recenze

David vs. Goliath

David vs. Goliath

Název hry jasně naznačuje, že se vydáte do pohádkové říše, na jejímž konci na vás čeká Goliáš. Jeden úkol je projít celou říší, která skrývá spoustu nástrah, a ten druhý je zneškodnit silnějšího, ale za to pomalejšího Goliáše.
David a Goliáš. Dvě známá a populární jména, se kterými jsme se už několikrát setkali. Ve stejnojmenné hře na vás čeká příjemné dobrodružství s pekelně kvalitní hratelností. Prostředí, možnosti hry a hratelnost by vás měly plně vtáhnout do děje, čímž by se pro vás hra mohla stát až návykovou, ale samozřejmě jen do doby, než dohrajete vše, co nabízí. Pro začátek jsou to tři možné úrovně hratelnosti, z čehož každá nabízí o něco jiný herní požitek.

Spuštění samotné hry může následovat hned po jejím nainstalování. Pěkně vypadající menu toho příliš nenabízí. V menu můžete prohodit funkce pro tlačítka myši, vyladit grafiku nebo zvuk, ale to je tak asi vše. Po zvolení úrovně hratelnosti si můžete vybrat, zda se pustíte rovnou do hry, nebo si projdete tutorial, který vás s ní blíže seznámí. Hra má perfektní ovládání. Pohyb dopředu řídí počítač (dle úrovně hratelnosti) a vaše manévry a střelbu ovládáte myší. Základní zbraní jsou běžné kameny, kterých má David neomezené množství. To se dá považovat za výhodu, avšak později si s běžnými kameny už nevystačíte. Mimo této zbraně hra nabízí spoustu dalších. Do levé ruky se vám brzy dostane raketomet, který se časem může změnit na silnější, na střelbu několika automaticky zaměřených raket najednou a nebo i na plamenomet. V levé ruce budete časem mít vylepšené střely, granáty a mnoho dalších vychytaných zbraní. Podstatné je, že se dají využívat lépe než ty základní, ke kterým se stejně budete chvílemi vracet, neboť vylepšení zbraně je omezené.

V levém horním rohu si všímejte stavu vašeho zdraví, množství speciální zbraně a raket. Vaši protivníci se časem změní z běžných rytířů na rytíře silnější a rychlejší, mimo nich potkáte i lučištníky, roboty a spoustu dalších nepřátel. Ne pokaždé se s nimi musíte vypořádat. Při přesile je někdy lepší zbavit se jen těch, kteří vám stojí v cestě a zbytku si nevšímat. Pokud vás hra pustí dál, je to v pořádku a přišli jste jen o pár drobných, které by se z nepřátel po zničení vysypaly. Je však možné, že se zobrazí červená šipka naznačující, že se dostanete dál, jen když je zničíte. Dalším nepřítelem je pohyblivý sloup s ostrými hroty, který by vás samozřejmě neměl srazit. Běžný postup pohybu se časem změní na kombinovanější, který vám znepříjemní život. Přidejte k tomu pár skal, za nimi lučištníky, mezi sloupy hordu rytířů a máte z toho celkem slušnou řezničinu. :)

S jistotou můžu říci, že takové dobrodružství by si nikdo z vás neměl nechat ujít. Kdyby hra byla delší a neběžela pod rozlišením 640x480, hodnotil bych ji lépe. V tomto případě je to za 86%, které pojistila hlavně pekelně dobrá hratelnost a rozsáhlost hry, která v žádném z dostupných levelů nenabízí nic vyloženě stereotypního. Dohrajete ji sice do hodiny i s poražením Goliáše, ale za těch 9.5 MB to stojí. :)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =

Říhuna | 06.07.05 v 11:52

Vydržel jsem u toho do půl čtvrtý ráno. Parádní atmosféra, opravdu pěkná hra. Doporučuji!

jezisek | 27.02.05 v 14:21

Debilovina

MickLock | 20.02.05 v 17:52

Jo, jeste neco... avast mi v tom jejich zango odpadu hlasi trojskyho kone... Radsi si nectu ty kecy v jejich privacy policy... nicmene nenechte se tim prekvapit :-)

MickLock | 20.02.05 v 17:22

Ahojte, nemate nekdo rozpis, ve kterejch levelech se daj najit ty ninja vecicky (resp kde je Milligan prodava)? Chybi mi jen jedna a nechce se mi kvuli tomu prochazet cela znovu... jiste chapete... :-) dik

Rodny | 18.02.05 v 15:46

Tak pořád nic.Napíše mi to resource no found a pak mi to ukáže takovýto když nemůžete najít webovou stránku.=((

zebedee | 18.02.05 v 14:11

Hmm.. Tak to nevim:( Mě sice taky vyskočí okno, ale jakmile kliknu vlevo na 'PLAY NOW!', tak hraju..
Zkus třeba zavřít ostatní aplikace, spustit hru do čistých woken.. Nebo se zeptat někoho, kdo tomu rozumí ;))

Rodny | 18.02.05 v 12:14

Nevíte proč mi ta hra nefunguje??Vždycky mi tam vyskočí nějaké okno,napíše se mi to nějakou chybu a nic se neděje.Pokud někdo ví,čím to může být,ať mi prosím pomůže

Pontius | 17.02.05 v 11:08

Pravda, to jsem nějak opomněl :/ Ale je to věc, která snad každému dojde. Nebo ne? :) To by si mohl zdůraznit, že jsem taky zapomněl uvést něco o staříkovi, který Davida informuje, o tom co ho čeká, o zbraních apod. Myslím, že tyto věci hráči dojdou...
A na tu hodinu jsem to zaokrouhlil ;)

zebedee | 17.02.05 v 08:22

Eh! Ty jsi ale vtipálek.. 8-D

Jen nevím, jak se recenzentovi mohl podařit porazit G. s časem pod hodinu? Myslím, že jedno kolo trvá průměrně 3min, úrovní je 30, což znamená 90min..
No, to vlastně není důležitý...
Ale překvapuje mě, že Marek neupozornil na možnost za posbírané mince nakupovat u Milligana - potulného prodavače (mavající, obrýlená postavička, kterou občas potkáte v terénu) ??

Slušná střílečka. Je mi sympatický, že z nepřátel nestříká krev, ale rozletí se na šroubky:)

Santa | 17.02.05 v 00:12

Strašná shitovina!!! NESTAHOVAT!!!


galerie