recenze

Big Bug

Big Bug

Dnešní hra je určená především těm, které zajímá život v zemi. Tím myslím ty všelijaké brouky, žížaly a housenky, jež spolu soupeří nejen o přežití.
Nevím, jaký je váš vztah k všelijakému tomu živočišstvu, které žije přímo v půdě, ale vzhledem k tomu, že čtete tuhle recenzi, odhaduji, že jste jím okouzlen, nebo se ho děsíte. Možná se ale pletu a vy se chcete jen podívat, zda je tahle hra něčím pro vás. Ať tak či onak, to základní se určitě dozvíte, takže směle do toho!

Hned na úvod vám položím otázku. Respektive, položím vám dvě otázky. Ta první je, jestli z toho rozsáhlého společenství živočichů jsou brouci vašimi favority. A ta druhá je, zda byste se dokázali s rolí takového brouka ztotožnit. Zdá se vám to nesmyslné, klást takové otázky v recenzi na počítačovou hru? Vězte, že to zas až tak od věci není. Právě ve hře Big Bug si takovou roli vyzkoušíte. Se svým chrobákem se budete prodírat hnědozemí (a zde hloubit složitý propletenec podzemních chodeb), která se jen hemží dalšími obyvateli. K vaší smůle to nejsou sousedé, které by si člověk přál mít. Ba zcela naopak. Jejich jediným cílem totiž je rozpárat vás na kousíčky a pěkně si na vás pochutnat.

Ale co je vlastně účelem celé hry? V půdě jsou rozházeny jakési zlaté částečky, které budete sbírat. Právě některé z nich jsou hlídány i ostatní zvěří. Třeba velkou housenkou či jinými brouky. Na počátku hry se ocitnete v trávě, tedy ještě na zemském povrchu, kam prozatím nepřátelé nemohou. Zahrabete se do země a začnete sbírat částečky. Nepřátelé jsou uzavřeni ve svých skrýších, ze kterých nemohou, dokud jim cestu neotevřete. Když vše vysbíráte, můžete prolézt do dalšího, těžšího kola. Obtížnost roste s počtem nepřátel, ale také s jejich možnostmi. Kupříkladu ve třetím kole se objevuje žížala, jež už není ve skrýši, ale pohybuje se a to tím způsobem, že vás celkem solidně pronásleduje. V dalších kolech už mohou i ostatní nepřátelé do trávy atd. Ač se to nezdá, Big Bug rozhodně není hrou úplně snadnou.

Nyní zbývá ještě pohovořit o zpracování. Grafika hry není nic úžasného, jedná se o typický příklad 2D hry, takže žádné efekty nečekejte. Stejně tak i ztvárnění živočichů nepatří k tomu nejlepšímu. Pokud se ptáte po zvucích, spíše vás zklamu než potěším. Dá se říct, že narazíte pouze na zvuky dva. Jedno takové pípnutí, když seberete zlatý kousek a takové zvláštní zařvání, pokud jste usmrceni. Technické zpracování prostě není hlavní devizou hry.

Těžko říct, nakolik by vás mohl Big Bug bavit. Mám- li být naprosto upřímný, tahle hra mě příliš neoslovila. I když je celkem obtížné, vyhýbat se všem nástrahám, přesto se vlastně jedná jen o tu jednu stejnou činnost.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 4 =

ivan | 04.06.03 v 10:49

Nejde mi to spustit .....
takže mi nezbívá nic jiného než vám co jste to hráli
ZÁVIDĚT čus ...


galerie