recenze

Stargate Adventure

Stargate Adventure

„Kdo má v hlavě hada, ať zvedne ruku!“ Tak tato a spousta dalších hlášek zazněla v pomalu již kultovním seriálu Hvězdná Brána, jež se nejen u nás těší velké oblibě a jistě se na tom jen tak něco nezmění. O to více potěší virtuální zpracování.
Než začnu cokoliv popisovat, musím se vám přiznat, že je pro mě ctí recenzovat hru na moje oblíbené téma Hvězdná Brána, protože já osobně to považuji za jeden z nejlepších seriálů všech dob, a to hlavně jak díky skvělému hereckému obsazení, tak i samotným námětem a rovněž i nespočtem zajímavých hlášek z úst hlavních aktérů. Trochu mě proto mrzelo, že jsme se prakticky vůbec nesetkali s žádnou virtuální podobou tohoto seriálu. Na komerční scéně se sice připravuje poměrně zajímavý projekt, jehož vydání je ovšem v nedohlednu. Pro nás je podstatnější ale scéna freeware, kde jsme měli sice možnost okusit dvojici her Stargate Dial Simulator 2004 a SGCSim, přesto to nebylo zrovna to pravé. Naštěstí se na scéně objevili schopní lidé z týmu Sektor 13 (Project Xenophobe) a musím říci, že výsledek předčil mé očekávání, protože jejich počin je rozhodně více než zajímavý.

Začnu opět příběhem. Povím ho ovšem zcela stručně, protože si ho jednak můžete přečíst při zakládání nové hry, ale taky je zde spousta zajímavostí, které stojí za to zmínit a za normálních okolností by se na vše nedostalo. Vše se točí okolo Anubuise, který opět ohrožuje naši krásnou planetu Zemi a vy se ocitáte v kůži sympatického plukovníka (a v podstatě už generála) O’Neilla, který se společně se svým týmem rozhodl tomuto nepříteli dokázat, že si vybral špatný cíl. Tento tým tvoří Major Samanta Cartrová, Jaffa Teal’c a Dr. Daniel Jackson. Příznivcům seriálu jistě nemusím nějak zvláště popisovat o koho jde. Těm, kteří seriál nesledují bych ve stručnosti napsal, že jde o velice zajímavé a hlavně odlišné charaktery. Každý z nich je specialistou na něco úplně jiného. Chcete-li obsáhnout umění boje, jistě nepohrnete zkušenostmi Jaffy Teal’ca, potřebujete-li zjistit historické souvislosti, pomůže vám sympatický Daniel Jackson. Na technologii je pak specialistou Samanta Cartrová a vše samozřejmě šéfuje již zmíněný Jack O’Neill, který srší vtipem i když už jde opravdu do tuhého.

Postav je zde samozřejmě mnohem více, ale jejich rozpisem bychom strávili nejednu minutu, proto se pusťme raději do popisu něčeho užitečnějšího. Jistě vás zajímá, jak je vlastně vyřešeno samotné cestování skrz Hvězdnou bránu. Bohužel ty, již čekají, že budou ručně zadávat symboly a cestovat na místa, jejichž adresy získají z počítače, musím zklamat. Vše je vyřešeno čistě adventurně, takže cestování zde bude probíhat automaticky a vlastně ve chvíli, kdy se vám podaří splnit všechny úkoly v daném světě (část hry se bude ohrávat v základně SGC). Podíváme se dokonce i na Chulac, Teal’covu rodnou planetu a jistě vás, stejně jako mě, potěší celková pestrost. Bohužel zde musím autory trošičku pokárat, a to za délku a za vcelku prostou obtížnost. Úkoly jsou zde vcelku zřejmé už po zadání a jejich splnění by vám nemělo zabrat mnoho chvil. Narazíte sice i na časové úkoly, kdy budete mít několik málo minut na to, abyste zvrátili autodestrukci vaší mateřské základny či si budete muset poradit s nejedním questem, přesto věřím, že i méně zkušenému hráči tohoto žánru by dohrání nemělo trvat více než dvě hodiny. Narazíte-li přesto na problém, neváhejte se obrátit na mě v našem fóru. Pro doplnění uvádím, že veškeré texty jsou v angličtině.

Autoři si zaslouží pochvalu za technické zpracování. Grafika je, i přes malé rozlišení, velmi pěkná a i když k dispozici nejsou nějaké extra speciální efekty, rozhodně je se na co koukat. Potěší rovněž i skvělá audio stránka, která věrně dokresluje atmosféru StarGate. Interface je klasickým řezem Sierra a Lucas Arts adventur. Potěšující jsou i dialogy, postavy mají své komentáře věrně zpracované podle jejich seriálové předlohy. Dabing pochopitelně přítomen není. Bonus zde tvoří jen speciální video sekvence, které jsou ovšem hardwarově trochu náročnější. Při hraní navíc narazíte na několik zajímavých momentů, kde je vidět smysl autorů pro detail. Nejvíce jich je k nalezení v základně SGC.. V jednom z podlaží lze najít modrý hrníček, tedy symbol Adventure Game Studia, v němž je vytvořená i tato hra, popř. narazit můžete i na Stevena Spilberga, který sice nemá se seriálem nic společného, přesto je jeho přítomnost vítaným zpestřením. Stargate Adventure je prostě hra, která se povedla. I když délka je trochu slabší, ve všech aspektech se musí vzdát autorům poklona, protože jako jedni z mála se nebáli proniknout do oblasti tohoto skvostného seriálu. Pro fanoušky jasná volba, pro vás ostatní příjemná adventura, která vás možná nenadchne, ale rozhodně ani neurazí.

stáhnout hru
artman

autor
/ artman

Skóre

84 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 1 =

Eron | 06.10.11 v 09:01

Nevýte jak to mám spustit?????????????????????????? předem děkuji.........................................

Filip | 28.06.11 v 22:59

pls mam ten sami problem co walach

Walach | 27.09.09 v 00:23

Pri spusteni hry se mi zpusti pouze zvuk a ne obraz nevite co s tim ?

mordyr | 12.04.09 v 12:06

Oddechová online hra, která zabere cca 3 minuty denně.
http://mordyr.mybrute.com

MUDr. Mstibor Háborů | 10.04.09 v 23:24

Je opravdu TAKOVÝ problém kliknout na jednu ikonku (ten čtvereček - disketa) a posléze opsat 5 znaků?
Pokud ano, dá se to léčit, stav se, Tome.

TOM | 10.04.09 v 11:25

(kurva) jak se to stahuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jarda | 03.02.09 v 15:11

prosim zda nekdo mate cestinu do SG. odkazy na netu nejdou. prosim poslete mi cestinu na email jarafous@seznam.cz dik moc

Shappard | 28.12.08 v 14:35

pls prosím vas o pomoc co mam robit ked mi nece z toho kamena nic vypadnut po zadani sinbolov a ked ich zadam sa nic nestane??? plz odpiste co mam robit.

Shappard | 28.12.08 v 14:28

cawko ja som sa ta cel spitat ze co mam spravit v tom prvom kole s tym kamenom naktorom su sinboli a ze co tam mam dat pls odpiste diky.

adek | 11.12.08 v 18:56

Mam stejny problem jako v poslednim prispevku. Objevi se jen cerna obrazovka zvuk a nic jineho. Poradte, kde je chyba??

Fence | 12.03.08 v 15:40

Mám problém. při spuštění hry mám místo úvodního intra jen černou obrazovku. zvuk jde. pak to zvuk skončí a nic. nevíte co s tim? (jinak intro jde ve wmp pustit)

Michal | 24.12.07 v 13:47

Tak sem to zrovna dohrál. Fajn odreagovačka. Ale má spoustu možnejch způsobů řešení. Např. tady čtu,jak se každej snaží chytit ptáka,já ho ani nechytal a stejně sem se dostal ke konci. Stejně tak dveře k anubisovi se daj otevřít buď trhavinou nebo těmi symboly.. Je to moc jednoduchý,když je víc způsobů řešení...

Jirka | 03.07.07 v 13:39

Prosím mohl by mi někdo buď sem nobo na e-mail poslat jak mam udelat tu druhou misi v SGC jak mi tam ubíhá ten čas DÍK.

Ondra | 21.04.07 v 20:04

Ahoj!!! Prosím poraďte mi někdo jak mám zapojit to elektrický vedení??? Já ani nevím kam ho mám zapojit!!!

Sam Carter | 26.03.07 v 14:45

ahojte, může mi někdo PLS poradit?? jsem na Chulaku, a Danny s Tealcem jsou v díře... jak je mám odtamtud dostat?? Pište PLEASE do mailu....

