recenze

Die Slave

Die Slave

Divím se, že takto vynikající hru ještě nemáme v archívu. Naprosto skvělá grafika, s ďábelskou hratelností a obrovskou chytlavostí. Die Slave je vesmírná střílečka, ovšem není jednou z mnoha. Je jedinou z mnoha. Čím to, se dozvíte v recenzi.
Jak jste si jistě všimli, v perexu jsem nešetřil superlativy a rozhodně to nebyly jen výstřely do prázdna. Princip hry je sice velice klasický, jedná se totiž o vesmírnou střílečku, kdy s jednou ze tří lodí prolétáváte vesmírem, střílíte nepřátele a sem tam i nějakého toho bosse. Prostě klasika, ovšem v podání Die Slave vám tento princip tak klasický připadat nebude. Jak jsem již říkal, můžete si vybrat jednu ze třech lodí, každá se liší v počtu doprovodných střílen (jednu máte samozřejmě na hlavní lodi). První loď má pouze jednu střílnu, ovšem velice silnou. Druhá loď má střílny dvě a je tak zlatou střední cestou. Třetí loď má čtyři střílny a pokryje tak obrovský prostor.. Vyberete si tedy jednu z lodí a jde se do akce. Střílíte klávesou Z a klávesou C měníte režimy střelby. Můžete si vybrat mezi klasickým kulometem, bleskometem, paprskometem, gravitačními projektily a pomalejším, zato účinnějším kulometem. Každá zbraň se hodí do jiné situace, třeba bleskomet se perfektně hodí na houfy malých lodí, díky svému velkému rozsahu. Kulomet se hodí na středně těžké nepřátele a takový gravitační kulomet je nejúčinnější na bossáky.

Přichází zlatý hřeb večera. Pod klávesou X se schovává booster zbraní. Co to znamená? Jestliže byste s bleskometem zásobili nějakou menší obec, pak byste s naboostovaným bleskometem mohli zastoupit Temelín, tak je booster účinný. Po dobu držení této klávesy se účinnost zbraní zvětší asi čtyřikrát. To vše je samozřejmě doprovázeno skvělým efektem. Blesky rozpoutají hotovou bouři, laser nejdříve projede celou obrazovkou aby se pak sjednotil do jednoho mohutného, devastujícího paprsku. Samozřejmě si nemůžete hrát na bohy věčně, tuto specialitku můžete používat jen velice krátkou dobu a poté musíte chvíli čekat, než se vám zase nabije. Ale to čekání vážně stojí za to. Probrali jsme lodě a zbraně, na řadě jsou nepřátele. Téměř vždy se jedná o stíhačky nebo bombardéry, střílející po vás ve velkém množství své projektily. Vaše hlavní loď není nijak odolná a po prvním střetu s kulkou padá k zemi a vám se odečte jeden drahocenný život. Tuto slabost pocítíte hlavně při boji s bossy. Hned první je například velice tuhý. Sevře vás totiž do kleští a vy tak můžete velice těžko manévrovat, jakýkoliv kontakt s lodí je totiž smrtelný. Z boků, které vás svírají, vystřeluje salvy střel a aby toho nebylo málo, přímo před vámi je obrovský kanón, před kterým není úniku. Hře bych jedině vyčetl až přehnanou obtížnost.

Grafická stránka hry je vskutku dokonalá, efekty jsou prostě efektní a rozhodně si připravte nějaký kapesník na sliny. Rozhodně ho použijete. Zvuková stránka nezaostává, a tak je vše doplněno pěknými zvuky a dobrou hudbou. Die Slave není co vytknout, snad jen tu přehnanou obtížnost, přesto se budete královsky bavit. Doporučuji!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

^aGainsT^ | 03.02.06 v 16:57

Už by to chtělo dobré hry a ne šunty jako třeba GunZ The duel
třebapokračování a už bez klienta!

Drake | 03.02.06 v 02:48

No je videt ze sem to psal ve trictvrte na tri.. Ted sem si to po sobe precetl:

Ad rakety: Mel sem namysli zelenou krychli ne kouli.

Dale se jeste trosku rozepisi o boostu:

Kdyz ho pouzivate jste po dobu jeho vyuziti nezranitelni. Nemam vyzkouseno u vsech zbrani, ale u gravity a vulcanu to funguje(testovano na prvnim bossovi)

Ad prvni bossik pokud se chysta palit z velkeho dela, otevre se mu "cumak". V ten moment jedte co nejblize kanonu a dolu do rozku, palte raketami, jde to i na hore, ale dole je vetsi sance ze vas netrefi.

Drake | 03.02.06 v 02:44

Jeste bych mozna osobne dodal jednu nevyhodu. Nevim jak autor.. Ale hru sem dohral za +- deset minut na Evil uroven... Ale jo zabava dokonala...

Dam tedy nekolik rad pro hrace: V levem hornim rohu mate, pokud bojujete proti bossovi, pocet jeho zivotu. Dale nedrzte tlaticko strelby... V devadesatideviti procentech vas sunda nejaka kulka ktera neni videt. Radsi pouzivejte rakety. Tj kdyz kolem neceho uvidite zelenou kouli vystrelte.. vyleti pocet raket rovny poctu lodi(ano tj kdyz mate dve tak dve, kdyz pet tak mate vic dmg). Co se obycejnych zbrani tyce... Nepouzitelne jsou vsechny krom Gravity gunu.. Jiste strili pomaleji, ale v porovnani s DMG a jeho specialkou(pri zasahu vytvori mensi cernou diru, kazda z techto der dava 20x-30x nasobne dmg nez obycejna kulka(Prvniho bosse sem sundal tremi plnymi davkami a +- deseti raketovymi salvami).
Jinak jen doporucuji, graficky je to pekne a clovek si u toho na chvilku odpocine. PS pokud by nahodou nekdo prisel na system pocitani zivotu, sem s nim.


galerie

Die Slave Die Slave

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce