recenze

Pravidla Hmoty

Pravidla Hmoty

A máme tu zas jednu originální gamesu. Tentokrát se jedná o netradiční příspěvek od týmu Camera Obscura určený do soutěže Českých her. Pojďte si také zkusit toto plastelínové dobrodružství s unikátním grafickým zpracováním!
Adventur je v poslední době, zejména díky různým free enginům k jejich tvorbě (např. Wintermute), jak hub po děšti a tím spíš člověka potěší, když se vyskytne nějaká adventura originální a od většiny ostatních odlišná. A právě takovým kouskem jsou Pravidla Hmoty, která svým zpracováním skutečně vybočují z šedivého stereotypu tohoto žánru. Autoři se nejspíš inspirovali geniálním Neverhoodem, jednou z nejlepších adventur vůbec, protože vše je vytvořeno z plastelíny! Je tomu skutečně tak - vše od panďuláků přes roztomilé muchomůrky až po mříže vězeňské cely nebo jakýsi "božský cedník" je plastelínové.

Příběh je vám představen během krátkého intra a pojednává (právnicky řečeno) o rasové nesnášenlivosti mezi plastelíňáky :o). Váš hlavní hrdina je totiž potomkem různobarevných rodičů - hnědého a žluté. Díky tomu má po těle různé skvrny a barevné pruhy. Kvůli této zvláštnosti nenachází mnoho kamarádů, a proto se jednoho krásného dne rozhodne se vším skoncovat. V jeho "kůži" (ehm...) se tedy vydáváte do světa najít způsob, jak se stát jednobarevným. Vaše kroky povedou nejprve do knihovny, odkud mimo jiné získáte mapku dalších lokací. Dále se podíváte například na pláž, do parku nebo navštívíte například zhuleného guru a chrám jakéhosi kultu. Na dvou místech se také setkáte s logickými puzzle, které ovšem mohly být trochu propracovanější a obtížnější. Stejně tak zmíněné lokace - navzdory jejich skvělému grafickému zpracování mne docela zklamaly, protože jich je strašně málo a chybí trochu složitější adventurní úkoly. Vše probíhá stylem, že přijdete do nějaké lokace, kliknete na jednu ze dvou věcí, na které se vůbec kliknout dá, poté odklikáte rozhovor, sestávající prakticky jen z několika vět a jedné až dvou možností, co říct, a směle postupujete dál. Zatvrzelí adventuristé očekávající zapeklité kombinování předmětů v inventáři a lokaci budou zklamáni, nic takového se totiž bohužel nekoná.

Pravidla Hmoty na mě působí vskutku velice zvláštním dojmem. Na jednu stranu tu máme velice originální a netradiční zpracování skloubené s výtečnou atmosférou a hudbou, na straně druhé však máme opravdu velmi malou délku hry a prakticky nulovou interaktivitu. Snad jen s výjimkou zmíněných puzzle si neustále připadáte spíš jako při koukání na animovaný film než jako při paření PC gamesy. Jakožto hráč jste jen němým svědkem dění na obrazovce, přičemž jen občas na něco kliknete. Přesto bych vám tuhle gamesku doporučil, přinejmenším pokud máte rychlé připojení (kabel apod.), neboť navzdory krátkosti celéhodíla zabírá archiv ke stažení přes 63 megabajtů. Času u ní stráveného určitě nebudete litovat ;).

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =

Lokutus74 | 05.06.07 v 20:42

Fakt:-)? Mně to připadalo jako krátký interaktivní filmeček...

bohda | 05.06.07 v 20:18

krátká blbinka.ale já neumím ani to

Jirka | 23.06.05 v 13:46

Jak se dělá to souhvězdí?Není na to cheat?

maria | 05.05.05 v 20:41

prave stahujem.dufam, ze sa oplati hrat

blatnik | 25.04.05 v 16:48

No, ale 70MB je docela dost, nemyslíte??? :)


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce