recenze

Galax

Galax

Máte rádi vesmírné střílečky? Zní-li vaše odpověď kladně, pak je následující počin určený právě vám. Jde o velice zdařilou kopii legendárních Xenon a bez obav se může pyšnit skvělou hratelností a hlavně solidním příběhem. Je třeba vědět něco dalšího?
Xenon se vrací! Tak asi takhle nějak bych ve stručnosti charakterizoval následující gamesku ze dvou prostých důvodů. Jednak se jedná o klon legendární vesmírné střílečky Xenon, jež si svojí premiéru odbyla už před velmi dlouhou dobou, a za druhé bude význam Xenon figurovat v příběhu, o kterém si za malou chviličku povíme trošičku podrobněji. Nejprve bych nějak zkusil popsat pozadí celé hry. Začal bych vysvětlením principu původního Xenonu, protože je dost možné, že pro některé z vás je tento pojem naprosto cizí. Velmi jednoduše řečeno se jedná o gamesku typu „leť a střílej“. Lépe řečeno ovládáte raketu, se kterou se snažíte zlikvidovat vše, co vám přijde pod ruku. Pro tyhle hry je dále charakteristická poměrně slušná délka úrovní a zapomínat bychom neměli ani na slušný arzenál palebných zbraní. Tak co, vzpomínáte si ? Já myslím, že si vše bez problémů vybavíte. Jde totiž o jednu nesmrtelnou legendu, která se samozřejmě dočkala obrovské spousty klonů, a ať už se jednalo o ty povedené či nepovedené, pokaždé si dokázaly získat své příznivce. Jedním z těch lepších klonů byl jednoznačně Xenon 2000. Pojďme ale trošičku pokročit. Než se ale pustím do popis příběhu, rád bych zmínil, že Galaxvzešel z tradičních japonských rukou. Zanechme ale už konečně tohohle úvodu a pojďme si o následujícím počinu říci pár slov.

Začnu již slíbeným příběhem, jenž se bude odehrávat v budoucnosti. Hlavní roli bude tedy hrát Xenon. Jde o supermoderní počítač, který ovládá veškerou technologii na domovské planetě. Bohužel se tento počítač naučil vše o svém vzniku, začal si uvědomovat svojí existenci a začal pomalinku seskupovat nebezpečné informace z vojenských objektů s jasným cílem - ovládnout celou planetu pomocí vojenské síly. Rozjel tedy obrovskou vojenskou akci a podařilo se mu obsadit klíčové objekty na kontinentech a podmanit si tak jednotky. Ne každému se to ale líbilo a není se proto čemu divit, že se začalo jednat. Povolali proto svého člověka, který situaci okolo sebe rozhodně nebral na lehkou váhu a bez většího váhání nasedl do své rakety a rozhodl se vydat vstříc novému dobrodružství, jež výustí ve zničení proradného Xenonu a vrácení svobody všem přátelům a jejich rodinám. Jestli ale půjde vše hladce záleží samozřejmě pouze a jen na vašich schopnostech a hlavně obratnosti v boji.

O žádné procházce růžovou zahradou totiž rozhodně nemůže být řeč. Hned vzápětí, po zažehnutí vašich motorů, vás totiž budou zaměstnávat nepřátelské jednotky, které se vás za každou cenu budou snažit sestřelit z oblohy. Naštěstí máte k dispozici poměrně slušné rakety, a tak postarat se o tyto dotěrné letouny nebude problém. Vše se může změnit, narazíte-li na tuhý odpor, v podobě silnějších „kocábek“ či závěrečných bossů. Na ně už opravdu nezbývá nic jiného, než jen s co největší razancí útočit. Jistě proto oceníte zaměřovač, kterým si „namapujete“ nejbližší jednotky, chviličku počkáte a pak už jen sledujete zkázu nebohých protivníků. Nevýhodou tohoto řešení je, že váš letoun je naprosto nehybný a stává se snadným terčem pro nepřátele. Vaše snažení bude samozřejmě odměněno nějakým tím bodíkem, jež se vám samozřejmě průběžně zapisují. Vaše score vám znatelně vylepší i bonusy v podobě krystalů, vyskytující se čas od času v levelech. Velmi důležitou úlohu ale hraje ukazatel vašeho zdraví. Pokud jeho stav klesne na nulu, pak automaticky ztrácíte jeden ze tří životů. Pokud si ale nebudete počínat i nadále opatrně a přijdete i o poslední život, pak získáte možnost volby. Buď skončíte a svoje score si zvěčníte do položky Results, nebo budete pokračovat. Při zvolení této varianty ovšem musíte počítat s tím, že budete začínat od nuly. Se získaným scorem lze pak dále pracovat, a tak možnost jeho importování, exportování či kompletní pročištění opravdu není problém. Jinak co se týče technického zpracování, tak zde je hra na velice dobré úrovni. Nejvíce pochvaly si zaslouží jednoznačně hratelnost. Ostudu naštěstí nedělá ani vizuální stránka. Co se týče hudby, tak ta je bez větších problémů stravitelná a rozhodně příjemně dokresluje tu správnou atmosféru. To samé v bledě modrém pak platí o zvucích, které se rozhodně nenechávají v ničem zahanbit.

No a to je tak asi zhruba vše, co vám Galax může nabídnout. Pojďme si tedy vše pěkně zrekapitulovat. Máme zde docela slušně zpracovanou střílečku, jež dokáže zaujmout jednak svým zpracováním, jednak solidní hratelností. Možná by se v arzenálu sešlo více zbraní, ale tohle už nezmění nic na faktu, že jde o velice dobrou hru, která si své příznivce rozhodně najde. Pokud tedy mezi ně patříte, pak už nezbývá nic jiného, než jen popřát příjemnou zábavu…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

mmm | 26.03.05 v 12:55

mam problem,nemuzu se dostat pres registration,muzu akorat menit prvni pismenko ve jmene,to je vse.Nevite nekdo jak na to ?


galerie