recenze

Commando

Commando

A je to tady zase. Jste vysazen uprostřed džungle, která - jak jinak - se hemží nepřáteli. Záchrana lidstva je opět na vás. Bude to nuda, nebo se konečně dočkáme něčeho nového? Pojďte to zjistit!
Nepřítel získal jaderné zbraně a četa, jejíž členem jste i vy, je pověřena zneškodnit ho, než je stačí použít! Ano, bohužel se i v Commandu setkáváme s takovýmto, dá se říci řadovým, příběhem. Není to už trochu nuda? Věčný boj dobrých amerických vojáků proti zlým teroristům? Ano, pokud ovšem nepřijdou autoři s něčím, co dokáže hru okořenit, jak to udělali také autoři této delikatesy.

Commando je hříčka, kterou můžeme označit za vzorový příklad akční arkády. Je viděna z profilu - můžete se tedy pohybovat čtyřmi směry, podobně jako třeba v Zedovi. A jelikož je Commando alespoň z poloviny akce, tak můžete počítat, že dojde i na střílení. Mířit můžete ale vždy pouze ve vodorovném směru, pohyblivosti rukou viděné například ve Stick Soldiers se bohužel nedočkáme. Kromě toho dokáže váš vojín běhat, skákat a útočit nožem. Útok nožem si obzláště pochvaluji, protože takový nečekaný skok za záda nepřítele a pár bodnutí pro vás může být méně riskantní, než otevřený souboj střelnými zbraněmi.

Ano, mluvím úmyslně v množném čísle, protože autoři si pro vás připravili celkem deset zbraní útočících na dálku, které v průběhu misí nacházíte, nebo spíše můžete nalézt. Kromě toho se setkáte s granáty a minami, ale největší radost alespoň mně udělala pomoc vojáků vaší vlastní čety. Proto doporučuji postupovat pomalu, nepřátelé můžou být snadno zlikvidováni s pomocí vašich spojenců. A tak dále, tipů a postřehů pro hraní bych mohl uvést ještě několik, ale nebudu vám přece kazit radost z objevování :). Dost vysvětlování, vše snadno pochopíte přímo ve hře, jen připomenu, že střeliva máte neomezeně, a že ovládání naleznete v menu pod položkou „controls“.

Okamžitě po prvním spuštění vás „praští“ do očí grafika. Fakt, že hra je vytvořena v rozlišení 320 x 240 snad mluví za vše, ale myslím, že není důvod si stěžovat. Grafika sice zavání MS-DOSem, ale to nic neubírá atmosféře, ba naopak, v přítomnosti hladkých hran flashové grafiky bych se možná cítil trochu nesvůj :). Ale nikdy neříkej nikdy, koneckonců Commando 2 je jedním z připravovaných projektů týmu Fallen Angel. A co se týče zvuků a především hudby, ty splnily svůj úkol na jedničku, jejich vliv na celkovou atmosféru je neoddiskutovatelný. Jak jsem se zmínil, střelivo vypotřebovat nemůžete, což je škoda, protože myslím, že by to hře přidalo ještě trochu zábavnosti navíc. Stejně tak je škoda, že se nemůžete plazit, ba se ani skrčit, stejně tak nemůžete brát svým mrtvým protivníkům (mnohdy účinnější) zbraně. Přestože autorům čeština asi příliš neříká, rád bych jim touto cestou popřál hodně zdaru do dalších projektů, protože perfekcionalita, schopnost překvapit a rozsáhlost, které můžeme na Commandu pozorovat, budou vždy ceněny...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 5 =

olin85 | 27.10.08 v 09:51

good hra moc

smith50 | 17.03.06 v 16:51

a minmochodem ten vir se projevi tak ze se vam do pocitace zacnou srat vselijaky spywery a ty vam nedovolej vypnout kompa a nejde spustit Spravce uloh tak bacha

smith50 | 17.03.06 v 16:48

nevim jak je to tady ale na hrej byl v tyhle hre trojskej
kun nevi nekdo jestli tady je taky?

_Blind_ | 13.10.05 v 20:36

Mno pokud chcete mit maximum zdravi nebo vsechny zbrane nebo byt treba v poslednim kole staci editovat soubor *.ini xD

Kahi | 16.10.04 v 17:59

druhej díl myslím ještě nevyšel, sledujte stránky výrobců.
http://www.faind.com/

Pavel | 16.10.04 v 16:03

Kde si můžu stáhnout Commando 2 !!!!!

David | 05.08.04 v 08:03

Zbraně se mění zmáčknutím číslovky na klávesnici shodné s číslem, které je u zbraně.

Ondra | 30.07.04 v 19:10

jak mam zmenit ty zbrane?!

Milan | 04.07.04 v 19:56

Vau dost dobrý!


galerie