chybkou hry, neváhal jí dát 100%. Takhle musím být trochu přísnější, ale zase ne o moc, neboť délka není tou nejdůležitější složkou freewarových her a ačkoli jsem ji tady dlouhosáhle kritizoval, zas tak malá není. Ale od dokonalého titulubych čekal víc. Zkrátka pokud si chcete užít takové tři čtyři hodinky skvělé akční zábavy, je Jetz Fusion tou pravou volbou!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 1 =

Dino | 15.03.05 v 11:58

Nevíte někdo,kde bych zdarma stáhnul Undergroundy 2?

jind005 | 27.05.04 v 15:36

Co to melou stou náročností?Mi to jede uplně vpohodě na 5kilu..

andrea hartmanova | 25.05.04 v 09:43

chci hrat hry zdarma na pocitaci


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce