recenze

Gridfire

Gridfire

Sierra Online je synonymum, ba co víc, esence počítačové zábavy. Její adventury a strategie zná snad každý pařmen. A proč píšu právě o Sieře? Protože její hra Gridfire posloužila jako modelka pro umělce z Foppygames, kteří se rozhodli tuto více než 20 let starou gamesku oživit a potěšit 3D pozlátkem zahlcené útroby vaší duše.
Název Gridfire velmi výstižně popisuje, o co ve hře jde. Podívejme se, jak by mohly vypadat dva různé popisy této perly roku 1983.

Pohled první - co to jako má být?
Tě péro, jmenuju se Budulín a jsem těžkej frikulín. Čekuju tuhle pařbu a musím říct, je to hustý. Na skrýnu se motá nějaká barevná bublina, která se snaží vejít do tunelů mezi barevnejma kostkama a fluše broky na další barevný fleky, který se jí asi snažej v tom tunelování zabránit. Jako tohle ne, žádnej vytuněnej soundtrack, jenom nějaký šustění a přiblblý zvuky. Těch 16 barev nebo co, to je fakt hnus. Jediný, proč jsem se nešel hned vyzvracet je proto, že jsem strašně línej zvednout šunky ze židle. To mě houpej k*ule. Je to naprostej propadák, nuda, nezájem.

Pohled druhý - no super!
Zdar děcka. Mám tu pro vás něco na takové to domácí žvýkání, však víme. Gridfire je naprostá pohodička. Ve stylu retro k nám dorazil nebezpečný úkol. V omezeném prostoru, který tvoří jakousi mřížku (grid) musíme vystřílet (fire) všechny alieny, kteří se snaží ze stejných důvodů jednotlivými tunely proniknout až k nám. Někteří z nich jsou zákeřní, protože po zásahu flusmetem zmutují v daleko strašnější bestii. Oni po nás též sřílejiou! Během aliení genocidy musíme doplňovat náhodně se zjevivší střelivo a vysbírat všechny čtyři bodové bonusy ve tvaru míče amerického fotbalu, na kterém je šlehačkou namalovaná čára. Když se zadaří, jdeme do dalšího levelu a vyšší obtížnosti. Jde především o skóre.

Technická stránka
Ze stanoviště někde mezi uvedenými pohledy mohu shrnout technické pojetí následovně. Zpracování věrně zachycuje myšlenku a atmosféru svého předchůdce. Nikde to "nedrhne", grafika i zvuky vykouzlily dokonalý retro pocit a filozofie hry umožnila vynikající hratelnost. Byť se jedná o pravěké dílo (míněno v herní historii), v záplavě ultramoderních 3D her působí jako svěží vítr. Jsem rád, že se kouzlo jednoduchosti, takže hratelnosti, vrací prostřednictvím retro her. Přesně o to totiž v Gridfire jde, pořádně zapařit a vyždímat skóre. Jen tak, pro potěšení ze hry.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 2 =

frakoius | 25.11.06 v 05:28

Supr hra. Dobrej výběr, Kamile. Dík

5566 | 20.11.06 v 09:21

5566e


galerie

Gridfire Gridfire

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce