recenze

Jake's Trip to Saturn

Jake's Trip to Saturn

Vydejte se na dalekou cestu, na cestu, jejíž cíl je až na Saturnu. Putování to bude dlouhé a velmi nebezpečné, takže jen pro tvrdé a odolné typy. Jste takovým i vy? Pojďte si to ověřit až na Saturn!
Dnes se vám do rukou dostává další vesmírná akce. Pokud se vám už teď po vyslovení tohoto sousloví nebo čehokoli na jeho způsob dělá vyrážka, raději nečtěte dál a najděte si něco jiného. Z vesmíru se totiž v téhle hříčce nevyhrabete. Otázkou je, zda i Výlet na Saturn bude další schematickou gamesou, jichž je všude plno, nebo nabídne něco nového. Oko hráče totiž při pohledu na podobné kosmické akce tak maximálně zapláče, kam že to až marasmus může dojít.

Nyní však přichází Jake. Jake je pilotem kosmické lodi a dostal za úkol dorazit na základnu situovanou na Saturnu. Nebudu zde popisovat tradiční příběh o blížící se zkáze planety Země a o vás, jako případném zachránci celého lidstva. Je to velmi fádní a nudné. Když si představíte Sluneční soustavu, zjistíte, že cesta ze Země na Saturn není jako dojít na roh ulice pro rohlíky. Pakliže nemusíte při cestě za nákupem rohlíků přecházet silnici, dá se i říct, že cesta na Saturn je o něco nebezpečnější. Proč? Protože vesmír je plný různých nebezpečných materiálů jako jsou meteory a další podobná svinstva. Jejich přímý kontakt s kosmickou lodí se velmi nedoporučuje, má totiž za následek její zničení. Proto je dobré se jim vyhnout. Samozřejmě se cestou může stát, že do některého z nich narazíte, proto máte k dispozici pět životů a další se v meziprostoru náhodně poflakují, klidně si tedy jejich sbírku rozšíříte. O co vlastně při vašem letu jde? O získání co největšího počtu bodů; těch dosáhnete tak, že se budete těsně vyhýbat právě těm již zmíněným meteorům. A když píšu těsně, myslím tím opravdu těsně. Další lze získat tím, že budete sbírat okolo letící mince, nebo zlaté cihličky. Kosmos, v pojetí této gamesy, je opravdu bohatý, takže narazíte i na různé upgrady a podobné serepetičky. Hra je typicky rozčleněna do fází, jak se přibližujete svému konečnému cíli. Občas se tak změní statické pozadí vašeho letu, o tom ale více až v pojednání o grafice. Čím jste dál, tím větší meteory jsou a tím rychlejší je vaše loď. Jste tak nuceni rychleji reagovat. Jinak jde však stále jen o poměrně neměnnou činnost a je dost pravděpodobné, že hra začne být stereotypní, i když se ale autorům musí přiznat, že se tomuto dílu věnovali dostatečně a v rámci možností se pokusili udělat plavbu vesmírem co nejzábavnější.

Graficky bych zařadil Výlet na Saturn někam do střední třídy současných freewarovek, při použití automobilové terminologie. Není ani nic extra, ani příliš špatná. Vytkl bych jí možná přílišnou statičnost. Ano, namítnete, že se vše pohybuje (krom pozadí, tam motiv zůstává stejný, ale přesto na mě nepůsobí bůhvíjak dynamicky. Možná je to symptomem vesmírných arkádových akcí), že grafika nebývá až tak propracovaná - výjimku samozřejmě tvoří silně futuristické gamesy japonské produkce. Se zvuky je to opět podobné; technicky je hříčka takovou šedou myškou.

Na závěr se dá říct, že ač jde o námět již nesčetněkrát použitý, autoři svou snahou o inovaci (a ta je patrná na každém kroku, byť jsem to v recenzi ani tak nezdůrazňoval) dokázali vytvořit dílko, které má velkou šanci zaujmout a zabavit. Problémem snad nebude ani větší soubor ke stažení.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =


galerie