recenze

Field

Field

Field vás vnese do světa plného záhad, ale hlavně plného nepřátel, proti kterým se musíte postavit jak jinak než sami. Působivá hratelnost a hlavně skvělá grafika by vás měli přinutit k vyzkoušení této japonské pařby!
Již delší dobu jsem se nedostal k podobné hře jakou je Field. Proto mě mrzí, že když už se mi po delší době nějaká dostala pod ruce, je japonská. :) A jak už to tak chodí u japonských her, sotva se dostaneme do hry, ovládání si asi nenastavíme a na nějaké orientační menu můžeme zapomenout. Avšak šikmoocí vývojáři nás vždy dokáží něčím překvapit a to i v případě velikosti, která nepřesahuje desítky MB a netrápí tak uživatele s modemem.

Po spuštění hry se nelekejte úvodního okna, které se bude zobrazovat při každém spuštění. Je docela riskantní zkoumat, co se v ní dá změnit, neboť byste tím mohli ohrozit chod hry :) Nic měnit nemusíte a stačí pouze kliknout na ok. Pokud si však s nastavením chcete pohrát, nikdo vám nebrání a je i docela možné, že ve výsledku dosáhnete lepší hry než ostatní, ale to už je na vás. Tolik tedy k původu hry, o kterém by se dalo rozhodně dlouho psát a žertovat. Vaše postava ovládá dvě zbraně. První – základní a neomezenou je meč, kterým se dají vytvářet různé údery. Při troše šikovnosti a správném načasování dosáhnete i lepších úderů, které vám pomohou k rychlejšímu zničení nepřátel a také k aktivaci zbraně druhé. Než se k ní dostaneme, je třeba vědět, že lepší údery se dají vychytat ve chvíli, kde jdete proti nepřítelovi a kolem vás se objeví několik hvězdiček. Pak už stačí jen správně načasovat váš úder a „nabít“ zbraň dlouhým stisknutím. Vylepšený úder pak už poznáte. Druhá zbraň je tedy závislá na první a hlavně na vaší šikovnosti. Když se vám povede lepší úder, nabude hodnota speciální zbraně a vy ji můžete použít (max. 2krát po sobě pokud je stav zbrani na maximum). Jak funguje? Každého, kdo je ve vaší blízkosti, zasáhne blesk a ubere mu část životů. Při prvním zásahu nepřítel většinou nepadne a musíte ho dorazit. Zbraň se hodí hlavně ve chvílích, kdy už je kolem vás opravdu mnoho protivníků, vaše údery ne a ne zasáhnout nepřítele a naopak ty jejich do vás mlátí ze všech stran. V této chvíli je zbraň takřka nepostradatelná.

Ze začátku vám hra bude připadat dosti stereotypní a není divu. Prostředí, kterým projdete se bude stále opakovat a nepotkáte ani žádné nové protivníky. Stále jen kostlivce, kteří ve většině případů k vám jen přiběhnou a tupě zírají, co se bude dít. Jen málo kdy se odhodlají udeřit a tak s nimi spíše pobavíte. Později se mezi nimi objeví i jakýsi rytíř, kteří by asi měl být tak trochu bossem, ale není. Je na tom podobně jako kostlivci. Sice vydrží víc, ale jen k vám přiběhne a tím to končí. Postupem času se však počet nepřátel začne zvyšovat a najdou se i lepší. Ti se už odhodlají udeřit a zaručeně se do vás trefí. Na svou obranu můžete využít mimo útoku dvou zbraní i krytí, které vás ubrání před jakýmkoliv útokem. Co mi však v ovládání dost chybí je výskok, kterého se tu bohužel nedočkáte, i když je možné, že jsem ho nenašel na klasicky komplikovaném japonském ovládání.

Abyste zbytečně netápali při prvních spuštěních, přečtěte si následující řádky s ovládáním hry. Pohyb ovládáte šipkami (zde byli Japonci tolerantní :). Úder mečem následuje po stisknutí „Y“, krytí najdete pod klávesou „X“ a úder blesku –použijte „A“. 3D freeware hry nejsou zrovna ve vysokém počtu. Tedy určitě jich mezi freeware hrami není nejvíc. Proto si myslím, že Field určitě stojí za vyzkoušení. Ovládání a pohledy nejsou zrovna dokonalé a chce to trochu času, než se do toho dostanete, ale hrát se to dá a pobaví to. :)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 3 =

babisz1 | 26.11.07 v 12:08

no nic moc dnes už by to neprorazilo (2007)

Petr | 27.04.04 v 10:31

Dá se ve hře nějak ukládat?

Petr | 27.04.04 v 09:11

Po stisknutí CTRL se obraz natočí tak, že fešák vidí před sebe.

Power | 24.04.04 v 13:58

Ta hra je opravdu dobrá - akorád má blbou kameru, jejíž neschpnost přispůsobit se směru vašeho pohybu pocítíte hlavně na "ostrůvcích" :-( Škoda..


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce