recenze

Quest for Glory II: Trial by Fire

Quest for Glory II: Trial by Fire

Nádherný příběh, spousta možností, desítky působivých lokací, dechberoucí atmosféra a mnoho dalšího. Pomozte hlavnímu hrdinovi porazit zlo v podobě Ad Avise, jenž se ujal vlády nad jedním pouštním městečkem, jež hodlá nadobro zničit. A to byste přeci nechtěli.
Je jen málo her, které se mi dokážou nějakým způsobem vrýt do paměti natolik, abych si i po několika letech bez problémů vzpomněl na to, jakýže jsem to byl statný junák, když jsem dokázal překonat některé z oněch nezapomenutelných herních situací. Když jsem byl mladší, začal jsem mít velmi rád adventury. I když tehdy jsem jich mnoho nedokázal bez cizí pomoci kompletně dokončit, i tak mě nic neodradilo od toho, abych zkoušel a zkoušel. Velmi intenzivně si pamatuji na famózní první a druhý díl známého Monkey Islandu, ke kterému jsem se dostal i díky tomu, že o něm často byla zmínka nejen mezi příznivci žánru. V té době však byly i hry, o kterých jsem toho příliš nevěděl a dostal jsem se k nim prakticky náhodou. No a právě mezi ně patřila i série Quest For Glory (QFG) od Sierry Online. Ta měla na svém kontě tehdy velmi slušný počet titulů (zavzpomínat můžeme například ve speciálním adventurním článku, který jsem před časem sepsal), ovšem právě u hraní původního QFG jsem si s každou další hodinou začal uvědomovat, že zde mám tu čest s něčím naprosto neuvěřitelným a famózním. Není se proto čemu divit, že jsme se jako hráči dočkali celkově pěti oficiálních dílů a zároveň světlo světla spatřilo i několik neoficiálních gamesek, které si právě tuto legendární sérii vzaly na paškál. I u nás na Freegame jich několik máme, vzpomeňme například na Hero of Infamous Kingdoms či Quest for Glory 4 ½.

Mezi adventuristy je skutečně QFG pojem, ovšem je potřeba poznamenat, že nejde o čistokrevnou adventuru. Možná za úspěchem do značné míry stálo i to, že se autorům velmi slušně podařilo přimíchat několik RPG prvků. Adventure složka sice převažuje, ovšem nebudete-li si hlídat stav vaší postavy, poctivě jí doplňovat staru a neustále ji rozvíjet, pravděpodobně to daleko ve hře nedotáhnete. Když už jsme u těch postav, vybrat si můžete z celkového počtu tří. Je zde bojovník, kouzelník a zloděj. Je pravdou, že každý z nich může dělat v podstatě cokoliv, ovšem je vhodné, když se zaměříte jen na to, k čemu jste předurčeni. Za velký přínos považuji i to, že lze téměř libovolně přenášet postavy ze starších dílů. V originále to fungovalo tak, že jste si například v prvním díle vytvořili hlavní postavu, hru jste dohráli a poté provedli export. U dalších pokračování pak stačilo nevytvářet novou postavu, ale použít již existující z dřívějška. Výhoda je zřejmá téměř okamžitě. Pokud máte slušnou postavu z dřívějška, její vlastnosti můžete neustále dále vylepšovat a postupně si vytvořit super charakter. Je to jistě mnohem pohodlnější, než například zloděje neustále učit šplhat do výšky. Na druhou stranu, pokud jste v sérii nováčci, pravděpodobně vám nic jiného nezbude, než začít od naprostého počátku. Stejně jsem tentokrát postupoval i já, protože je to velmi dávno, co jsem původní kousky dohrál a jednotlivé savy bych dohledával velmi pracně. Import jsem tedy v tomto remaku zatím nezkoušel, ale předpokládám, že bude plně funkční. Pokud jste hardcore hráči, možná vám bude připadat počet tří postav zanedbatelný. V takovém případě vám doporučuji procházet titul s mnohem větším důrazem. Je zde totiž reálná šance stát se paladinem a získat tak na svou stranu další cenné vlastnosti a zkušenosti.

Samotný příběh se pak točí okolo země Shapeir, na které náš hrdina přiletí na stylovém létajícím koberci. Sled dalších událostí pak naznačuje, že ne vše bude úplně v pořádku. Nejenom od svých přátel se dozvíte o místním emírovi a o magických elementálech, které mnohem později prozradí i samotného Ad Avise, strůjce většinového zla, na které v průběhu narazíte. Doporučuji ovšem disponovat mírně pokročilou angličtinou, protože spousta událostí na sebe přímo navazuje. Hra se totiž odehrává v několika dnech a některé události lze provést pouze v určitý čas, jinak budete mít smůlu. Samozřejmostí je, že zde čas plyne naprosto přirozeně a je potřeba si hlídat spoustu na první pohled nepatrných detailů, jako je již zmíněné jídlo, pití a zapomínat byste neměli ani na dobrou kondici. Naštěstí máte zajištěno u známých poměrně slušné místo k odpočinku a tak nepochybuji o tom, že vše řádně využijete. Autory musím velmi pochválit za to, že původní interface převedli do modernější podoby. Pokud si vzpomínáte na originál, jistě si vybavujete, že jste museli většinu příkazů zadávat ručně jako například u Ten Little Indians a spousty dalších adventur z minulých let. Samozřejmě na tomto přístupu není nic špatného, hráč je však postaven do situace, kdy musí mít perfektně přelouskaný manuál a hlavně mít angličtinu na opravdu slušné úrovni. Takhle se to alespoň zjednodušuje. Zachováno však bylo sbírání bodů. V praxi to probíhá tak, že pokud provedete nějakou významnější událost, která má významnější vliv na průběh hraní, budete náležitě odměněni. Je to zároveň i slušná zpětná vazba, protože teprve pokud na svém kontě máte maximum možných bodů (500), si můžete být jistí, že jste gamesku projeli opravdu důkladně.

Velmi se mi líbila pestrost jednotlivých lokací. V průběhu hraní tak narazíte například na Zapomenuté město, pouštní oázy a například se projede i karavanou. Znatelný bude i přísun magie, už jenom proto, že hlavní záporák je mág. Jistě vás také potěší dostatek zajímavých nepřátel. Jejich poražení ale bude vyžadovat trochu cviku, protože souboje tu probíhají zcela manuálně a budou vyžadovat vaši plnou koncentrovanost. Doporučuji proto poctivě cvičit (hlavně pokud jste válečník) ve škole pro bojovníky a pečlivě se naučit většině bojových dovedností. V mnoha případech vám to znatelně ulehčí život. Za úspěšné boje pak získáte samozřejmě další a další zkušenosti, až se z vás opět stane respektovaný hrdina. Pokud se pohybujete po městě, jistě oceníte mapu, kde jsou vyznačeny důležité pozice (další z nich se objevují postupně, kdy se v průběhu hry postupně dozvídáte další a další informace), v poušti pak jistě nepohrdnete zvířecím pomocníkem, jenž vám znatelně urychlí pohyb. Technicky je pak samozřejmě hra zvládnuta na výbornou. Superlativ lze ale najít bezpočet. Osobně jsem u této gamesky strávil velmi mnoho hodin (a ještě více u původních originálů) a po celou dobu na mě působila velmi kvalitně. Autorům se podařil skutečně malý zázrak a věřím, že nejen já ho dokážu naplno ocenit. Profesionalita je zde cítit na každém kroku a já tak po delším objektivním uvážení nemůžu hodnotit jinak, než maximálně. Pro mě osobně (na freeware scéně) nejlepší adventura poslední doby (držet krok s ní dokáže snad jen A Tale of Two Kingdoms). Doufejme, že podobných her se v budoucnu objeví více. Zatím ale příjemnou zábavu.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

MarieH

MarieH | 26.07.16 v 09:15

To se mi líbí. Super hra.

Jan Maloch | 23.02.11 v 19:42

prosíím pomoc nemu ze te mi prosím poradit jak mohu ulozit quest for glory I po dohrani ten sejf pro budouci pokracovani v tralu? (pac se us diskety neprodavaj tak je docela problem :) )

LookE | 26.02.09 v 08:53

S tou češtinou do 3. dílu mám stejný problém,neví někdo,čím to je?

Pavla | 16.11.08 v 16:16

Ahoj, mám stažený 3. i 4.díl + češtiny, ale do čtyřky mi nejde čeština vložit a v trojce se to nějak sekne a nepustí mě to přes výběr postavy. Stalo se vám to taky? Jak jste to vyřešily?

vlado | 07.11.08 v 18:36

na tejto stranke nieco je http://www.questforglory.euweb.cz/base.html

Jochebe | 12.10.08 v 08:32

ahoj, melate nekdo prosim vas savy? hru jsem hrala poctive az do bodu, kdy je hrdina v jeskyni a ma prinest pro Ad Avise tu sosku. Ale ja se nemuzu dostat pres ten prvni vodopad!:-( v navodech pisou pouzijte kladu ktera tam plave, ale to se neda stihnout...nemate nekdo save tesne za timto problemem?

DragoLord | 29.09.08 v 23:23

Hra je to výborná doplnuje serie ten by jen chtělo aby třeba score nebo level vydali všechny serie a to v čeština to bych si já koupil třeba i kdyby ten časopis stál 300 stovky :D

Drago | 31.08.08 v 23:49

čeština b yse na to hodila :D jinak to nikdy ten příběh nepochopím.

