recenze

Haunted House

Haunted House

Pojďme se společně bát! Právě dnes vám přinášíme další hororově laděnou hru, v níž o parádní atmosféru a ještě lepší hratelnost nebude nouze. Děj se odehrává ve starém domě, kde musíte sesbírat tři kousky magického artefaktu. Tak co, troufnete si?
Starý dům a počítačová hra. Tak pokud bych se měl u tohohle tématu alespoň na chviličku pozastavit, pak bych rád sáhnul do historie. Právě s tímto námětem jsme se mohli setkat již nesčetněkrát a mnohdy to bylo s patřičným úspěchem. Mám-li být konkrétní, pak bych rád zmínil tituly jako Maniac Mansion Deluxe, Mänick Mänschion či třeba Monster Manor. U těchto her hraje samozřejmě nezanedbatelnou roli atmosféra, bez které by to rozhodně nebylo ono a musím říci, že tento námět byl nejzábavnější v kombinaci s hororem. Takový 5 Days A Stranger ostatně mluví za vše. Příznivci pak zákonitě žádají podobné hry, u kterých by se mohli minimálně stejně dobře bavit a právě Haunted House by mohl jejich přání splnit na výbornou, neboť rozhodně má co nabídnout. Vývoje se chopili zkušení borci z týmu Acoders a na závěr tohoto malého úvodu bych rád dodal, že se jedná o remake stejnojmenné hry z dob osmibitů. Zanechme ale nyní konečně tohohle úvodu a pojďme si společně následující počin trošičku více přiblížit.

Začal bych opět příběh. Jak již z názvu vyplývá a jak jsem již v úvodu naznačil, vše se bude točit okolo jistého domu, ve kterém před mnoha lety žila osůbka jménem Zacharey Graves. Ten nebyl moc oblíben, a proto většinu svého života trávil ve svém polorozpadlém domečku. Když Graves umřel, dům byl zapečetěn a nikdo k němu neměl mít přístup. Pro místní obyvatelé to přesto bylo obrovské lákadlo, neboť se podle jistých podkladů měla v domě ukrývat kouzelná urna, patřící původním obyvatelům města, v němž se celá hra odehrává. Podle odhadů by se měla tato urna nacházet v rozpadlém stavu a do díky zemětřesení, které se přehnalo městem v roce 1980 a napáchalo mnoho škody. Bohužel nikdo z obyvatel neměl nikdy dost odvahy vypravit se pro tuto cennou kořist. To se ale změnilo díky vám, neboť jste se rozhodli vše risknout a do tohoto tajemného sídla se vypravit a pokusit se vyváznout se zdravou kůží. Tak asi takhle nějak bych ve stručnosti charakterizoval příběh následující gamesky a jak ho dokončíte, bude pochopitelně záležet pouze na vás a hlavně na vaší šikovnosti. Rovnou vám taky musím říci, že o procházce růžovou zahradou rozhodně nemůže být řeč. Své putování začínáte stylově před hlavním vchodem do domu a jistě nebude trvat moc dlouho, než se ocitnete v domě, kde vás zaslepí všudypřítomná tma. Sice máte k dispozici louč, ale pocit bezpečí to rozhodně nenavodí. Váš prvořadý úkol bude najít vypínač, jenž se vždy nachází v jednom z rohů místnosti, takže by to neměl představovat zas až takový problém. Při rozsvícení pak zjistíte, že v domě existuje docela dost cestiček a tak sen o rychlém dohrání se vám rozplyne. Pokud se tedy vydáte na průzkum domu, zjistíte, že se celkově můžete podívat (počítáme-li i sklep) do čtyř pater, kde o zábavu rozhodně nebude nouze.

První patra jsou ještě celkem v pohodě, ale o něco později budete mít co dělat, abyste se nesesypali. Proti vám totiž nastoupí poměrně zákeřný protivník, kterým je váš strach. Velmi často narazíte na různé přízraky a nejednou se stane, že se vyděsíte a to nejenom virtuálně! Já sám můžu mluvit z vlastní zkušenosti, kdy se mi zcela nečekaně zjevil jeden z těchto duchů a já se ještě pár sekund po tom chvěl :). Po této stránce tedy tvůrci zaslouží pochvalu. Co se týče vaše vlastního strachu, tak z toho se jistě dostanete velmi rychle, horší to je se strachem virtuálním. Ten je znázorněn na hlavě, umístěné v pravém dolním rohu obrazovky a to bílou barvou. Čím více bude vaše postava vyděšená, tím s bělejším obličejem můžete počítat a jistě vám nemusím zdůrazňovat, co se stane, jakmile „zběláte úplně“? Je potřeba se tedy mít na pozoru. Co týče vašeho hlavního úkolu, tak ten je poměrně jednoduchý, přesto jeho provedení bude ztížené již zmíněnými faktory. Musíte tedy sesbírat tři kusy magické urny a vrátit se před dům, kde začalo vaše putování. Pozice jednotlivých kusů je zcela náhodná a ne vždy zcela přístupná. Bude tedy za potřebí najít univerzální klíč, který vám zpřístupní i uzamčené části domu. Tento klíč je většinou k dispozici ve sklepě, kde s trochou šikovnosti můžete najít i tajnou lokaci, v níž je výtah, jenž vás dokáže vyvést do horních pater domu a znatelně vám tak ulehčit cestu. Pokud sesbíráte všechny tři části magické urny, pak můžete směle opustit dům a vychutnat si pocit vítězství. Kromě osvobození od všech těch duchů budete odměněni nějakým tím cenným bodíkem za váš výkon. Toto bodové ohodnocení ovlivňuje spousta faktorů a tak chcete-li být mistry v této hře, pak neustále zapalovaní loučí asi nebude to nejideálnější řešení. Pojďme si nyní říci pár slov k technickému zpracování. Acoders opět dokázali, že umí a jejich snažení je znát na každém kroku. Možná někomu vizuální stránka nebude připadat lákává, přesto ponoříte-li se do hutné atmosféry, vadit vám to rozhodně nebude. V oblasti audio stránky tvůrci rovněž zaslouží pochvalu. Co se týče ovládání, tak si bohatě postačíte s klávesnicí.

Tak a jsme opět u konce. Hororů není nikdy dost a těch kvalitních jakbysmet a právě mezi ně bych neváhal zařadit i dnešní Haunted House, který vyniká ve spoustě věcech a i přes poněkud slabší vizuální stránku se příznivci tohoto žánru budou skvěle bavit. Pro tu skvělou atmosféru bych ale doporučil hru i všem ostatním ;)…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 2 =


galerie

Haunted House Haunted House Haunted House Haunted House Haunted House

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce