recenze

Da Shoota 32K

Da Shoota 32K

Důkazem toho, že dnešní obrovské velikosti her jsou zcela neoprávněné a že se dá vytvořit i hříčka, jejíž velikost se vejde do neuvěřitelných 32kB, je tato hra. Pod názvem Da Shoota se ovšem skrývá i skvělá zábava z dalekého vesmíru.
Vesmírných stříleček je na poli freewarových her tolik, že jen sepsat jejich seznam by zabralo několik hodin. Da Shoota od německého autora, je ovšem něčím výjimečná. Ano, už podle názvu se dá vytušit, že velikost hry je necelých 32kB! Hned na začátek však zdůrazňuji – i přes nebývalou velikost (v tomto případě možná „malost“) hry se nemusíte bát, že byste byli ošizeni třeba o grafiku či hudbu. Poeticky vyjádřeno – velikostí elegán, zábavou velikán.

Jinak je ale Da Shoota zcela klasickou freewarovou střílečkou. Dostanete vesmírný koráb, s nímž bojujete proti nepřátelům z širokého vesmíru. Sice mě ze začátku udivovalo, jak málo druhů nepřátelských plavidel jsem po cestě za vítězstvím potkal, ale jakékoliv obavy by opět nebyly na místě – nepřátelé se přidávají pozvolna, jak se probíjíte hrou. Úměrně s nimi se samozřejmě zvyšuje i obtížnost. Ze začátku si asi budete říkat, že to Da Shoota je velmi jednoduchá, ale stačí počkat deset minut a názor změníte velmi rychle. Nechybí samozřejmě ani různé bonusy, snad nejčastější jsou různé modifikátory vašich střel. Ty oceníte převážně v pozdějších fázích hry, kdy se na vás budou nepřátelé hrnout doslova s každého rohu. To už se pomalu dostáváme ke konci gamesky. Žádný totiž není. :-) Jediné, co vás může zastavit, je smrt. Hrajete dokud vás nezabijí a jediným ukazatelem vašeho úspěchu je výsledné skóre.

Autor se nějak netají tím, že si grafiku „vypůjčil“ ze staré amigové hříčky Uridium a upřímně řečeno to je poznat. Ale skvělá grafika se snad ani od hry této velikosti nedala očekávat. Za to hudba, to je něco jiného. Sice se vám přehrává pořád dokola jedna a ta samá melodie, ale nevadí – je dostatečně dlouhá a i dynamická. K Da Shoota bych snad ani neměl žádné další výhrady. Má očekávání splnila. Otázkou je, co od ní čekáváte vy…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 3 =

da coda ;) | 18.12.04 v 00:11

dashoota32k-level 2 is released
http://www.geocities.com/xperience2003/dashoota.htm


galerie