recenze

AblazeBall

AblazeBall

Jste-li odvážní, máte rádi adrenalin a chcete zkusit něco nového, pak jste dnes na té správné adrese. Přinášíme vám totiž poměrně zajímavý kousek, který díky svým zajímavým prvkům toho nabízí tolik, že budete naprosto uneseni.
Když se řekne akční hra, většině z vás se ve většině případů vybaví klasická doomovka, v níž jde hlavně o to, vystřílet danou lokaci od nepřátel a směle vykročit do dalších úrovní, kde musíte své snažení zopakovat. Máte samozřejmě pravdu, takto skutečně mnohdy 3D akční titul vypadá, ovšem dnes budete jistě více než překvapeni. Nabízíme vám totiž zcela něco jiného, ovšem žánrově spadajícího právě do kategorie akčních her.

Příběh ani nic podobného zde ovšem nehledejte. Vy se ocitáte v kůži jedné, na první pohled nenápadné ohnivé koule a vaším úkolem je neustále procházet daným levelem a postupně dopravovat jiné koule do středové zóny. O tom ale až za malou chvíli. Řeklo se, že budeme pohybovat kuličkou po levelu. To je sice pravda, ovšem na paměti budete muset mít několik věcí. Nejvíce asi fakt, že skladba dané úrovně je opravdu pestrá, neboť terén je vše, jen ne rovnoměrný. Na mnoha místech se navíc tvoří voda, která se postupně bohužel zvedá a mnohdy to bude chtít skutečnou zručnost pro to, abyste se dostali na místa, kde budete potřebovat. Ne všude se ale dostanete po pevném povrchu a využít budete muset svých speciálních dovedností.

Patří mezi ně zejména schopnost levitace. Po celou dobu totiž budete muset sbírat kuličky. Ty klasické, sloužící k zisku několika mála bodů, se většinou nachází na pevném povrchu, ovšem ty pro splnění daného levelu jsou ve vzduchu. Šikovný průlet si naštěstí s tímto dokáže poradit. Tato schopnost je ovšem dosti omezená a pokud si ji vyplýtváte příliš brzy, budete se muset spolehnout na další herní vychytávky. Patří mezi ně například to, že máte ve své moci schopnost deformovat terén. Kdykoliv se vám zamane, si můžete prakticky okamžitě vytvořit tu větší, tu menší hrbolek a dostat se na další místa. Vytvářet lze samozřejmě i dolíky. Vraťme se ale ke kuličkám, které budete moci sbírat. Těch je zde celkem pět a musím říci, že mnohdy se opravdu zapotíte, lépe řečeno opláchnete. Valná většina z nich je totiž pod vodní hladinou a jak jistě víte, mokro moc ohni nesvědčí. Pokud tedy tyto body chcete získat za každou cenu, doporučuji se pohybovat velmi rychle, ať si zbytečně nepřiděláte problémy. Každá vaše smrt vám totiž stáhne všechny body na minimum, tedy na nulu, ať jste byli sebeúspěšnější. Ve středové části levelu je pak vždy jistý mechanismus, do něhož můžete některé kuličky dopravovat. Aby se vám v úrovni trochu lépe orientovalo, máte k dispozici poměrně přehlednou mapu.

Při spouštění si navíc jistě všimnete, že hra je trochu starší. Pokud si ale pohrajete s nastavením, můžete z gamesky vytáhnout velmi pěkné možnosti, za které se myslím nemusí stydět i leckterá novější gameska. Hardwarová náročnost přitom není nějak závratná a věřte, že vám bude stačit prakticky jakýkoliv stroj. Hru si můžete skutečně dotvořit k obrazu svému, a to myslím doslova. Vše bylo vydáno jako Opensource, takže vyjma možnosti hardwarového vyladění, si můžete, pokud rádi programujete, dotvořit některé detaily. Zdrojové kódy jsou k nalezení na stránkách projektu. Ať už se ale rozhodnete hrát nebo programovat, věřím že se budete náramně bavit. AblazeBall je skutečně velmi zajímavý akční rychlík, jenž vás u monitoru díky svým možnostem udrží nějakou tu hodinku.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =


galerie

AblazeBall AblazeBall AblazeBall AblazeBall AblazeBall

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce