recenze

E-gon Adventures 3

E-gon Adventures 3

Další, již třetí, pokračování pěkné série her od E- game nenese ve svém podtitulu nic, ale vězte, že dnes se posadíte do kabiny bojového letadla a vaším úkolem bude, jak jinak, zlikvidovat všechny nepřátele.
Herní série E-gon si už získala celou řadu příznivců. A proč? Vše se totiž točí kolem malých „myšokrysek,“ které se musejí bránit proti obrovským a zlým nestvůrám, jež chtějí myšokrysky zabít. Vzpomeňme si třeba na E-gon Adventures II, kde obludy dělaly nájezdy na jejich domov. Boj těch malých stvoření s velkýma ušima u leckoho vyvolá ochranitelské cítění, ale na druhou stranu je potřeba říct, že tyto hry jsou velmi dobře provedeny, což je asi hlavním důvodem jejich úspěchu.

Nyní však přichází čas pro další bitvu, pro bitvu vzdušnou. Za kokpitem malého, téměř směšného aeroplánu vzlétáte do nebe, které je plné nepřátelských vrtulníků, stíhaček a titánských futuristických vznášedel. Zde by bylo možné vzpomenout, že hra STG, kterou jste měli před časem možnost zde zaregistrovat, je svým pojetím hodně podobná E-gon Adventures 3, nicméně zpracování je zcela odlišné. Otázkou je, zda máte rádi spíše sci- fi boj s množstvím efektů v podání STG, nebo spíše „decentní“ válku, kterou vám nabízí E-gon Adventures 3.

Ale vraťme se k našemu letadlu. Je jisté, že jako takové by se se svým instalovaným kulometem asi moc neujalo, proto platí, že když zničíte nějakého soupeře, ten se změní na takovou krabičku. V té krabičce je umístěn upgrade. Jedná se třeba o vylepšení zbraně (kupříkladu trojitý kulomet, střelba dopředu a dozadu…), nebo například o spravení vašeho stroje a podobně. Důležité je, že tento obsah se mění. V praxi to vypadá tak, že vyletí krabička. Je v ní trojitý kulomet. Ani ne za vteřinu už v ní je symbol pro vyspravení stroje. To je velmi dobré. Ale jak se v tom vyznám, ptáte se? Ještě před samotnou hrou máte možnost prohlédnout si legendu, co znamená co. Otázkou je, nakolik si stihnete během vzdušných bojů vybírat, jaký upgrade právě chcete, spíše se dá říct, že většinou budete brát, co bude. :-) Chtěl bych ale ještě upozornit, že počet těchto balíčků se se vzrůstající obtížností zmenšuje. Demonstrujme si to třeba na prvním a druhém kole. V prvním získáte tento balíček za každého zničeného nepřítele, ve druhém už pouze za zničenou eskadru těchto nepřátel. V takovém případě je rozhodně škoda každého ztraceného upgradu, takže si na ně pak dávejte pozor!

Hra probíhá na klasickém principu, který z podobných her známe. Prolétáváte 2D světem, plným nepřátel, jejichž schopnost se s uraženou dálkou zvyšuje. Když všechny tyhle nástrahy překonáte, čeká vás na závěr superobluda, taková třešnička na dortu. Teprve až tuhle zničíte (respektive nezničíte, ona totiž odlétá ve chvíli, kdy dostane tolik zásahů, že se situace začne vyvíjet dobře pro vás. V dalším kole se vrátí), můžete postoupit do další mise, kde vás čeká totéž, nicméně opět o něco náročnější. Jedná se například o nové typy nepřátelských letadel, navíc jsou tato lépe organizovaná a hra se tak stává celkově těžší.

Pokud vás zajímá, jak se hra ovládá, povím vám, že to nic těžkého není. Vystačíte si s kurzorovými šipkami (vzhledem k 2D provedení hlavně šipka nahoru a dolů, nicméně ani směrové šipky nejsou nepoužitelné, což platí zejména, jestliže disponujete kanónem, který pálí oběma směry). Pro střelbu pak stačí stisknout mezerník. Výše jsem napsal něco o opravě letadla. Tu budete určitě potřebovat, protože váš stroj rozhodně nemá nekonečnou životnost a pod zásahy těžkých nepřátelských zbraní se vám může lehce stát, že při neopatrnosti budete poslán k zemi. Dávejte si tedy pozor nejenom na nepřátelské stroje ve vzduchu, ale i na protivzdušnou obranu, která proti vám vysílá naváděné rakety, jejichž účinek je obzvláště silný.

Graficky se hra autorům opět povedla, je sice 2D, ale to už jaksi patří k této sérii a musím přiznat, že ani nevím, jak by autoři mohli tuto hru převést do 3D a nakonec, těžko říct, s jakou odezvou by se taková změna setkala. E-game se také povedlo udržet pěknou kvalitu zvuků. Ve hře je i doprovodná melodie, která zrovna nekoresponduje s úkolem hry, ale navozuje příjemnou atmosféru, což je na druhou stranu také dobré. Není nad pohodu. E-gon Adventures 3 je tak velmi dobrým pokračovatelem této herní série, který nepostrádá nic pohodového a kouzelného, kvůli čemu si jeho předchůdci získali oblibu. Rozhodně vám doporučuji stažení, nebudete zklamáni.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =

Sam | 18.03.04 v 18:38

Paneboze co to je za hru???


galerie