recenze

Boidtrancer

Boidtrancer

Stále ještě nevěříte, že i v programu Game Maker se dá udělat kvalitní a zábavná hra? Pak se vás dnes pokusím přesvědčit o opaku. Recenzovaná gameska je sice velice jednoduchá, o to více ale chytlavá a zábavná. Dobrý dojem navíc potvrzuje zajímavá grafika…
Game Maker. Slůvko, které spoustu herních fanoušků už od prvního pohledu odpuzuje a zastrašuje. Podle mého názoru se ale není čeho bát. Nezáleží přeci na tom, jak byl program vyroben. Důležité je hlavně, jak je zábavný a jak se hraje. Boidtrancer je právě názorným příkladem dobře odvedené práce. Svým herním systémem vám určitě připomene spoustu vesmírných stříleček, které jsou stále jedním z nejpopulárnějších freewarových žánrů vůbec. Vynikají svou jednoduchostí, ve které tkví ona pověstná síla. Není nad to sednout si k počítači, zapnout hru a bez jakýchkoliv prodlev se ihned začít skvěle bavit.

V dnešní gamese dostáváte do svých rukou drobného živočicha, kterým je asi pták. Úkol je jasný – přežít. V každém kole se na vás vrhnou četní protivníci. Ti vám nedopřejí ani chvilku klidu. Jakmile vylétnou na jednom rohu obrazovky, hned se objeví na protilehlém. Nezbývá nic jiného, než je sestřelit (klávesou Z, kterou můžete i stále držet). Zpočátku to jde velmi lehce, ale v pozdějších kolech začnou ty pravé hráčské orgie. Nepřátelé zaplní téměř celou herní plochu. Útočí ze všech možných stran. Vyhýbat se jim a zároveň je postupně sestřelovat vyžaduje velkou dávku umu. Střílet totiž můžete jen dopředu. Pokud vás někdo ohrožuje z boku či zezadu, můžete také použít výbuch.

Jeho využití je však omezeno ukazatelem na horním rohu obrazovky. Nemůžete ho tak používat stále. Je dobré si jej šetřit na nejnutnější případy. Často vás totiž zachrání od srážky a ztráty života (na začátku dostanete tři). Každý pátý level vás prověří nepříjemný boss. Tím je nenápadná kostka, která se ale umě rozšiřuje a její nově vzniklé části vždy odpadávají. Zničit se dá jedině střelbou přímo na její samotný základ (černá krychle). S přibývajícími levely se počet bossů zvyšuje. Cílem hry je nahrát co nejvyšší score. Body získáváte sběrem peří, které vypadne z usmrcených protivníků. Samozřejmostí je možnost zapsat se do tabulky nejlepších výkonů. Škoda, že chybí možnost online score.

Velkým plusem této oddychové střílečky je sympatická a originální grafika. Jak jistě vidíte na screenshotech, je velmi přehledná, což přispívá ke skvělé orientaci. Vše výborně doplňuje hudba. Tu autoři zvolili opravdu znamenitě. Jestliže máte rádi djs a elektronickou hudbu, určitě budete nadšeni. Hudba i abstraktní grafické ztvárnění spolu skvěle ladí. Boidtrancer je tedy velice zajímavý titul, který je přímo vhodný ke krátkému odreagování. V téměř třímegovém archivu najdete skvělé zpracování, zábavu a jednoduchost. Neváhejte!

stáhnout hru
Marrak

autor
/ Marrak

Skóre

80 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =


galerie