recenze

Red Dwarf Adventure

Red Dwarf Adventure

Vynikající česká textovka z prostředí kultovního sci-fi seriálu Červený Trpaslík je konečně tady. Posádka je kompletní a motory nažhavené, takže nezbývá nic jiného, než se s úsměvem na rtech zachránit vesmír.
„Toto je nouzové volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík. Posádka je mrtvá, zahynula v důsledku ozáření. Jediní, kdo přežili, jsou Dave Lister, který byl v době nehody na lodi ve stavu nevědomí, a jeho březí kočka bezpečně uzavřená ve skladišti. Takže po probuzení za tři miliony let je Lister pouze ve společnosti tvora, jenž se vyvinul z jeho kočky, a Arnolda Rimmera, holografické simulace jednoho mrtvého člena posádky.“

Slova, kterými začínala první série dnes již kultovního seriálu Červený trpaslík, přesně vystihují krutou realitu, v níž se poslední žijící člověk - Dave Lister - vyskytl. Nejenže strávil tři milióny let bezesným spánkem, během kterého vyhynulo lidstvo, ale navíc sdílí kosmickou loď společně s potrhlým stvořením, jež se vyvinulo z kočky domácí, věčně smolařským a protivným Rimmerem a androidem Krytonem. Tajně vzpomíná na svou platonickou lásku Kristýnu Kochanskou a žije v bláhové naději, že se snad ještě někdy vrátí na Zemi, kde si založí farmu na Fidži. Naneštěstí je realita úplně jiná a Červený trpaslík zatím bezcílně bloudí vesmírem, kormidlován palubním počítačem, který tvrdí, že oplývá inteligencí 6000, ale všechny své znalosti čerpá z Dětské encyklopedie vesmíru. Co naplat, Dave Lister jednoduše neměl dvakrát velké štěstí. Sám a sám uprostřed věčnosti. Jenže vše se má rychle změnit, když se na Hollyho obrazovce objeví neznámá planeta s inteligentní formou života! Lidé?

V této nadějné chvíli začíná děj dlouho očekávané polotextovky, poloadventury, jejíž autoři si nasadili velmi vysokou laťku, aby mohli světu ukázat, jak se zpracovává kult. Udělali výbornou hru, která běhá pod Winodwsi a už na první pohled z ní dýchá profesionální práce někoho, kdo zná své řemeslo. Hlavním hrdinou, kolem kterého se všechno, je David Lister, s jehož nadhledem hru ovládáte. Máte vždy na výběr z několika možností, co udělat, kam jít, co prozkoumat a co si vzít a použít později. Na první pohled by se to mohlo zdát jako klasická adventura, ale na rozdíl od té, je vše vyvedeno do textové podoby (Jedinými obrázky ve hře, jsou fotografie postav, s kterými hovoříte.).

Ale vraťme se k příběhu. Odpočíváte právě ve své kajutě, když palubní navicomp oznámí, že se poblíž vaší lodi vyskytuje nová, neznámá planeta s inteligentní formou života. Co uděláte? Na rozdíl od většiny průměrných textovek nejste omezeni jen na dvě tři možnosti, ale můžete dělat prakticky cokoliv se vám zlíbí. Můžete prozkoumat loď, tuhle sebrat klíč, támhle krabičku cigaret a při tom všem se ještě královsky pobavíte. Ano, právě humor je totiž druhým velmi podstatným kladem Red Dwarf Adventure. Když se na internetu objevila zpráva, že se na svět chystá nová textovka z prostředí Červeného trpaslíka, většina skalních fanoušků se obávala, že co do atmosféry nebude hra seriálu zdaleka podobná a právě vtipné hlášky budou přinejmenším váznout. Naštěstí se nejhorší obavy nevyplnily a dostala se k nám hříčka, která se nesnaží kopírovat seriálové repliky, ale čerpá ze stejného základu a rozhodně není nutné se za ni stydět.

Pokud jste čekali, že vám vyzradím, kam jít, co sebrat a jak se prokousat problémy, abyste v klidu došli k cíli, tak jste čekali marně. Ovládání hry není nic složitého a po minutě jej pochopí každý. Co se týče obtížnosti, tak ta je průměrná. Nic není nemožné a když budete chvíli uvažovat, tak vám většina věcí brzy dojde. V některých situacích se nenechejte zmást primitivní logikou, protože i ta k Trpaslíkovi náleží. Samotné zpracování hry je precizní a Erwinu Linzsterovi patří všechna čest. Jak jste si nejspíš všimli, tak i já spadám mezi ty, kteří nedají na Červeného trpaslíka dopustit, a díky tomu může některému připadat výsledné hodnocení trochu nadsazené, ale věřte mi, že tato hra si jej opravdu zaslouží. Je dobrou ukázkou sci-fi, herní dovednosti a humoru zároveň, a jestliže vám v ní něco nepůjde a budete s vaši posádkou směřovat do záhuby, mějte vždy na mysli Listerova památná slova: „Poslední mrtvej je srab!“ Hoši z trpaslíka, mějte se…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =

Hanka | 24.01.12 v 15:19

Asi jsem retard, ale sekla jsem se u Kocoura u obrazovky naproti dveřím. Nemá někdo páru co dělat dál?

chachumbabu | 25.11.08 v 12:55

nebo kdyby se aspon hralo za vsechny postavy...

chachumbabu | 25.11.08 v 12:53

je to pekny, ale strasne moc kratky...takowy skoro o nicem..uznavam ze bych nikdy nezvladla neco takovyho vytvorit, ale opravdu by to chtelo trochu natahnout a trochu vic to otrpaslikovat...=)

Asanoth | 12.06.08 v 20:57

Hele, mam dotaz:
co mam udelat u ridiciho pocitace kdyz hraju za kocoura? neni to doufam uz konec hry, ne?? jinak by asi byla recenze delais neza zdrojak RDA ;)

KIKIMIKI | 19.01.08 v 16:20

To co se tu píše o Hollym je blbost on nečerpá informace z dětské knížky to jen hrál aby mu ověřil důvěru jeo přátel a krom toho 6000není ta moc tolik IQ má 12000hlídačů parkovišť a nebo 6000tělocvikářů!!!!

alphafemale | 15.10.07 v 11:06

je to krátký..

Elisa | 23.08.07 v 21:34

Nevíte jestli už je nová hra?

op | 06.07.07 v 19:17

Pokud chcete postoupit do 2. casti hry nemusite postupovat podle navodu ale muzete kliknout na tlacitko load v levem dolnim rohu a napsat Rimmer.

Bushido | 08.02.07 v 13:54

přečetl jsem si forum a už nepotřebuji pomoc diky vsem

Bushido | 08.02.07 v 13:45

Mám problém zničím houbu a nevím jak dál prosím poraďte

Soda23 | 17.01.07 v 17:06

Hra pekna,a i docela lehka(az na tu cast se Systemem),ale chtelo by to udelat ji delsi a vic vtinejch hlasek.

Black Wolf | 24.07.06 v 03:51

No,tak je obdivuhodné že někdo dostal nápad zpracovat Červeného Trpaslíka jako textovou adventuru:myslím že tato forma je skutečně nejvhodnější.Ovšem-rozhodně je zde jedna věc na kterou bych se zaměřil-lepší vykreslení Kocoura,Rimmera apod.Nějak prostě lépe zapracovat na tom,aby ta komunikace byla nějak...živější a také víc sarkastická.A také bych možná zařadil nějaké další postavy,které se buď objevili dříve a nezemřeli.Nebo také nějaké zcela nové,keré ovšem budou stát za to.Na závěr-držím autorovi palce a doufám že budoucí verze bude co nejdelší,bude mít co nejméně chyb a bude co nejvíc sarkastická a ironická.A také aby tahle hra dělala čest Červenému trpaslíkovi.

epidemia | 28.12.05 v 21:35

nevite nekdo jak se dostat za ty zas_any dvere

ji59 | 17.12.05 v 11:19

už jsem to taky dohrál... souhlasím s kolegy: krátké a bez výraznějšího trpaslíkovského humoru, a přitom dost složité (hlavně ty kody- i se znalostmi trpaslíka jsem se nechytal). snad příště....

Patrička | 16.12.05 v 16:35

doufám že novej Trpaslík tu bude co nevidět,hru jsem dohrála s pomocí nápověd tady z fóra,což mě zarazilo,protože trpaslíka znám každej díl nazpamět a ani nebylo z čeho vydedukovat ty kódy....takže kdybych měla možnost říct něco k tvé nově budoucí vypracované verzi...chce to pojítka jak dojít (u lidí aspoň s trochou rozumu)domyslet kód....jinak ti přeju hodně štěstí a těšim se až si budu moct zase trochu zapařit:-)

Pelech | 09.11.05 v 00:46

Zoufale krátká hra....ale námět dobrý

tomas01 | 12.08.05 v 14:13

tak sem se dostal za ty velký dveře a dál se mi zdá že už skončila hra

tomas01 | 12.08.05 v 13:51

a neměl by si návod i na druhou část?

