recenze

Hyperium

Hyperium

Vesmír. Jedno z mála míst, které lidstvo ještě zcela neprozkoumalo. Za pomoci hry Hyperium se do vesmíru dostanete, ale budete mít co dělat, abyste se ubránili před spoustou asteroidů, které na vás míří ze všech stran!
Proletět se hvězdokupou musí být něco nádherného, ale ne každému se to v životě podaří uskutečnit. No ruku na srdce, myslíte si, že se do vesmíru někdy dostanete? Asi ne, neboť byste se nezabývali freeware hrami, ale studovali odbornou literaturu. Ale na druhou stranu se dá do vesmíru dostat i jiným způsobem a to ve spoustě freeware her. Jednou z nich je Hyperium, která představuje vesmír v podobě, ve které by ho asi nikdo nechtěl zažít, ale zase to přináší spoustu akčnosti, což je to, po čem asi nejvíc toužíte. Pro ty, co se zajímají o vesmír, máme dostatek her. Stačí jen do vyhledávání zadat slovíčko „space“ a vyjede vám seznam několika pařbiček.

Vesmír v Hyperium si pro vás nachystal spoustu nemilých překvapení, které vyřešíte pouze úhybnými manévry, několika fintami, které hra nabízí a samozřejmě střelbou. Ovládáte malou vesmírnou loď, které se ocitá uprostřed spousty asteroidů, které pomalu prolétají kolem ní. To vás přinutí do nich střelit, což rozpoutá peklo. Ze všech stran se pak na vás začnou řídit asteroidy, které musíte buď sestřelit a pokud už střelbu nestihnete, tak se jim buď vyhnout a nebo použít ochranný štít. Ten vyžaduje určité množství energie, jejíž hodnotu byste měli sledovat na levé horní části obrazovky, kde se nachází společně s životní energií vaší lodě, body a životy. Na sestřelení asteroidů máte několik sbraní. Tou základní je laser, se kterým si vystačíte v několika začátečními koly. Další zbraní je plamenomet, který se vyplatí hlavně ve chvílích, kdy je kolem vás spousta asteroidů, se kterými by si laser už neporadil. Třetí zbraní je Spread – jakýsi vylepšený laser, který střílí do tří směrů. No a poslední zbraní je ta nejsilnější, kterou je bomba. Po jejím využití zničíte vše, co je kolem vás. Na začátku ji máte ale jen jednu, tak bych doporučoval využít ji v nejtěžších chvílích. Po zničení některých asteroidů se objeví předměty, po jejichž sebrání nabude počet vašich zbraní (mimo laseru, jehož hodnota je nekonečná) nebo stoupne jejich síla.

Zatím hra nevypadá nějak výjimečně, ale to by měly změnit následující vychytávky. Jak již bylo řečeno, energie se dá využít na štít, který vás ochrání před vším, co na vás poletí. Mimo toho ji ale můžete využít i na vyšší rychlost, která vás rychleji přenese na místo, kde právě nic neprolétá. No a to nejlepší nakonec. Hra se dá i zpomalit do režimu, kdy jste vy o něco pomalejší, ale asteroidy jsou takřka bez pohybu. To vám dá šanci pročistit celou obrazovku, aniž byste přišli o životní energii. Pomalé režimy čili něco jako „Bullet Time“ ze Maxe Payne je to, co mě vždy dostane a věřím, že i vás. Dávejte si však pozor na hodnotu energie, která po využití každé vychytávky ubývá a dobije se až za určitý čas.

Hraje se hraje na body, takže spíše než vyhýbání dejte přednost sestřelení všech asteroidů. Každý level se hraje určitý čas, který musíte vydržet co nejméně poškozený. Vaši loď natáčíte šipkami vlevo a vpravo. Šipkou dopředu ovládáte pohyb a šipkou dozadu aktivujete ochranný štít. Střílí se mezerníkem, zbraně přepínáte čísly 1-4. Zrychlení zapnete stisknutím tabulátoru a zpomalený režim klávesou T. 3D grafika hry je velmi dobrá, hlavně zelené zabarvení pozadí je působivé a představuje zajímavě vyřešený vesmírný prostor. Nakonec už bych je upozornil, že budete ve vesmíru, takže ovládání lodi, bude takové, jaké má ve vesmíru být, takže chvíli zkoušejte se příliš nepohybovat, ale asteroidy vám postupem čas nedají jinou možnost. Snad se do toho dostanete. :)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 2 =


galerie