recenze

Goku Shooter

Goku Shooter

Jen tak si letět nad širým mořem, kochat se a nebýt ničím rušen, to je možná sen mnoha lidí... Jenže když si vyletíte v Goku Shooter, začnou záhy problémy!
Tak jako každý král měl svou družinu, tak má i každá skvělá gamesa svou družinu v podobě jiných her, které z ní tu více, tu méně těží a přiživují se na její popularitě. Ať třeba tím, že kopírují příběh či přebírají hlavní postavy, nebo parazitují jiným způsobem. Není až takový problém, pokud jsou vzniklé klony zajímavé a přinášejí něco nového. Potíž nastává ve chvíli, kdy jde pouze o trapnou kopii, na níž je atraktivní jen název. Jistě tušíte, proč se o tom nyní rozepisuji; Goku Shooter je také takovou kopírovací gameskou, nicméně nepatří vyloženě ani do jedné ze zmiňovaných kategorií. Naštěstí.

Nicméně než začneme soudit, nejdříve prozkoumejme terén. Goku Shooter je jednou z takzvaných Shoot em up! games, v nichž jde o jediné (jak už z pojmenování žánru plyne), postřílet co nejvíce objektů, které se k tomu nabízejí. To, že k nim Goku Shooter patří, nijak nezakrývá a budiž jí to přičteno ke cti. Dobrou zprávou pro všechny příznivce Dragon Ball Z je to, že je zpracována na jeho motivy. Pokud byste chtěli zkusit nějaký Dragon Ball Z, nabízím vám Dragon Ball Z: Challenge. Já se vám přiznám, že neznám jména všech hrdinů z této hry, proto se ani nebudu pokoušet je jmenovat, omlouvám se všem fandům. Dnes se vžijete do role Goka, který přelétává nad širým mořem. Tento přelet samozřejmě nemůže být bezproblémový, i když se to tak ze začátku zdá. Jste zprvu vybaveni jen jednoduchou palnou zbraní a snažíte se likvidovat většinu nedomrlých žlutých racků, kteří se navíc ani nemají jak bránit. Za sestřelení jednoho takového ubožáka získáte pouhých pět bodů. Ovšem dejte si pozor na to, abyste do nich nenarazili, tato nešťastná srážka by vám totiž ubrala kus ze tří životů, jež máte k dispozici na začátku. Ovšem po chvíli letu začínají soupeři přibývat a náhle se mezi „racky“ přimíchávají jiná tmavší okřídlená stvoření, která ale na rozdíl od předchozích již disponují střelnou zbraní a z ní velmi vytrvale pálí, byť jen přímo před sebe. Jak postupujete dále, potkáváte se s další havětí, brzy jsou na vás již vypalovány mířené střely. A navíc hustota nepřátel, jejich počet na metr čtvereční, se geometrickou řadou zvětšuje, čili je čím dál tím těžší vyhnout se nalétávajícím nepřátelům a jejich střelám. I vaše zbraň upgraduje - brzy na dvoupalnou atp. Nyní jde jen o to, jak dlouho vydržíte na živu a tedy jakého skóre dosáhnete.

Obtížnost se skutečně zvyšuje velmi, velmi rychle, ale tak to být musí, protože málokoho by asi bavilo velmi jednoduché kosení pomalých, bezbranných nepřátel. Problém je v tom, že asi málokoho bude bavit i tohle těžké kosení. Pokud navíc budete nešikovní, hra pro vás skončí do čtyř minut, navíc budete dokonale otráveni a zřejmě vás čeká dlouhé přemýšlení zda a proč si Goku Shooter zapnout znovu. Kdyby vám v tomto rozhodnutí alespoň napomohla technická úroveň téhle hříčky, ale ani tady nenajdete nic extra. Grafika se ani zdaleka nemůže podívat na technicky dokonalé japonské akce stejného ražení. Melodie, která vám do letu hraje je sice lepší, ale její neustálé opakování způsobuje bolení hlavy, proto je jistější reproduktory buď ztišit, nebo úplně vypnout. Zvuky jsou jednou z vůbec nejslabších stránek hry, neboť jsou jednak velmi chudé a jednak ne příliš povedené.

Goku Shooter není absolutní brak, to bych o ní ani nechtěl tvrdit, ale není to rozhodně žádná výjimečná hra. Stojí za to ji zkusit hlavně v případě, že jste velkými příznivci Dragon Ball Z, to byste v ní nějaké zalíbení mohli najít, ale obyčejnému hráči tohle nemá nic moc co říct. Velmi podobných hříček naleznete i u nás spousty a nepochybně i mnohem, mnohem lepších. I když, co by člověk nechtěl za 700 kB, že.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =

Ondřej Szalonnás | 01.06.05 v 22:31

Každopádně díky za upozornění, když se mi do rukou ostane příště takové téma, důkladně zvážím, zda to stojí za zveřejnění.

Jindra | 01.06.05 v 21:10

Nezbývá mi než souhlasit s tvým názorem, ale 1945 už tu bylo tolikrát že mě to trochu vyvedlo z míry.

Ondřej Szalonnás | 01.06.05 v 18:35

(zdůrazňuji, že nyní mluvím pouze za sebe, nikoli jako člen redakce FG vyjadřující její názory)Máš pravdu s vykrádáním zdorjových kódů. Je to sprostá hanebnost. Bohužel ale nikde na netu neexistuje databáze všech vykradených her, takže když si toho autor všimne, je to často náhoda. A otázka, zda by se takovéhle hry měly objevovat na FG je značné dilema jistě nejen pro mě. Na jednu stranu by se tu měly objevovat hlavně kvalitní hry, na druhou stranu existuje názor, že my jsme tu proto, abychom vyšlou hru pokud možno nezaujatě zhodnotili a nabídli k vyzkoušení vám, našim čtenářům. Proto, abyste případně ne zcela kvalitní hru objevili, píšeme recenze. Rozhodně v tom není nic takového, že bychom chtěli kazit pověst GM!!!:-)Podívej do nějakého komerčního herního časopisu. Píše se tam jen o těch největších peckách? Snažíme se vydávat pokud možno kvalitní hry (a věřím, že hlavní stránka je toho důkazem), ale má smysl vydávat pouze nádheru? Proč se občas nepodívat i na opačný pól?

Jindra | 31.05.05 v 14:00

Je to 1945 s vyměněnou grafikou. Lidé co takto vykrádají GM zdrojové kódy bych nejraději odstranil z tohoto světa. Ale mnohem víc mě fascinuje, že jim to někdo na jinak perfektních a naprosto dokonalých stránku vydá. Jsou tu i lepší GM počiny, nevykradené a kvalitní! Takto akorát hanobíte jeho, už tak dost špatnou, pověst. Nejednou jsem byl svědkem toho jak se lidé o GM baví ve stylu: "Všichni co v tom dělaj jenom předělávaj už hotový hry, atd..." A tím že zde tuto kopii vydáte akorát podpoříte jejich názor! Viděl jsem tu výstižný článek o GM a přesto mu zde vrážíte kudlu do zad.

manik | 31.05.05 v 11:09

Na www.gamemaker.nl je taková hra. Je to kopie a ma jen jiné typy nepřátel.


galerie

Goku Shooter Goku Shooter Goku Shooter