Oroborus | 04.07.05 v 17:26

kixman,Barusha : Chod na mostik a do systemu napis "delete smernice"

redd :

Navod 1 cast :
1. Preskumaj svoju skrinu.
2. Na mostiku pokecaj s Rimmrom a zober kluce.
3. Klucami otvor dvere do osetrovne.
4. V osetrovni zober kyselinu v nadobe.
5. Kyselinu pouzi na kos vo svojej kajute.
6. Chod na mostik a do systemu napis "delete smernice".

Barusha | 06.06.05 v 21:05

Plosim o pomoc..ja sem na zacatku a kdyz dojdu k tomu systemu tak se tam objevi tabulka kde je neco napsano..jakej to ma vyznam a co mam delat ja??:(

rosgenit | 14.05.05 v 15:33

je to fakt dost krátký...mohli by tam dát tak 10-15 misí ne?

redd | 14.05.05 v 15:13

jsem dále byl jsem už v ošetřovně na můstku u kritona..ale co dál?!

kixman | 08.05.05 v 15:48

zadam vas o radu: nevite prosimvas co mam delat hned na zacatku po zneskodneni houby v kosi? uplne sem se zasek, zkousel sem snad vsechno...

Mal | 13.01.05 v 14:54

Hej nemela uz ta hra bejt dokoncena ??

Oroborus | 17.12.04 v 17:37

Som rad, ze vznikne nova verzia tejto hry, ale
kore vianoce si myslel ??? :-D

O_Neill | 19.09.04 v 18:49

Nehrajte to !!

pol | 07.08.04 v 14:41

pěkná kokotina ten RDA,co?!
dýl mi trvalo stahování než samotná hra(jestli se to tak dá nazwat,pche!!!)

Red Dwarf maniac | 27.07.04 v 21:43

drobná připomínka k recenzi - volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík nezaznělo na začátku první epizody (Konec) ale celkem logicky až na začátku druhé (Ozvěny budoucnosti)

honza | 14.03.04 v 17:29

viděl sem komplet seryal asi 100x

LaRosse | 17.02.04 v 22:11

do počítače u železných dvěří a ženy zadejte kód:
dárek

LaRosse | 17.02.04 v 22:09

do systému: delete smernice...

dál budou potřeba další hesla, ty ale zatím neznám:-)

Lucas | 11.02.04 v 16:22

Teda je to fakt dost krátký. Ani to není humor z trpaslíka. Je tam jen ńáká ženská z turbovýtahu s kianidovou kapslí (Díra ve stázi) a i ten jídáš Rimmer hned zmizí. Obdivuju, že to někdo dokáže naprogramovat (já bych to neuměl) , ale bohužel zase asi nedokáže vymyslet dobrej a vtipnej scénář. Škoda snad příště.-delší, víc dialogů, lepší zápletku, víc humoru,....prostě víc trpaslíka. Hodně štěstí.

Timiren | 08.02.04 v 10:52

Taky nevím, jaké heslo má být do toho SYSTEMU. Nějak to nechápu. Nemohl by mi někdo poradit? Dík.

novy | 04.02.04 v 13:14

Může mi někdo říct jak pokračovat? Jsem na začátku a nevím jak dál. Jaké je heslo nebo příkaz SYSTEMU?

Lucka | 30.01.04 v 18:13

Jak mam vlizt do okna ,kdyz zmacknu na okno nebo tu skviru pod oknem on tam nechce vlizt?Poradte prosim diky

Michal Buk | 25.01.04 v 19:21

Dostal sem se docela dalako je to supr ale nevite nekdo jaky je heslo k tem zeleznejm dverim??

Hynek Žalčík | 30.11.03 v 21:34

Zdravim autora! Mimojiny, Red dwarf je vytecna vec, nejlepsi sitcom co znam.. myslim si, ze hra by si zaslouzila byt o neco zajimavejsi!
Verim taky tomu, ze kdyz se ji budes dostatecne venovat, tak se ti ozve kupa nadsenych lidi! Poradnou hru na toto tema tu proste jeste nemame :((

Pokud bys chtel, muzu ti pomoci s temi zakladnimi vecmi, napriklad stranky a hosting na freegame. Pokud mas zajem, ozvi se na email..

Ervin Linszter | 29.11.03 v 01:09

OK. Hlasim se k tomu, jen me neukamenujte :) Udelam nasledujici: O vanocich vytvorim novou verzi. Trochu to zmenim, (protoze bylo nejspise prilis tezke uhodnout co napsat do Pocitace za prikaz) prodlouzim, zlepsim. Vim, je to pozde, ale at je to darek vsem, kterym tahle hra pridelala vrasky,
mejte se,
Ervin
ps: kdyz napisete, trochu povzbuzeni neuskodi :D treba co byste v te hre chteli ...atd.

Lord Lister | 26.10.03 v 19:47

Skvělí, ale příšerně krátký!!

Holly | 12.10.03 v 19:32

Teda nevim jak nekdo na to muze napsat takovou recenzi! Sem velkej fanda RedDwarf, ale tohle je propadak! Priste az bude chtit nekdo udelat hru na 98% tak podle tebe si staci vzit jako predlohu neco popularniho?
To all: Upravil bych to hodnoceni tak na 8% za snahu. Bohuzel ale jen snaha nestaci.
To fans RedDwarf: Nekazte si s tim chut ani cas. Opravdu to za to nestoji.

Teddy | 08.09.03 v 19:06

to nehrajte je to strasne kratky a vubec ne dobry bez rad to nedam nejsem tak blbej

gougie | 23.08.03 v 16:44

dárek

edita | 10.08.03 v 14:58

Jsem v druhé části hry a nevím jaké je heslo pro otevření dveří. Zkoušela jsem zrcátko a šatník a nic, nebo to blbě zadávám. Nevím. Poraďtě, dík

Pixel | 04.08.03 v 05:14

ten prikaz do systemu sem poslal
zbytek uz je easy
Ta hra neni zabugovana,a da se dohrat
jedinej sevagame je "Rimmer"

Lilien | 03.08.03 v 19:50

Nechtěl bys to třeba poslat sem jako přízpěvek, když už jsi to ,,spravil"? Ostatní by si to určitě taky rádi omrkli (třeba ja). Co říkáš?

Pixel | 02.08.03 v 19:52

tak sem to dohral
trochu kratky

Pixel | 02.08.03 v 19:40

ted sem to hacknul
prikaz je: delete smernice
budu hrat dal a uvidive jestli jeste neco najdu

ToPas | 27.07.03 v 20:50

Takze si to shnme,cigarety,klic,kyselina->houba v kosi,kyselina->system... a dal???? GRRRRR!!!!

Zey | 21.07.03 v 11:54

jak textofka je to supr ale taky nevim co dál - už sem zkoušel i tradiční fšechno na fšechno (mam cíga, kyselinu) a nedostal sem se stejně dál než ke zničení houby - pak najedu do systému a nic - nevim co s tim a celkem mi to s.... - nevíte někdo aspoň jakou mají mít syntaxi ty commandy?? nebo v jakym maj bejt jazyku?? - fuck já si to chci zapařit, dyť to vypadá fuckt hustě

ladroll | 17.07.03 v 18:12

Viděl jsem sem hodně ale tohle...
Bug za bugem!!! A nejde to dohrát za tu -pip- houbu se nedostanu. Grrrr..... master shit!!!

rachytydak | 12.07.03 v 17:27

Hele kurna nema nekdo zdravou verzi, nebo vemu toho autora na prochazku z ktery už se nevrati.

Reinbo | 11.07.03 v 20:08

Kufa, tady to chcíplo......

o | 25.06.03 v 22:30

Dobře mu tak...!

o | 25.06.03 v 22:30

Dobře mu tk...!

Reinbo | 19.06.03 v 21:43

Že by ten autor umřel??? :-)

Ondrej Pohorsky | 18.06.03 v 20:50

Tak, nevim čim to, jestli strachem z nadávek nebo ubytím zájmu o hru, ale autor Red Dwarf Adventure si hraje na mrtveho brouka. Neodpovida na dopisy. Nevim, jak resit tuto situaci.

Fallen | 18.06.03 v 20:42

Špatná citace. Pravděpodobnost je asi taková, jako
vidět pana Listera drátem zašívat díru na žlutých
těhotenských kalhotách : )

MaaGooR BDP, SDP | 18.06.03 v 00:07

tak pravdepodobnost najit nekoho takovyho je jako videt listra v oranzovejch kalhotech zasivat dratem pleny

Killer | 16.06.03 v 20:11

Autor asi bohužel nepoužívá svůj email a jiný kontakt jsem na něj nenašel...Neznáte někoho kdo by dokázal hry otevřít v nějakém visualu a aspoň přešíst kódy jednotlivých savegame???nebo třeba opravit bug???

