recenze

Bulové

Bulové

Další povedená hříčka pro dva hráče, ve velice slušném grafickém provedení, oplývající nadprůměrnou hratelností. Takže pokud máte někoho, s kým byste si zahráli, tak je to třeba něco, co právě hledáte!
Je téměř pravidlem, že při hraní proti lidskému protivníkovi si užijete mnohem více zábavy. Tentokrát vám tedy přinášíme hru určenou pouze pro dva hráče, která v některých prvcích připomíná např. velice populární Bulánky. Název téhle gamesky je ale „Bulové“.

Na výběr zde máte z několika typů hry: první možností je hra „ctf mode“, neboli „hra na vlajky“ (ctf – capture the flag, pozn. redakce). Jak jistě tušíte, vaším cílem bude vzít nepřátelskou vlajku a přinést ji na pozici své vlajky, což ovšem bude komplikovat fakt, že o to samé se bude pokoušet váš protivník. Pokud zabijete protivníka nesoucího vaši vlajku, nepřítel se zrodí v zápětí znova, ale vlajka zůstane ležet na zemi. Poté, co se své vlastní vlajky dotknete (ať již nesete tu nepřátelskou, nebo nikoli), vlajka se přemístí na své místo a vy, pokud se vám podaří na to místo s nepřátelskou vlajkou dostat, získáváte bod. Po uplynutí časového limitu se získané body přehledně vyhodnotí do grafů a tak můžete vidět, kdo a s jakým náskokem toto kolo zvítězil. Dalším typem hry je tzv. „sniper mode“, kde vítězí ten, komu se ke konci hry povede udržet si lepší přesnost, která je udávána v procentech a v průběhu hry je možné ji pozorovat v dolních rozích herní plochy. Pro názornost – pokud se ze dvou výstřelů trefíte do protivníka jednou (což způsobuje jeho smrt a následné znovuzrození), máte přesnost 50%.

Třetím a zároveň posledním typem hry je hra na body, kde záleží pouze na tom, kolikrát se vám podaří protivníka v časovém limitu „sejmout“. Hru zpestřuje to, že ve svých zbraních máte pouze pět nábojů. Po jejichž vypotřebování se na jejich ukazateli zobrazí nápis „nabíjím“ a tak jste nuceni po určitou dobu čekat a vyhýbat se tím pádem samotné konfrontaci s nepřítelem, který zajisté hodlá vaší dočasné slabosti využít. Pokud jste zabiti, automaticky jste zrozeni s plným zásobníkem na jednom ze dvou míst, které je od protivníka v tuto chvíli zrovna vzdálenější. Oba hráči hrají na jedné klávesnici, jeden má přiřazen k ovládání svého „Bula“ šipky a ke střílení klávesu Delete, druhý hráč hraje klávesami ASD a střílí Tabulátorem. Než hru započnete, můžete si mimo typu hry vybrat také ze dvou map, na které se bude bitva odehrávat. Dále potvrdíte nebo zakážete přítomnost řízených střel, které se budou v průběhu hry zobrazovat přibližně ve prostředku mapy. Vy jich můžete využít, pouze pokud je vezmete. Stejným způsobem jako vlajku ve hře „ctf mode“, tedy pouhým kontaktem vaší postavy s balíčkem. Řízené střely se ovšem nenavádějí na nepřítele samy, nýbrž je ovládáte vy, a to svými klávesami pohybu. Záhy zjistíte, že to ale není lehké, jelikož střela se pohybuje značnou rychlostí, zkrátka, chce to určitý trénink.

V pěkně ztvárněném menu se pod položkou nastavení skrývají možnosti měnit hlasitost zvuků a hudby a načítání hudby ze souboru, dále zde můžete nastavit přítomnost mraků ve hře, které však na slabších PC, zpomalují hru, a mohou ji učinit i nehratelnou. Mraky mají funkci pouze vizuální, takže stejně o nic stejně nepřijdete. Další možností nastavení je zde délka časového limitu, po jehož vypršení se hra ukončí. Bohužel tato možnost se vůbec neprojevila a hra pořád trvala původních 160 sekund. Celkově by se dalo říct, že se jedná o zajímavou hru, kterou stojí za to minimálně vyzkoušet, pro dobré hodnocení je zde nadprůměrná grafika, slušné ovládání, proti jsou především menší problémy technického rázu (viz. výše) a taky zlozvyk „Bulů“ skládat mi při každém spuštění hry ikony na ploše do obdélníku 800x600 (což asi opravdu není nikomu příjemné, když své pracně naskládané a roztříděné ikony uvidí na jedné hromadě!) a měnit mi obnovovací frekvenci monitoru.

Pokud je tomu u vás jinak, zmiňte se prosím v diskuzi pod článkem! Další chybka, se kterou jsem se setkal na mapě OldFarm je, že protivník vás může zabíjet, hned poté, co se narodíte, jelikož v okamžiku po opětovném zrození nejste schopen hned vystřelit či se vyhnout a tak mnohdy smrtící cyklus přeruší až nutnost nepřítele nabíjet. Posledním nedostatkem, který nechci opomenout a který mě mnohdy naštve, je že pokud ve sniper modu nepříteli vychází přesnost na 100% a vám méně, tak protivník může odmítnout střílet a tím v podstatě nemáte šanci, jak ho v přesnosti dohnat. Nakonec bych autorům doporučil přidat příště více map, což by dokázalo již teď velice kvalitní hru ještě trochu vyzvednout!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 3 =

Bůh | 30.01.04 v 18:31

No vídíš, už se to lepší! Jen tak dál! ... ". Mraky mají funkci pouze vizuální, takže stejně o nic stejně nepřijdete. " :-)


galerie