Nannuck | 17.03.07 v 23:41

Právě jsem dohrál tuto hru a musím poděkovat všem lididem, co psali ty rady. Byla to fakt řežba...

wrdwawd | 02.02.07 v 15:28

ahoj nevíte jak se dostat z tý planety hned na ůvod hry??

lucka neboli klíště | 10.12.06 v 20:38

Je to super hra už jsem to dohrála,ale řeknu vám,že jsem měla docela bobky,když se tam objevila ta hnusná černá zrůda,co byla celá z kovu asi teprve napotřetí mě napadlo na něj pustit tu horkou páru - či co to bylo - další hrůza byla s Anubisem. Ani ne tak z toho jak mě pomaloučku zabíjel,ale z toho,co Jack udělal,když použila ten krystal na Anubise.Úplně zčervenal,až jsem myslela,že jsem ho zabila sama. :-)

lucka | 08.12.06 v 08:28

Vždycky,když něco dokončím a má zřejmě přijít nějaké to video,tak se mi zahlásí eror ale hra pokračuje dál,teda alespoň tak jako předtím. Nevím jestli tam má být video jako část video sekvence za seriálu anebo video na úrovni této hry. Prosím poraďte mi trochu.

klíště | 06.12.06 v 07:56

Tyel c i Daniel jsou uvězněni pod sutinou,jak je mám odtamtud dostat? Prosím poraďte.Děkuji

Aeroson | 19.11.06 v 17:55

dalsi skvělá hra dohrána byl to fakt nazer docela prdel on sem tam docela hard ale jinak kool

Mc.nikdo | 15.10.06 v 13:05

Kde najducestinu nebo ceske titulky????

Zilo | 02.10.06 v 15:28

Jop ta hra sa dá ale tešim sa na Sg worlds!!

Lokutus | 11.07.06 v 15:32

Dobré, ale docela krátké!
Ad krystal. Nejdříve ho musíte vyjmout z toho podstavce - či co to je - a pak teprve použít na Anubise!

Lokutus | 11.07.06 v 15:32

Dobré, ale docela krátké!
Ad krystal. Nejdříve ho musíte vyjmout z toho podstavce - či co to je - a pak teprve použít na Anubise!

Yarda | 06.05.06 v 11:09

Jsem na konci hry, nemůžu zabít Anubise, používám na něj ten krystal z Chulaku , ale nic ... on má tři krystaly a já jen jeden a vždycky chcípnu... fakt nevim jak ho zabít , nevíte někdo ?

nox | 02.05.06 v 18:47

tahle hra je krátká při pomyšlení na to že už existuje víc než 10000 hodin hvězdné brány

chleba? | 02.05.06 v 17:23

v návodu je napsáno '' po vypmutí autodestrukce jette do patra 19 jít do prava kde nastane menší střet s kamarádem.v novém patře seber ze země kus chleba. '' jenže já sem nenašel ani chleba ani kamaráda

antic | 02.05.06 v 16:54

prosím vás jak mám vypnout auto destrukci SGC?už sem prošel všechny patra a nic co by šlo použít jsem nenašel.a češtinu mám.

dawer | 30.04.06 v 10:52

Čeština je.Stačí jen hledat....
http://freeweb.siol.net/zagar413/KZ/Czech.tra

antic | 25.04.06 v 13:19

Jak mám vypnout tn štít co mi brání vypnout auto destrukci SGC?Předem děkuji

Radek Tomášek | 18.04.06 v 20:49

marek: kombinaci symbolu najdes hned v prvni jeskyni na miste, ktere si musi odkryt. Uvidis, ze se ti to povede..

honza: cestina bohuzel k dispozici neni...

SANO | 16.04.06 v 10:02

HRA

deathlink | 15.04.06 v 14:44

Je to super hra,všem doporučuju

honza | 14.04.06 v 09:35

jak si mám dát český jazyk je tam vubec

marek | 13.04.06 v 11:28

Aka je kombinacia piatich symbolov hned na zaciatku hry?

pavel | 13.04.06 v 10:12

Chci si stáhnout hru.

pavel | 13.04.06 v 10:11

Chci si stáhnout hru.

