recenze

Area 2048

Area 2048

Máte rádi jednoduché, ale skvěle hratelné vesmírné střílečky? Jestli zní vaše odpověď „Ano!“, mám pro vás dobrou zprávu. Tento žánr byl totiž opět rozšířen o další povedený kousek, který nemůže nechat žádného skalního příznivce chladným!
Zástupců her podobných této máme na FreeGame bezpočet. Za všechny bych zmínil například 3D Asteroid Impact či Disasteroid 3D, které jistě patří k těm nejlepším z tohoto nesmrtelného, leč postupně vymírajícího klasického herního žánru. Dnešní střílečka se však zaběhlému konceptu nepatrně vymyká, a to především svojí nekonvenční grafikou podobnou té, kterou jste mohli spatřit u nedávno prezentované, skvělé a především velice inovativní střílečky Gate 88, již jsem měl také tu čest recenzovat :) Nyní se již ale zaměřme na dnešní dílko, jelikož právě o něm teď bude řeč.

Jako obvykle vás po umístění hry na váš pevný disk a spuštění čeká (ne)milá povinnost projít menu. Zde se však nejedná o nic náročného, pouze si zvolíte jeden ze tří stupňů obtížnosti či upravíte nastavení ovládání. Jako v ostatních hrách tohoto zaměření se záhy objevujete v roli vesmírné raketky a máte za úkol eliminovat všechny pohyblivé terče na čtvercové mapce, které se jen opováží dostat se do vašeho zorného pole. Nepřátelé jsou zde rozlišeni do několika druhů: od lehce zvládnutelných kamikaze korábků přes střílející hvězdice a jiné nebezpečné tvary až po finální bosse, jenž vám dokáží způsobit bolestivé křeče v prstech, jak se budete muset „otáčet“, abyste je pokořili. K tomuto nelehkému úkolu jste vybaveni zbrojním arzenálem čítajícím sice pouze jednu jedinou zbraň, zato však tak účinnou, že nepřátelé budou litovat dne, kdy se s vámi pustili do křížku.

Díky její kadenci a velkému rozptylu se projití prvních zahřívacích kol stane procházkou růžovoučkou zahrádkou a dá vám pocit nesmrtelnosti (alespoň tedy na nejlehčí úroveň :)). Když vám však později začne téci do bot, máte v rukávu ještě jedno eso, a tím je speciální, ale bohužel časově omezený, útok tohoto kanónu. Jestliže jsem rozptyl vaší zbraně ohodnotil jako „velký“, tento útok má rozptyl přímo omračující, a pokud si správně načasujete, kdy zmáčknout spoušť, dokážete s ním natropit opravdovou spoušť (absolutní rým – pozn. autora ;)). Ovládání vaší raketky je srovnatelné s ostatními zástupci tohoto nesmrtelného žánru, musím ale říci, že se mi však raketka ovládala mnohem lépe, než například u výše zmíněné hry Disasteroid 3D, jelikož v prázdném prostoru tolik „neklouzala“.

Grafika, jak už bylo řečeno, je však velice originální (pomineme-li výše zmíněnou hru Gate 88), a i když nehýří mikroskopickými detaily a patetickými explozemi, je velmi líbivá a podtrhuje tak celkovou dynamičnost hry. Na té se také podepisuje energická hudba, která sice asi jako soundtrack nevyjde, přesto se dá poslouchat a patřičně doplňuje akčně laděné dění na obrazovce. Přes to všechno si však myslím, že tento klasický žánr již vymírá a nezbývá mu mnoho chvil do doby, než vydechne naposledy. Svoji slávu si užíval plnými doušky v letech dávno minulých a nyní pomalu nastává čas, kdy ho vystřídají složitější a zábavnější hry. Nicméně tento přírustek do zmírající početné rodiny stříleček s podobnou tématikou by mohl vyhynutí her tohoto druhu o něco oddálit..

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce