recenze

Aquantor

Aquantor

Z kohoutů vytryskly proudy vody, která velmi rychle zaplavuje váš pozemek s celou úrodou, kterou jste na ní vypěstovali! Postavte se nenasytnému živlu v tomto nerovném souboji a zachraňte co se dá.
Hry, v nichž je do hlavní role obsazena voda, jsou vždy trošku zvláštní, jsou něčím zajímavé. Nabízí totiž řadu zajímavých námětů a témat, vzpomeňme například na Liquid War, kde spolu sváděly bitvu různobarevné roztoky o to, který z nich zabere více místa, popřípadě úplně svého soupeře vymaže, nebo jednu z legend mezi počítačovými hrami vůbec, Empipe (spolu s dalšími víceméně klony Pipeline a Pipedown) Jmenovaný Empire se vzhledem k dnešní gamesce hodí více „do krámu.“ Čeká vás totiž úkol velmi podobný, ale také velmi rozdílný, než na jaký jste byli zvyklí v potrubní hříčce.

Představte si, že jste zahradníkem, a z hadic, které máte na několika místech položené, se najednou začne řítit voda. Obrovské množství vody, které hrozí zaplavit celý váš pozemek i s vypiplanými květinami, kedlubny, stromky apod. Nechme stranou, že je to představa více než surrealistická. Jediné, co vám v takovou chvíli zbývá, je postavit rozběsněnému živlu do jeho ničitelské cesty bariéry. A to je přesně ten úkol, jehož splnění po vás bude vyžadovat hra Aquantor. Nebudete se sice pohybovat stále na zahradě, ale jako ilustrační případ nám to dobře posloužilo. Ještě než začnete hrát, si budete moct zvolit pro sebe optimální nastavení. K výběru je obtížnost a mód. Obtížnost je jasná a nepotřebuje žádného vysvětlení. Co se týče módu, jsou na výběr dva. Vylepšený (enhanced) a klasický. Když si vyberete ten vylepšený, čeká vás skutečně zahradnická práce - vše se odehrává v přírodě, bariéry vypadají jako živý plot atd. Klasický bych naopak doporučil všem příznivcům Pacmana. Grafická úroveň je mu velmi podobná. Důležité ale je, že úkoly jsou v obou módech naprosto identické a že jde pouze o změny vizuální.

Hra je rozčleněna do levelů, každý má svůj kód, který získáte na začátku, po dokončení minulého, nemusíte se tak bát, že ztratíte svou pozici a budete ji při příštím spuštění nuceni znovu dobývat, což by byla veliká pruda. Obtížnost skutečně stoupá docela výrazně. Vždy musíte zachránit před vodou určitou část obrazovky (máte vyjádřeno v procentech) nebo jasně definované území. Nyní něco k ovládání, které je sice snadné (šipky pro pohyb a postavení hráze mezerníkem), ale důležité je vědět, že když mačkáte mezerník, postaví se hráz tím směrem, jakou šipku držíte stisknutou. Na tomto místě musím vytknout občas určitou tuhost, kterou jsem pozoroval zvláště v tom „vylepšeném“ módu. Prostě trvalo delší dobu, než se hráz uráčila se postavit a občas se jí podařilo postavit se úplně jiným směrem, než bylo žádoucí. To je docela hrubá závada ve hře, v níž jde prakticky o vteřiny.

Technické zpracování se dá bez dlouhých oklik nazvat průměrným. Platí to jak o grafice, tak o zvucích. Nepočítejte s žádnou doprovodnou melodií, pakliže za ni nechcete považovat zurčení vody. Grafika je průměrná ve vylepšeném módu, v klasickém je vyloženě schematická. Pravdou ale je, že to stačí. A jak se to celé hraje? Docela dobře. Užijete si napětí, občas budou rozhodovat opravdu sekundy, kdy se vám podaří limit o procento, dvě překročit, zklamání, kdy se vám s vypětím všech sil nepodaří splnit zadání o dva procentní body nepůsobí jen destruktivně, ale také motivačně, abyste to ještě jednou zkusili. A proč to nezkusit, že.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

Bosso | 12.06.05 v 11:18

nema niekto zoznam levelov Please. Inak super hra.

Ema Tichá | 06.06.05 v 19:04

Nevíte někdo, jak se dá udělat kolo s heslem RING? Anebo ještě lip, jaký jsou hesla na všechny (aspoň na dest prvních) kola? Napište sem. Zachraňte mně!!!!! Ema


galerie

Aquantor Aquantor Aquantor