recenze

Bugatron

Bugatron

Již dlouho jsem neviděl lepší hru typu hry Bugatron. Většina lidí, když byli malí, si přáli být kosmonautem a teď máte skvělou šanci se prolítnout vesmírnou stíhačkou a zničit ošklivé protivníky.
Jednoho dne jsem vstal z postele a podíval se z okna. Venku bylo zamračeno a nikde ani noha. Tak jsem si řekl, že se připojím a stáhnu si nějakou gamesku. Po chvíli pátrání jsem narazil na několik slušných her, které mi zvedly náladu. Nyní vám zkusím popsat tu, která mne zaujala ze všeho nejvíce. Když jsem viděl nadpis, tak jsem si myslel, že si po dlouhé době zapařim nějaké bugatky, ale poté co jsem spustil hru, jsem dostal šok. Zjistil jsem, že hra nemá nic společného s auty, ale že je to klasická vesmírná střílečka. Určitě to znáte – lítáte raketkou a sestřelujete všelijaké potvory.

No úvodem jste snad pochopili, o jaký typ hry jde a tak se můžeme pustit do podrobnějšího popisu. Po spuštění hry vám skočí okno, kde si vyberete jakou chcete grafiku. Dost mě to překvapilo, protože na tak starou hru je tu dost velký výběr. Můžete si vybrat až 1900x1200x32. Dále se ocitnete v hlavním menu. Menu je uděláno dost jednoduše, přehledně a tím je způsobeno i rychlé ovládání. Představte si tabulku, kde máte vypsané klávesy, které něco dělají. Pod tím je napsáno, co si právě nastavujete. Takže například stiskem F1 spustíte hru. F2 vyvoláte tabulku nejvyššího skóre. Po stisku F3 si vybíráte obtížnost hry, která je rozdělena klasicky na easy, normal a hard (pro ty pomalejší: lehká, střední a těžká úroveň obtížnosti). Stiskem Page up a Down si volíte hlasitost muziky a Home a End hlasitost efektů. Dále je tu P pro pauzu. A to je celé ovládání hry. Ještě abych nezapomněl samotnou hru pak ovládáme šipkou doleva, doprava a Ctrl. Nic moc, ale stačí to pro pohyb vlevo, vpravo a střílení. U většiny her s podobnou tématikou jste asi ještě zvyklí na přesun vpřed a zpět, ale tady se pobavíte i bez toho.

Hra má celkem 16 kol, které se dělí na tři části. Do první třetiny zapadají klasická kola, v kterých jen plujete a střílíte do potvor. V druhé části jsou bonusy. Vždy po několika kolech máte bonus, ve kterém se snažíte jen nabrat si co nejvyšší skóre a při tom, i když Vás zabijí, máte pořád stejný počet životů. Do poslední části bohužel patří jen tři kola, v kterých musíte zničit nějakého bosse nebo se prolítáváte ohromnou rychlostí mezi překážkami.

Teď si zkusíme povědět něco o grafice. Již jsem se zmiňoval o nabídce, v které si můžete zvolit rozlišení. Myslel jsem, že bude hra vypadat jinak při rozlišení 1280x1024x32, ale bylo to nic moc na pohled. Tak jsem to přehodil na 800x600x32 a nenašel jsem mezi tím žádný rozdíl. Řekl jsem si, že se zkusím ponořit do hlubin hry a třeba se mi nakonec zalíbí. Po chvíli hraní jsem si na grafiku zvykl a můžu říci, že se mi docela i zalíbila. Pořád jsem hrál dál a dál a zjišťoval jsem, že mohu dostávat různé bonusy, které padaly z některých sestřelených potvor. Začal jsem dostávat například nové střely, pomocníka, který střílí když střílím já a podivuhodnou gravitaci (bylo to něco jako bych byl na trampolíně - neustále jsem hopsal).

Jediná věc, která mě naštvala, byla - že po necelých deseti minutách hraní jsem dohrál hru kompletně do konce. Pak jsem se zapsal do tabulky nejvyšších skóre (samozřejmě jsem byl první) a hru jsem vypnul. :( No ale nevadí, jistě znáte ty chvilky, když paříte nějaké skvělé nové hry několik hodin v kuse a pak se chcete nějak odreagovat. Zkuste na tyto chvíle vyzkoušet Bugatron.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 3 =


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce