recenze

Dive and Destroy

Dive and Destroy

Staňte se velitelem ponorky a zachraňte nejmenovanou banánovou republiku před zlým diktátorem! V pěkné kreslené grafice budete se svými torpédy, hlubinnými náložemi a raketami čelit nepřátelským ponorkám, minám, bitevním lodím i letadlům!
Tituly s tématikou ponorek jsou celkem oblíbené a to jak mezi hráči, tak mezi vývojáři, a nezřídka kdy se autoři vyřádí na pikantnůstkách jako zásoba vzduchu, tlak vody nebo akční úprky před naváděnými torpédy. Dive and Destroy však bude menší výjimkou - typické ponorkové prvky vyměnil za slušnou hratelnost a tak tu máme zase jednu poměrně klasickou arkádu plnou různých šrotožíznivých nepřátel a nadupaných zbraní.

Jak to u většiny her bývá zvykem, máme i zde jakýsi příběh - zlý diktátor se ujal moci v jakémsi státě v Jižní Americe a ohrožuje tak světovou produkci a vývoz banánů :o). A vaším cílem je samozřejmě co jiného, než padoucha a hlavně jeho flotilu poslat ke dnu. Za tímto účelem usednete do malé a svižné, ale přitom nabušené ponorky. Jak jsem již zmínil v úvodu, nemusíte se starat o fyzikální zákony ani doplňovat zásoby vzduchu - veškerá vaše (nutno říci vcelku zábavná) činnost je omezena na střílení torpéd, hlubinných náloží a raket a uhýbání před nepřáteli. Právě zbraně jsou docela dobře zpracovány - zatímco základní torpéda jsou slabá a máte jich neomezené množství, rakety a hlubinné nálože jsou silné, ale jejich počet je značně omezen. Budete je ale potřebovat, protože se základními torpédy nemáte (hlavně v pozdějších úrovních) šanci. Stačí totiž jediný zásah a končíte! Žádná ztráta životů či energie, prostě vás jednou sejme nepřátelské torpédo nebo do něčeho narazíte a můžete začít znovu od začátku! Naštěstí jsou vaši protivníci docela hloupí, tedy abych byl přesný, nemají inteligenci žádnou a pohybují se a střílí dle předem připravených algoritmů a jejich předvídání není zrovna obtížné.

Jinak řečeno - ponorky plavou rovně a občas vystřelí, minéry vypouští jednu minu za druhou atp. Abyste to ale neměli zas tak těžké, můžete si trochu přilepšit sbíráním bonusů. Ty se bůhví proč nachází uvnitř medúz (?) a mají několik možných vlastností - doplnění munice (náloží a raket), tříštivá torpéda (vystřelujete do dvou směrů zároveň) a zesílená torpéda (dávají větší poškození). Ani bonusy vás ale bohužel moc nezachrání, jejich účinek totiž trvá jen krátkou dobu (do vystřelení určitého počtu vylepšených torpéd). Jednotlivé úrovně tak budete opakovat opravdu docela často, což je na druhou stranu možná dobře, protože pokud by se vám vše podařilo na první pokus, byla by hra záležitostí půl hodinky. Někdy to ale opravdu naštve a pokud patříte mezi slabší povahy s tendencí naštvat se, když vám něco nejde, asi pro vás Dive and Destroy nebude to pravé.

Technická stránka je trochu zastaralá, ale přesto velmi pěkná. To se týká hlavně grafiky, neboť ta je v dnes již opravdu archaickém rozlišení 320x240. Nutno však říci, že je ručně kreslená a vypadá zkrátka hezky. Hudba je na tom trošku hůře, dost často se jednotlivé smyčky opakují,ale i tak se poslouchá příjemně. Právě s hudbou ale souvisí jeden zajímavý nedostatek - mimo jiné na začátku každé mise se totiž hudba načítá, jenže hra nečeká a jede dál. Abyste tomu rozuměli - obraz zkrátka na pár vteřin zatuhne a vy nemůžete nic moc ovládat, jenže po těch cca 5 vteřinách vše poskočí a pokud bylo na vás mezitím vystřeleno torpédo, je po vás. Tenhle jev mě jednou opravdu dost vytočil, protože jsem byl už v asi čtvrtém nebo pátém levelu a skončil jsem jen díky tomu. Možná se jedná jen o specifickou vlastnost mého počítače a nikomu jinému se tohle nestane, ale docela bych o tom pochyboval. Každopádně jak jsem již řekl - máte tu před sebou zábavnou hříčku se slušnou grafikou, několika zbraněmi a nepřáteli a drsnou obtížností, díky (nebo spíše kvůli :-) které vám tento titul vydrží celkem dlouho...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =

Yuri | 25.09.04 v 15:20

Nic moc hra kdybych tohle cetl tak bych to nestahl!!!


galerie