recenze

Chex Quest

Chex Quest

Fantastická střílečka ve stylu nezapomenutelného Dooma: skvělé prostředí, originální zbraně a slizští nepřátelé. Staňte se tím obávaným bojovníkem, který vyčistí kosmickou stanici od zla…
Dříve než se vrhnu do podrobného popisu této výborné 3D akce, dovolím si několik lichotek, které by vás měly příznivě naladit. Tak za prvé, engine této hry je zčásti převzat z věčného Dooma a legendární doomovská atmosféra opravdu dýchá z každého zákoutí. Zbraně jsou futuristické, ale tak originální, že Quake se svými granátomety může jen tiše závidět a velikost něco málo přes 4 megabajty si říká o to, aby tuto hru vyzkoušel každý příznivce starých dobrých akčních počinů. Tak, hurrá za potomkem Dooma.

Jak jsem naznačil v úvodu, prostředí, v němž budete dokazovat své hrdinské činy se nachází ve vzdálené budoucnosti. V prvním kole jste vysazeni uprostřed kosmického centra zbudovaného na cizí planetě a nemáte skoro nic, kromě bicepsů Ramba, dvou zbraní a chuti vyvraždit cokoliv, co se na vás jen křivě podívá. A vězte, že první křivé pohledy na sebe opravdu nenechají dlouho čekat. Sližští zelení tvorové s nosy jako hadice se jakoby v transu pohybují po levelu a chtějí vás zneškodnit. Ne přímo zabít, ale přeměnit na jednoho ze své rasy. To jim pochopitelně nemůžete dovolit, protože jako odporný chobotnatec byste asi vesmír nezachránil, že. Sáhnete tedy po zbrani a učiníte spravedlnosti rychle za dost.

Jenže ono se řekne "sáhnete po zbrani", ale v dnešní hře nic normálního nečekejte, tudíž i zbraně vypadají jako supertajné modely z dílny Jamese Bonda příštího tisíciletí. Základním prostředkem vhodným k usmrcení dotěrných nestvůr není páčidlo jako v Half-life, bodec jako v Doomovi, nebo Dukeův kopanec. Ne, základní zbraní je tentokráte elektrická výbojová lžička, s nekonečnými bateriemi. Vypadá výborně, ale příliš s ní nepořídíte, takže brzy sáhnete určitě po puškách většího kalibru. Jakých? Nechte se překvapit. Jediné, co vám o nich řeknu je, že se rozhodně zasmějete.

Jednotlivá kola svou atmosférou připomínají zašlou slávu Dooma s melancholickými prostranstvími, temnými zákoutími, úzkými uličkami a v neposlední řadě se sbíráním různobarevných klíčů, které otevírají dveře stejné barvy. Byť se první kola zdají jednoduchá, s rostoucími levely se spletitost zvyšuje a občas musíte dávat velký pozor, abyste nezabloudili. Ale to už k údělu hrdiny patří.

Nakonec recenze vždy píšu hodnocení jednotlivých aspektů hry, ale dnes udělám menší výjimku. Jaká je grafika, ozvučení a hratelnost? Pokud se vám líbil Doom stejně jako mně a strávili jste u něj dlouhé hodiny, báli se, co vás čeká za rohem, stříleli a zachránili svět, tak vám Chex Quest přijde jako hezká vzpomínka na staré hrdiny a určitě vás nezklame…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 2 =

spevak1948 | 08.05.03 v 08:54

Jak to hat bez MSDOS?


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce