recenze

GLX: Gravity Neo Luxor

GLX: Gravity Neo Luxor

Her, kde létáte s raketkou a vyhýbáte se meteoritům, či plníte jiné úkoly zde bylo již bezpočet. Avšak tato vám svým provedením jistě učaruje.
Na příbuzný motiv - tedy let s raketou zde nedávno vyšla hra s názvem Gravity. Dnes tady máme hříčku s názvem podobným…GLX: Gravity Neo Luxor. Příběh praví, že všechny knihy světa jsou v ohrožení kvůli červotočům, kteří si tuto pochoutku tak oblíbili, že byli schopni dokonce hrůzného činu, a to krádeže! A vy jako neohrožený letec se vydáváte tyto ukradené knihy zachránit.

Hra je založena na jednoduchém principu. Jak jste se dověděli, vaším cílem je dopravit bedny s knihami zpátky na základnu. V této činnosti vám bude bránit a vaši cestu za knihami znepříjemňovat několik faktorů. Šikovní červotoči byli schopni umístnit své střílny na různá místa a mohu potvrdit, že občas jsou ta místa pekelně vychytaná! Hlavním problémem vaší cesty ale nebudou střílny, ty jdou totiž zničit jedním přesným výstřelem. Hlavním problémem zde bude především obtížné manévrování s raketkou v prostoru. Ale pozor, to není nedostatek, nýbrž úmysl autorů! Všudypřítomná gravitace táhne vaši loď k zemi a vy pouze pomocí svých motorů musíte tuto sílu překonat a přesně navigovat loď stanoveným směrem.

Se samotnými červotoči se bohužel nesetkáme, ale budeme mít tu čest vidět a občas se i dotknout jejich díla - jejich děr, jejich cestiček. Tyto jejich cestičky ovšem nejsou stavěné pro let lidské vesmírné lodi a proto bude jen na vás, jak se s následujícím problémem vypořádáte. Vaše loď má sice štíty, ale přesto jakýkoli náraz, ať je to náraz čelní, nebo jen neopatrné přistání, ubere vašim štítům kousek energie. Poté co energie štítů dojde, jste ztraceni, rozumějte mrtví. Máte však jednu výhodu, a to tu, že energie nemůže dojít sama od sebe, ale ubývá pouze nárazem. Teď si říkáte: „Pohoda, stačí se naučit manévrovat s lodí.“, ovšem bacha, paliva také není neomezené množství. Podrobný popis najdete v helpu, tudíž nemá cenu popisovat všechny detaily.

První, čeho si jistě všimnete je grafika. Jsem názoru, že „povedená“ je slabé slovo. Zvuky nijak nevybočují z celkového hodnocení hry - ani kladně, ani záporně. Musím však uznat, že moc příležitostí zapojit zvuky autoři neměli, ale v místech, kde tu možnost měli, nespoléhali na případně chabý sluch nás hráčů. Hudba se v této variantě hry nevyskytuje a ani jsem neměl možnost hrát hru včetně hudby, ale v helpu se můžete dočíst, že v „neořezané“ verzi byla použita hudba skupiny Selfish. Plnou verzi hry, tedy včetně hudby můžete nalézt na DVD příloze jednoho papírového herního magazínu. Jediná věc, která mě moc nepotěšila je příběh. Jeho existence je pouze symbolická. Ještě bych se rád vrátil ke grafickému zpracování. Ti z vás, kteří se o grafiku na české freewarové scéně zajímají, mohou již na první pohled poznat styl člověka, který si říká Upír a právě tento člověk ztvárnil i grafickou podobu této hry. Ale to bylo jen tak okrajem, já vám přeji příjemný let, přesný odhad a měkké přistávání. ;-)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =

upir | 25.03.04 v 14:47

pro zajemce update stranky o GLX:

http://glx.upir.org

je tam k downloadu neorezana verze, fotky z invexu, nepouzite obrazky ze hry a dalsi veci... a hlavne - ZDROJAKY ! enjoy =)

upir


galerie