Murray | 31.08.08 v 22:53

QFG !!!

artman | 30.08.08 v 09:36

Směnárník je k dispozici určitě hned první den.. Já ho tam měl.. Zkuste kdyžtak pořádně promluvit s lidmi v nejbližším okolí místa, kde začínáte...

S tím nocováním však pozor, směnárníka je určitě nutno kontantovat co nejdříve a vy si musíte dávat pozor, abyste dodržoval zhruba sled dní... Protože některé akce jsou dostupné jen v určitý den + určitou hodinu... Takže pokud nebudete vyloženě potřebovat spánek, raději se snažte plnit úkoly v maximální možné míře..

Beginner | 29.08.08 v 23:46

Ahoj potřebuji moneychangera ale on už tam není a já ho opravdu potřebuji a i když zkoušim spát několik dnů tak má zavřený krám. Nevíte co s tím

artman | 28.08.08 v 20:10

Zkuste, já někde také pohledám staré savy a vyzkouším, jestli ten import postav funguje.. Dle mého skromného názoru by s tím neměl by být problém.. Představte si tu skvělou situaci => Původní QFG2 byl v již zmíněné EGA grafice a spousta hráčů (v posledních letech) spíše sáhla po prvním, třetím a čtvrtém a posledním dílu... Vše bylo ve velmi slušné grafice, jen ten druhý díl to trochu "kazil"... Pokud bude bez problému fungovat i import (a já věřím, že bude), tak tato hra půjde hrát naprosto rovnocenně s těmi ostatními ze série a dokáže původní EGA verzi skvěle nahradit...

I proto jsem se rozhodl udělit absolutní hodnocení...

Jinak kdyby někdo měl nějaký problém, klidně tu napište... Nejsem tu sice k dispozici (díky jiným povinnostem) tak jako dříve, ale pokud si najdu chvilku, rád pomůžu...

Omnik | 27.08.08 v 21:32

Tak konečně, na tento remake už jsem čekal pěkně dlouhou dobu a bylo to opravdu milé překvapení, že jsem ho tady našel. Jsem zvědavý jak se liší od původní hry a jestli mi bude k něčemu pozice z prvního dílu.

artman | 27.08.08 v 17:32

Budete potřebovat peníze. Na začátku sice nějaké máte, ale nikdo je vám nevezme, protože ta měna není místní...

Potřebujete najít směnárníka. Když se podíváte na čtvrtý obrázek u této recenze, všimněte si mapy a symbolu dolaru... To je směnárna, kde se potřebujete dostat... Má postava se v době pořízení toho obrázku nacházela přesně v úplně první oblasti, ve které hra začíná. Tak si to vše prosudujte a pak se tím můžete řídit..

Ty uličky mají skutečně svůj přesný řád a nepochybuji o tom, že se brzy ve všem zorientujete. S mapou se pak situace značně ulehčí...

Vachis1 | 27.08.08 v 17:20

Vím, že je to nejspíš hloupá otázka, ale jak koupím u obachodníka mapu? Nevím jak provézt obchod. Děkuji...

artman | 27.08.08 v 14:00

A co píše ten error?

čelad | 27.08.08 v 13:52

mě to nejde naistalovat pls poradte dicky jak už dám instal tak mi to hodí nějaky errror

artman | 27.08.08 v 09:58

Jasné, určitě vyzkoušejte, nebudete litovat. :) Hnacím motorem je tentokrát engine Adventure Game Studia a ten sám o sobě má nějaké HW požadavky..

Jinak o Cardhalii 2.. No vyšlo u nás několik novinek, ale za největší informační přísun na našem severu k C2 považuji tento rozhovor s autory..

http://www.freegame.cz/clanek.php?id=279

kenvous | 27.08.08 v 09:49

jo, toho jsem si původně nevšiml, že se jedná o remake :-) považoval jsem to za původní verzi.. článek jsem četl až později :-D Kažodpádně půjdu do toho.. Chci se ještě zeptat, jestli nemáte info o Cardhalii 2 :-)?

artman | 27.08.08 v 08:39

Požadavky, které jsem uvedl, jsou z oficiálních stránek. Je potřeba si uvědomit, že toto není původní "disketovka", ale profesionálně přepracovaný remake, který už není v EGA grafice (takový byl QFG2)... Ostatně, stačí si všimnou velikosti 85.5 MB a je to myslím jasné :)...

kenvous | 27.08.08 v 07:52

nechci kecat.. ale mám pocit, že Quest for Glory III jsem hrál na své 386 :) tak QfG II by mohla mít nižší nároky


galerie

Quest for Glory II: Trial by Fire Quest for Glory II: Trial by Fire Quest for Glory II: Trial by Fire Quest for Glory II: Trial by Fire Quest for Glory II: Trial by Fire

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce