recenze

Chickens

Chickens

Hádejte co vznikne, když si jeden bláznivý programátor řekne, že Moorhuhn pro něj není dost krvavý? Vezme dvakrát silnější zbraň, třikrát nevinnější tvorečky, zalije to kanystry krve a na světě jsou Chickens - kuřata.
Předtím, než jsem spustil tuto, nevinně znějící, hru, otevřel jsem přiložený textový soubor, z něhož jsem se dozvěděl, že Chickens jsou sólovým počinem jednoho švédského programátora Martina Mognussona. Ten dostal jeden geniální nápad, přidal své programátorské zkušenosti, trochu se inspiroval Moorhuhnem a vytvořil hru, která je velmi rychlá, velmi zábavná a také bohužel-bohudík velmi krvavá. Žádné peří, jako v případě mnoha podobných gamesek nečekejte. Žádné slepice, žádné broky. Ne, ne. Malinkatá, k zulíbaní nevinná kuřátka a věřte tomu nebo ne…napalm (Pokud si nedokážete představit, co se stane s kuřetem, když na něj dopadne napalmová bomba, tak se o to raději ani nepokoušejte.). Že je to trochu drsné?

Ano, ale když hru spustíte, dozvíte se proč to všechno začalo: Lidská rasa je ve válce. Objevila se odlišná inteligentní forma. Lidé je zotročili. Odebrali jim jejich svobodu. Jedli jejich potomky. Jenže teď nastal čas splatit dluhy. Je zde pouze jedna cesta, jak zabránit tomu, aby ovládli Zemi…všechny je zabít. Do jednoho. A jak je psáno, tak se také stane. Nečeká vás žádné menu ani jiné zbytečné zdržování. Rovnou se před vámi objeví herní obrazovka, na níž vidíte rovný pruh krajiny a za ním krásně modré nebe. Po cestě běží zprava doleva, a zleva doprava malá kuřátka kypící životem, což se má brzy změnit. Bílým terčíkem určujete místo, kam mají spadnout napalmové nálože a zničit všechno v blízkém okolí.

To, o co se snažíte, je zabránit, aby se ani jedno kuře nedostalo přes obrazovku na druhou stranu. V praxi to znamená, že všechny ty, která vybíhala zprava nesmí dosáhnout levé strany a naopak. Jednoduché. Jak brzy zjistíte, stačí neustále střílet na jedno místo, přes které nikdy nikdo neprojde a vše je vyřešeno. Jenže to si naneštěstí uvědomil i sám autor, proto do hry přidal několik věcí, jež vám v tom zabrání. První z nich jsou různé předměty, které přeběhnou mezi kuřaty přes obrazovku. Když se do nich trefíte, odečtou se vám body. Druhou věcí jsou malé modré drahokamy. Ty vylétnou občas z některého kuřete do výše a pokud je trefíte přibudou vám body. Jestliže se chcete umístit v tabulce vítězů, budete muset občas sestřelit ve vzduchu pár drahokamů a díky tomu je stále těžší kontrolovat, jestli kuřata nevběhla tam, kam nemají.

Doba, po jakou můžete beztrestně házet bomby na kuřata je naštěstí časově omezená. Myslím, že je to dobře, protože jinak byste asi skončili za chvíli v blázinci, protože tolik krve, kolik jí je vyplýtváno ve hře Chickens by překvapilo kdejakého řezníka. Grafika je sice trochu zastaralá, ale díky tomu nelze alespoň rozpoznat všechny detaily. :-) Co se týče hratelnosti, tak ta je, přes všechno ostatní, zvládnutá na jedničku. Vše je rychlé a kuřátka pěkně odsypávají od ruky. Tomu, kdo zasvětil svůj život ochraně práv zvířat, tato hra si příliš neřekne, ale ten, kdo má rád rychlou a nebezpečnou akci se bude jen labužnicky usmívat.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

Ondřej Pohorský | 17.05.03 v 20:06

FUBU: Vzal jsem si k tomu stopky....můžu tě ujistit, že 5 vteřin to není.

Sparky | 17.05.03 v 12:52

Asi je to XPéčkama, ale nemůžu to rozchodit...........A proto kdo má XPčka tak to ani nemá cenu.

fubu | 16.05.03 v 20:43

diť ta hra samotná trvá asi 5 sekund...

Veronika | 16.05.03 v 14:29

Dříve jsme doma měli Morhuny.Myslím,že to byla 1 a 2.Tato hra se nejvíce líbila mé mamince,ale omrzelo jí hrát to pořád dokola,tak jsme od někoho sehnali i 3 a to bylo nejlepší.Můžu to vřele všem doporučit.


galerie