Mu-Nan | 15.06.03 v 20:09

Nejhorsi je, ze jsem tuhle hry nasel treba taky na www.textovky.cz , ale tam je taky tahle zabugovana verze :-((

Ondřej Pohorskýq | 15.06.03 v 18:16

Tohle je vazne prekerni situace. Pisu mail autorovi hry a pozadam ho o vysvetleni:
1. kde je ta spravana verze, ktera byla v poradku
2. pokud je tato verze OK, tak at zasle navod
Jinak na nej budu apelovat, at se pokusi hru doresit. Je to skoda. That`s all.

Killer | 15.06.03 v 14:34

Už vzdávám myšlenku že by někdo měl normální verzi...Nemá aspoň autor těchto stránek kód k savegame možná další kola budou nezabugovaná...Tímto žádám o savegame....

Reinbo | 14.06.03 v 12:08

......tak to asi budeme dwa.....

Killer | 14.06.03 v 11:49

Napsal jsem autorovi neodepisuje, hledám na netu, nikde nic není, jsem zoufalý, prosím pošlete mi nezabugovanou verzi nebo páchám sebevraždu!!!

Reinbo | 13.06.03 v 20:31

Newi jak je na tom autor recenze, ale já sem se pokoušel najít jinou werzi týhle gamesy, ale h*wno sem našel.
Teď sem kontaktoval autora hry, tak uwidim, esli se ozwe.

Killer | 13.06.03 v 19:09

Děkuji autorovi za ochotu a doufám že hra bude brzy zprovozněna, už teď se nemůžu dočkat...:)))

Ondřej Pohorský | 13.06.03 v 08:14

Pánové, moc se omlouvám za tom že jsem Vám dříve neodepsal. Měl jsem tu hru doma a vše šlo jak mělo. Ttuto verzi, která je nyníé ke stažení na freeegame jsem našel na internetu a teď když jsem si ji stáhnul z tohoto místa, tak vám dávám za pravdu. Je v ní skutečně BUG. Pokusím se najít funkční verzi a vše napravit. Děkuji

Killer | 12.06.03 v 22:33

Psal jsem asi před 4 dny autorovi a neodepisuje mi asi nechce mít s chybovou hrou nic společného...Hodně mě to mrzí jsem fanda do tohoto seriálu a přístup autora a redakce této stránky mě zklamal:(((

Richard Zíka | 12.06.03 v 20:35

malokdy se podari v recenzi popsat veskere moznosti hry prostym vyctem :-) ne, mozna je to opravdu jen mou neschopnosti, i kdyz vse nasvedcuje spise nedotazenosti programu ... psal uz nekdo autorovi?

Lilien | 12.06.03 v 20:20

Já taky uvázla na tom samým místě jako Katzz.

katzz | 12.06.03 v 15:28

Dostal jste se teda někdo dál? Mě se zdá že je to nějaký bugnutý!

Jousy | 11.06.03 v 06:23

Souhlásím s RaR a Katzzem. Už jsem proklikal všechny možnosti všeho na všem a nic se nestalo. Mohl by vážený recenzent napsat, jak postupoval dál, když tuto hru hodnotil?

RaR | 10.06.03 v 13:21

Jeden by se uklikal. Rad bych poznal toho recenzenta, co proklamuje dokonalost teto hry a o preciznim zpracovani by se dalo taky pochybovat.
Podle jeho recenze se zrejmne nedostal dal, nez k zniceni houby (text i screenshoty tomu napovidaji).
Rad bych nekde yjistil, jestli je to jen upoutavka nebo plna verze. Pokud s tim nekdo hnul, rad bych mu gratuloval.

Vaso | 09.06.03 v 14:49

Nevim, co delat hned na zacatku. V kabine mi vsechno krome Hollyho rika, ze mam houbu v kosi, muzu jen do hangaru, kde prohodim par slov s Krytonem a nikam jinam se nedostanu. Rozhodne nemam ani cigarety, ani nic jinyho.

constructor | 09.06.03 v 13:48

Může mi někdo říct jak pokračovat? Jsem na začátku a nevím jak dál. Jaké je heslo nebo příkaz SYSTEMU?

Katzz | 09.06.03 v 13:40

Mam cigarety, klic a kyselinu (zhoubu ve sve kajue jsem znicil) ale pak nevim co dal, uz jsem zkusil vsechno mozny.


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce