recenze

Exolon DX

Exolon DX

Než začnu psát ke hře samotné, musím se obvinit z podjatosti. Hra Exolon (1987, Hewson), podle které byl spáchán tento remake byla pěknou řádku měsíců moje nejoblíbenější arkáda na mém starém Didaktiku. Proto mám k této gamesce poněkud vřelejší vztah. I přes tuto nástrahu osudu se pokusím být objektivní...
A o co tedy ve hře jde? Téma je profláklé jako historie her samotná. Byli jste vysláni na nebezpečnou záchrannou misi. Vaším úkolem je zneškodnit obranný bojový systém. K tomu vám dopomáhej Bůh, pulzní stříkačka a kapesní RPG. Amen. A že to nebude mise lehká si můžete hned teď vyzkoušet na vlastní kůži. Na celou hru máte pouze (ano, v tomto případě je slovo "pouze" zcela na místě) 3 životy. A teď něco málo o technických parametrech Exolonu.

Grafika
Grafika se striktně drží původní předlohy, co se rozmístění nepřátel a AI týče. To znamená především dvě věci. Za prvé celkem vysokou obtížnost (přiznávám, nedokázal jsem už dnes hru "votočit") a za druhé velmi příjemný arkádový pocit. Z barev až oči přecházejí, ale neznamená to nepřehlednost. Levely nejsou přehuštěné, ale spíše odráží 80. léta a nadšení z barevného zobrazení :-). Je fakt, že na 8-bitu typu ZX Spectrum to se zobrazováním díky geniálně blbému systému 8x8 pixelů = 2 barvy, bylo maso. O to větší je možná mé nadšení z tohoto kousku nyní.

Zvuk
Zvukovody hned v main menu zavalí smrští techno remix (Infamous) původní exoloňácké hudby (J Dave Rodgers). Trochu navozuje náladu demoscény, ale tím vůbec neříkám, že je to na škodu věci. Naopak, jsem mile překvapen, že to funguje. To samé platí pro in-game hudbu. Žene vás dopředu stylem, že se opravdu bojíte propásnutí záchrany planety.


Dojem ze hry ve mně zůstal fantastický, ale jak jsem předeslal, může jít o čistě patologický jev přebujelého sentimentu, který Exolon v mém nitru vyvolává. A ta vyšší obtížnost? Ta přece ke starým peckám patří. Dříve bylo zvykem hrou motivovat k lepšímu výsledku, dnes je cílem masivní prodej. Cítíte ten rozdíl (s vůní citrónu)? ;-)

Podobné tituly na FG
Lunar Jetman
Cybernoid
Cybernoid 2: The Revenge

Bonus na závěr:

Infamous - Exolon

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 1 =

bob_senklar | 04.12.06 v 20:23

Mečislave, střihnul jsem si javovou 128k verzi. A po těch letech zjišťuju, že originál byl k hráčům příjemnější. Tenhle remake je o něco těžší ;)

Mečislav Kozel | 04.12.06 v 18:54

Pokochejte se i originálem: http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0001686


galerie

Exolon DX Exolon DX Exolon DX Exolon DX Exolon DX

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce