recenze

Catacomb 3D

Catacomb 3D

Staré trojrozměrné akční střílečky se vepsaly do dějin, díky známému Doomu, Wolfensteinu... A právě jedno dílko z řady předělávek zmíněného Wolfa ti teď přinášíme. Zajímá tě, o čem to bude tentokrát, v jakém stylu to celé je? Tak neváhej a klikni..
Už tu byl třeba Beyond Wolfenstein II: Special Edition a teď tu máme Catacomb 3D. Co mají tyto hry společného? Především svůj společný motiv, svoji legendu, kterou jsou obě dílka inspirována, série her Wolfenstain. V něm jste statečně bojovali v hradebních chodbách proti přesile nepřátelských nacistických vojáků. Nikdy nebylo možné vytušit, co tě za rohem čeká. Většinou to byla smrt, nebo alespoň riziko smrti, naštěstí jen té virtuální. Když už jsme u té virtuální smrti, všímáte si, že je v každé hře smrt znázorněna trochu jinak? Je to proto, že si ji každý představuje jinak. Ale jisté je, že většinou jsou to pravděpodobně nepřesné představy, a to je vlastně problém celé virtuální reality – nikdy nedovede dokonale napodobit skutečnost do takové míry, do vzájemné nerozpoznatelnosti. Matrixu jsme se zatím nedožili. :) Ale to je jedno, raději přejděme na věc…

V Catacomb 3D nemáš proti sobě fašistické vojsko, v ruce nedržíš střelnou zbraň a ty nejsi uprchlý vězeň. Proti tobě stojí nepřátelé připomínající africké lidojedy, bojuješ kouzly a jsi kouzelník. Ale neboj, ta kouzla nejsou suchým prvkem hry, ale jsou také tak nějak střílecí. Sice kouzla také používáš tlačítkem Ctrl, ale tentokrát hraje roli délka jeho stisknutí, ovlivňuje totiž sílu kouzla. Akorát to celkové herní zpracování a prostředí zůstalo stejné, nebo alespoň podobné… Třeba ten originální prvek se znázorněním zdraví na vyobrazeném obličeji zůstal, možnost nalézat různé předměty (včetně těch uzdravujících a nějak jinak užitečných) zůstala, nechybí tu ani funkce Save&Load, ale také zůstaly vycházející zvuky ze speakeru, nebo to staré dosovské grafické rozlišení. Co se dá dělat.

Zajímavým prvkem je i vložená mezihra do herního menu. Jde o jednoduché pinkání míčku proti počítači, je to tak trochu způsob na další herní legendy, připomíná to Arkanoid. Co více dodat? Sérii Wolfenstein se tohle dílko skutečně podobá, ale s bojem proti nacistickým vojákům a vůbec celým herním příběhem to nemá s „Wolfíky“ nic společného. Ale pokud si to stáhneš, bude to něco mít společného s tebou. :)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 2 =


galerie

Catacomb 3D Catacomb 3D Catacomb 3D Catacomb 3D

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce