recenze

Galaxiga

Galaxiga

Vychytralí nepřátelé, lákavé bonusy, různé druhy zbraní, nekonečný počet úrovní, hezké grafické efekty a hlavně perfektní hratelnost - další remake skvělých Space Invaders, který byste si určitě neměli nechat ujít!
Malá vesmírná loďka kdesi daleko ve vesmíru hrdině postupující skrze nekonečné řady nepřátelských lodí, asteroidů a obrovských bossů.Že jste to už někde slyšeli? Není divu, klasičtí Space Invaders se podobně jako Pong, Mario či třeba PacMan dočkali tisíců předělávek a alespoň jednu z jejich "verzí" hrál již zajisté každý.

Ale teď si už řekneme něco k "verzi" této. Ta se ničím nijak výrazně nevymyká ze standartu a nabíz íto, co od takovéto hry můžete čekat. Jinými slovy nejedná se ani o propadák, ale ani o hit. Galaxiga zkrátka patří mezi Space Invadery lehce nadprůměrné. K dispozici vám jsou 3 různé zbraně (ačkoli první dvě nejsou zrovna moc odlišné), 3 druhy nepřátelských lodí a 3 (já vím, ta trojka se opakuje :-) různé druhy map. Nejčastější náplní úrovně je klasické střílení do kupy nepřátel s cílem rozdrtit všechny. Druhým druhem map jsou průlety asteroidovými pásy, kde se vás sice nikdo nesnaží eliminovat, ale často se nedobrovolně sami rozmačkáte o všudypřítomné asteroidy. No a posledním typem úrovní je, jak už asi trochu ostřílenější hráči tuší, oblíbený duel s Big Bossem. Vše se ovládá naprosto jednoduše (šipky, mezerník, enter) a loďka se pohybuje plynule a dobře reaguje na stisky kláves. Navíc stačí ke střelbě držet mezerník a raketka pálí sama (nemusíte tedy zuřivě mačkat klávesy x krát za sekundu, abyste vystřelili co nejvíckrát, jak tomu ostatně je u některých konkurenčních titulů). Naprosto nepochopitelně jsou ovšem řešeny v gamesách tohoto typu tolik oblíbené bonusy a powerupy. Kdo se těší na zlepšování štítů, motorů, zbraní a přidavných zařízení, bude tentokrát zklamán a to na celé čáře. Sbírání bonusů sice naštěstí nechybí úplně, ale jediné sebratelné vylepšováky jsou zmíněné 3 různé zbraně, přičemž když jednu vezmete, tak jí přeplácnete tu původní a žádné zlepšování se tudíž nekoná. Jde tedy spíš o změnu zbraní než jejich upgrady (s jedinou vyjímkou a tou je laser, který máte do začátku - ať seberete cokoli, polepšíte si). Posledním druhem bonusu je přídavný život, který ale snad ani v pořádné střílečce nemůže chybět. Smutné je také umístění bonusů, které je náhodné - když něco sestřelíte, tak z toho občas jeden vypadne.

Ale dost již kritiky, uveďme si jednu kladnou vlastnost. Délka! Když pominu skutečnost, že Galaxigu můžete čistě teoreticky hrát nekonečně dlouho, i ona "část pro normální hráče", tedy dokud si nezabojujete všemi zbraněmi proti všem druhům nepřátel a bossovi, je velmi dlouhá a hlavně těžká. Hardcore příznivci takovýchto stříleček budou mít asi radost, protože třeba jen proletět asteroidové pole se vám na první pokus rozhodně nepodaří. Obtížnostje na takové úrovni proto, že ke zničení vašeho korábu stačí pouhý jeden zásah čímkoli! Absence jakýchkoli postupně se dobíjejících štítu, na které jsou ti pohodlnějšíz nás u podobných games zvyklí, je skutečně zdrcující! Jeden zásah a můžete si celou úroveň zopakovat, přičemž samozřejmě ztratíte upgrade zbraně, pokud nějaký máte. Ztráta zbraně při smrti je dost velký problém zejměna v misích s asteroidy, neboť jejich hustým pásem se můžete jedině prostřílet (uhýbat rozhodně nejde!) a na topotřebujete nějaký větší kalibr, než obyčejný laser. Pokud tedy v asteroidech zemřete jednou, už se dál nedostanete, přinejmenším pokud nemáte nadpřizenéschopnosti ;o).

Máme tady další kousek na pár hodin zuřivého létaní a střílení s lehce nadprůměrnou grafikou, typickou "vesmírnou" hudbou, velmi špatným systémem upgradů, výbornou hratelností a drsnou obtížností, která potrápí i otrlejší hráče. Za zkoušku nic nedáte, přinejmenším díky opravdu malé velikosti archivu ke stažení.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =

Sosol | 30.07.04 v 15:17

Já myslím, že to je schválně tak rychlý, aby to nebylo tak jednoduchý ;) Rychlost PC by na to neměla mít vliv...

DEMON | 30.07.04 v 15:08

SQELE, ale da se někde snižit rychlost ? na rychlem PC se to neda hrat...

Barmann | 30.07.04 v 02:06

To je rychlost, že se to ani pomalu nedá stíhat, jede vám to všem tak rychle?


galerie