EASY | 09.04.06 v 23:08

Tak sem na planete a řeším!
Jak odstranit silove pole???
No jinak si celkem poradím ale řeknu vám je to na mozek
KDO TO DELAL????????Ale je to OK HRA ZA SGC DIKY

Specter | 09.04.06 v 18:30

to karel - stačí se trochu po tom internetu poohlédnout - viz http://www.sga-project.com/forum/viewtopic.php?t=621

karel | 09.04.06 v 16:58

mechcete sem dát nejaký návod nehodlám číst nápovedy za druhe!!!!Je tu zmatek když jsem jinde!!!Jinak díky za tu to hru!!!Easy vs KAREL

Radek Tomášek | 08.04.06 v 17:51

Petr: Si na planete, kde mas zabit anubise. Musis ho ale nejprve najit. Nebudu tu prozrazovat cely postup, abych te nepripravil o to poteseni, jen ti zhruba nastinim co mas delat. Nejprve kdyz prozkoumas jeskyni. Seber z beden granaty a jeden z nich hod do uriznute trubky..Prijde jeden gouald, ktereho zastrel a pote pouzi nezname zarizeni kruhy. Stoupni si na misto, ktere te pak nasledne prenese na jinou cast planety, kde seber kovovej predmet...Vrat se a pak zkus sve dalsi stesti v laboratorich..

deathlink: musis si uvedomit, co z tech kousku obrazku ma vzniknout. v podstate musis vsechny dily naskladat tak, aby si spojil horni a dolni cast.. Staci se jen nad tim zamyslet..Kdyby si presto mel problem, napis mi mail, ja ti poslu screenshot, jak by to zhruba melo vypadat...

deathlink | 08.04.06 v 16:40

nevim jak mam přesně poskládat tu skládačku na chulaku a co pak až ji poskládám?
Prosím poraď te

Petr | 08.04.06 v 15:55

jsem na planetě kam mě vzali asgardi a nevim jak dal, mužete poradit?Jsem uplně na začatku:-(

Radek Tomášek | 07.04.06 v 16:34

Anubise zabijes jedine krystalem, ktery bys mela mit v invetnari po jedne navsteve jeskyne na Chulacu (kdyz si rozlustila tu hadanku na zdi a vyresila pak jeste ten jeden puzzle)...Pokud si dobre vzpominam, staci ten krystal pouze pouzit na jeho telo a o vyhru te uz nikdo nepripravi...

Kája | 05.04.06 v 09:34

Jak mám zabít Anubise?

ja | 05.04.06 v 08:35

to Gawaen..najprv vypnes prud,vytrhnes kable,ktore su medzi generatorom a dverami na stene,pouzijes tie kable na generator,a zapnes prud..a malo by to byt:)

Gawaen | 04.04.06 v 19:16

Asi jsem hloupá, ale zaboha se nemůžu dostat od toho generátoru, který jsem zneškodnila... to mám vylézt nějak vrchem přes ty plechový dveře nebo něco strčit do generátoru? please HELP!

ja | 04.04.06 v 15:44

a ako zabit anubisa??

petr | 04.04.06 v 15:07

Zahrajte si hru.

moony | 03.04.06 v 23:08

bylo mi potesenim :) Ja miluju adventury a serial SG1 i SGA tu mam celej postahovanej, dalo by se rict, ze jsem na to trochu maniak, takze tahle hra byla to pravy orechovy pro me :)

moon | 03.04.06 v 22:47

super diky mooc uz jsem to dohral.. vybusninu jsem ani nepotrboval..dal jsem do tech ruin kus kovu z ty chciply potvory a otevreli se.. :o)

moony | 03.04.06 v 22:25

2jack: a jeste.. to silovy pole u laboratore zrusit nemuzes, na konci se dovis, co je to zac :)

moony | 03.04.06 v 22:20

kdyz vyjdes pak zpatky na chodbu, jakoby ses vracel zpatky, objevila se mi tam takova priserka, tu jsem znicila tou packou na strane, vystrikla para a roztavila ho.. kazdopadne jde se tam dostat jeste jinak.. jdi do treti laboratore a poloz tu ocelovou tyc na stul - laserem ji pretav a uplne na zacatku u tech kruhu tim otevri bednu s vybusninama -> tou pak muzes ty dvere odstrelit.

jack | 03.04.06 v 21:58

btw jakou priseru? snad ne toho jafu

jack | 03.04.06 v 21:45

zdar..ale to jsem uz davno udelal jen nevim jak dal uvnitr... zasunu krystal tim se otevrou ty dvere ,ale nejde mi zrusit to silovy pole hned u vchodu do laboratore

moon | 03.04.06 v 21:05

2 ja: zkus zmacknout tu paku na strane (lever)

2jack: uz jsi znicil tu priseru? a prosels kruhama hned na te planete?

ja | 03.04.06 v 15:44

mozte poradit??..ako mam zabit tu priseru,co na mna vyskoci,ked xcem vyjst z laboratorii na anubisovej planete,tam na tej chodbe smerom von do jaskyne na zaciatku sa objavi,a ja neviem,ako nanho:(..poradte,ak viete

jack | 03.04.06 v 12:15

Re:moony :o) dik,jsem uz na to prisel a jsem mnohem dal(btw ptaka kvuli penezum jsem nechytal... prodal jsem tu sosku z diry :o)) ale ted resim misi jak me vezmou Asgardi na tu jinou planetu.. a nemuzu se dostat dal... prolezl jsem vsechny 3 laboratore, otevrel jsem prvni dvere vsadil dvy kousky kovu do tech simbolu u druhych dveri a nevim kde vzit ostatni kousky ,- asi budou za tim silovym polem.. a to fakt nemam paru jak vypnout.. nevite jak ??

moony | 02.04.06 v 19:41

tak ja to zkusim poporade :)

to jack: najdes nejaky energeticky zdroj od goaldu (pod tou lebkou) - takova zelena tycka, tu skombinujes s takovym paratem, ja nevim jak to popsat, myslim, ze jsem to nasla v te tajne mistnosti - to cele pak hodis to te kamene desky - dole takovy podlouhly otvor, pak to zacne fungovat a ty muzes zadat ty symboly... doufam, ze to rikam trochu srozumitelne :)

to JA : chleba pak pouzijes na chjulaku, diky neu muzes chytit ptacka :) a hrnek muzes prodat a dostat penizky :)))

to kaja: nalij do diry trochu vody, otevre se ti tajny vchod

to ja napodruhe :) musis na trchu koupit takove rohy (horns ??) pak dole v te mistnosti uhasis ohen a das ty rohy do te diry :)

ja | 02.04.06 v 19:09

prosim,poradte..ake zviera treba do tych ruin na ten posledny test??..a ako ho ziskat??

Kaja | 02.04.06 v 18:39

Tak už jsem v té ďuře a poskládal jsem tu skládačku. Ale co dál, tak to fakt nevím...

JA | 02.04.06 v 18:24

diky moc, LOL ja som to skusal s chlebom a poharom co som nasiel v budove :-)

Kája | 02.04.06 v 17:56

Jak mám dostat na Chulacu Deniela a Tyelka z té ďury?

jack | 02.04.06 v 16:40

Mam podobny problemek s deskou na zacatku.. zadavm ty symboly a nic.. neni k tomu potreba jeste neco ?

Radek Tomášek | 02.04.06 v 12:59

Ted presne nerozumim, v ktere casti ses, jestli se ti podarilo dostat uz za tu stenu nebo si jeste pred ni, proto ti popisu, co mas vsechno udelat, kdyz se ti podari opustit dvere vytahu.

Bude tam ten robo-goauld..Jakmile zmizi, pouzi tvoji pistoli a rozstrel svetlo, ktere je nad stitem. Potom projidi k dverim az ke genaratoru a ten zastav. Cas odpoctu autodestrukce se ti zastavi a ty uz se opet muzes soustredit na samotnou hru. ;)

moony | 02.04.06 v 12:58

sestrel svetlo nahore

Ja | 02.04.06 v 10:00

v prvej miestnosti tam de je lebka najdes metal rod - s tou rozbijes stenu na mieste kde je svetlo, vojdes do tajnej miestnosti a tam su symboly ktore musis zadat na tu velku dosku je ich 5. po zadani vypadne Z.P.M. a tak dalej.

Ja mam iny zakys: ako mam zachranit zakladnu SGC uz som prisiel do energy room na deviatom, a stretol som golauda zo stenou, ako ju mam deaktivovat alebo co mam robit? moc diky

Kaja | 01.04.06 v 23:34

Nevím jak dál. Dostal jsem s k nějaké kamené desce a nevím jak dál(je to hnedle nazačátku)


galerie

Stargate Adventure Stargate Adventure Stargate Adventure Stargate Adventure Stargate Adventure