recenze

Gunroar

Gunroar

Malá lodička prohánějící se po blankytném moři, pod noční oblohou plnou hvězd, s dvěma zamilovanými rychlopalnými kanóny na otočné věži. Máte štěstí, že za tímto domácím mazlíčkem stojíte právě Vy! Budete se ale bavit?
Nepochybně. V hlavním menu si vyberete, zda chcete hrát s lodí s otočnou hlavní, ale menším rozptylem střel, či naopak s neotočnou hlavní ale větším rozpětím střel a mnohonásobně vyšší kadenci. Třetí možností je přizvat kamaráda k jednomu počítači a hrát se dvěma loděma. Vaše lodě jsou totiž spojené provazem na jehož středu se pohupuje další kulometná věž. Ale zpátky ke hře pro jednoho hráče. Pokud si zvolíte loď s otočnou střílnou, ovládáte ji klávesami I J K L. Pokud zvolíte druhou možnost, ovládáte loď naprosto normálně pomocí kláves W A S D. Krom těchto dvou maličkostí není mezi oběma nabízenými mody žádný rozdíl, jen se samozřejmě malinko změní taktika.

Princip hry je jednoduchý. Obrazovka se pohybuje pomalu odshora dolů po úrovni a vy se musíte prostřílet co nejdál. Proti vaší malé, těžce vyzbrojené kocábce stojí povětšinou lodě mnohem větší, silnější, ale naopak pomalejší jak v pohybu, tak v kadenci střel. Po chvíli na vás vždy vyskočí nějaký boss v podobě velkého křizníku s téměř nepočítatelným množstvím střílen a obrovskou výdrži. Za každou zneškodněnou loď získáte jisté bodové ohodnocení. Pokud vyčerpáte všechny tři životy a skóre je dostatečně vysoké, zapíšete se do tabulky nejlepších hráčů. Jak už jsem říkal, ve hře máte pouze tři životy, které když vyčerpáte, objeví se známý nápis "Game Over" a vy musíte svou snahu o co největší skóre zopakovat. Ale mockrát se o to asi pokoušet nebudete, hra mě udržela u obrazovky sotva 30 minut a poté jí došel dech. Ale musím uznat, že hra mě po tu dobu královsky bavila.

Grafika hry je vcelku rozporuplná. Lodě, jak vaše, tak nepřátelské, jsou velmi pěkně vykresleny a trochu netypicky jsou zobrazováný transparentně, tedy průhledně. Vcelku zajímavý efekt, mě se líbil. Velikou chybou grafiky je jistá kostičkovanost všeho kolem vás. Hladina je jakoby z Lega a rozhodně to nepůsobí dobře. Stejně tak i překážky, které vám občas znepříjemňují cestu. Zběsilá akce je doprovázena ještě zběsilejší hudbou podtrhující rychlou atmosféru hry.

Co říci závěrem? Pokud máte volnou půlhodinku, je přesně tato hra to nejlepší na ukrácení dlouhé chvíle. Rychlá akce a spousta lodí, docela pěkná grafika a parádní hudba jsou jasnými taháky hry. Nevýhodou je trvanlivost hry, jež se rovná trvanlivosti potravin z nejmenovaných supermarketů.

stáhnout hru
Zlatovous

autor
/ Zlatovous

Skóre

77 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

Triple T | 06.01.06 v 17:41

Radek Tomášek>napravili jsme ji.
Napravili i nenapravili: anglicka homepage Kenty Cho je ve skutecnosti http://www.asahi-net.or.jp/~cs8k-cyu/index_e.html a dneska uz je vhodnejsi rikat mu ABA Games (kdyz uz si takovy nazev vymyslel).

Radek Tomášek | 04.01.06 v 18:55

Triple T: Omlouvame se za chybku, napravili jsme ji. Dekujeme za upozorneni...

Petr Růžička | 04.01.06 v 16:44

Jsem v oboru freeware docela nováček a Kenta Cho mi nic moc neříká, teď však ano, a dám si na něho příště pozor ;-)

Díky za upozornění.

Triple T | 04.01.06 v 16:31

Neboj, ja ti verim, az se muj bracha vrati z lyzaku, snad ho taky premluvim vyzkouset to. Multiplayer je mezi hrami od ABA afaik novinkou. Gunroar jsem uz hral kdysi davno a tady jsem chtel rict, ze _tehdy_ jsem si zadneho MP nevsiml, a proto jsem si nebyl jisty, ze tohle je ta sama hra (prece jenom, multiplayer obvykle neni z ficur, kterych by si clovek nevsiml, navic jsem uz zahral opravdu velke mnozstvi titulu, takze se mi obcas stava, ze se v necem seknu).
To s useknutou ostudou jenom proto, ze Kenta Cho je skutecna celosvetova celebrita mezi freewarovymi vyvojari a je hamba jeho hru pripsat nekomu jinemu, byt fiktivnimu. Mno doufam ze si doplnis mezery a priste, az uvidis hru od Kenty, hned budes vedet, odkud vitr vane ;) (jeho styl je skutecne osobity).

Petr Růžička | 04.01.06 v 15:26

To s tím autorem je moje chyba, to přiznávám, ale multiplayer sem si z prstu opravdu nevycucal. Nebo mám fakt tak blbou paměť a ty vzpomínky na hodiny zábavy s mým bráchou u téhle skvělé hry jsou prostě výplodem mé fantazie? O tom pochybuju ;-)

Triple T | 04.01.06 v 15:11

Jasne, autorem tehle hry neni zadny Gunroar, ale Kenta Cho aka ABA Games. Zmatla me zminka o multiplayeru, ktereho jsem si driv, kdyz jsem to zkousel, nevsiml.
Peknou ostudu sis usekl, rekl byh, kdybych nebyl na takovehle excesy od fg.cz uz zvykly... :/

Triple T | 03.01.06 v 20:58

Jeste to vyzkousim, ale pokud se nemylim, Gunroar je hra od preslavneho Kenta Cho. Tady je jeji homepage:
http://www.asahi-net.or.jp/~cs8k-cyu/windows/gr_e.html

Mravenecnix | 03.01.06 v 08:35

Všem doporučuju, je to hrozná a čistá řežba do nekonečna, potkáte stále nové enemys a bosse atd...stojí to za to


galerie

Gunroar Gunroar

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce