recenze

No-action Jackson

No-action Jackson

Pomozte sympatického hrdinu vysvobodit se ze spárů přísné matky a ukojit jeho vášeň pro počítačové gamesky v jedné místní herně. Drobné komplikace se sice dostaví, ale od toho jste tu přece vy, abyste je vyřešily, nebo ne?
Dostat od rodičů domácí vězení je věc nepříjemná, ovšem našemu sympatickému hrdinovi se bohužel stala a nemůže se, společně se svými kamarády, vydat do oblíbené herny a předvést jim, že ještě nevyšel ze cviku. Příběh je to vskutku zajímavý a právě takhle nějak do něj bude vtaženi vy. V průběhu hry pak navíc zjistíte, že vlastně vše se odehrává z vyprávění hlavní postavy, která postupně líčí své zážitky a kolik jich bude, to pochopitelně závisí pouze na vás a hlavně na vaší šikovnosti, jak daleko se v této gamesce dostanete.

No-action Jackson je klasická adventura, jejíž autoři se bezpochyby inspirovali hrami jako Monkey Island nebo dokonce Maniac Mansion. Znát to je především na jemném humoru, který je k dispozici právě v dnešním titulu. Ono, po několika málo krocích možná nabudete dojmu, že má hra rychlý spád a že ji dohrajete během chvíle, ovšem nenechejte se zviklat. Příběh se totiž až zcela nečekaně rozvine a než se dostanete na konec, počítejte s tím, že si velmi pěkně zapřemýšlíte. Veškeré úkoly mají naštěstí své logické opodstatnění, i když musím se přiznat, vcelku mi vadila nedoladěnost některých akcí. Možná to je ale tím, že jsem až příliš zhýčkaný původním SCUMM systémem, který byl ozdobou například již zmíněných Maniac Mansion.

Délka hry je tedy jednoznačný klad. Velmi mě potěšilo také celkově pestré prostředí a kvantum solidních animací a hlavně vtipných situací. Je vidět, že Britton O'Toole, autor celého projektu, je mezi adventure hrami celkem zběhlý. Je sice pravdou, že se mu nepodařilo odladit úplně všechny chyby, ale to v žádném případě nevadí, i když některé chyby působí trochu komicky. V jednu chvíli se mi totiž stalo, že se mi na každém kroku objevovala tvář cvičitele fit-centra a zmizela pouze ve chvíli, když jsem si s ní promluvil. Občas se mi také na jednom místě obrazovky neustále objevoval jistý kurzor, ale to bylo zejména ve chvíli, když jsem rozmlouval s dělníkem na stavbě. Bylo to způsobeno nejspíše nedodělávkou ve skriptu. I když chybiček nebylo málo, velmi mě v tomhle ohledu potěšila celková stabilita. Na rozdíl od Night of a Hermit tak můžete počítat s tím, že vám z ničeho nic nespadne, což rozhodně není zanedbatelná informace.

Hnacím motorem se pak stává technologie Adventure Game Studio. Několik zajímavostí jsme vám o něm přinesli v našem podrobném článku. Mám-li celou recenzi shrnout do několika bodů, pak vězte, že celkově je tenhle kousek opravdu povedený. Je kvalitní, vtipný a dobře hratelný, což v dnešní době rozhodně není málo. Obtížnost není nějak přehnaně vysoká, přesto objeví-li se nějaký problém v průběhu vašeho hraní, klidně se svěřte v diskuzi a já se vám pokusím se vám poradit. Pokud tedy holdujete adventurám, anebo prostě jen sbíráte kvalitní hry, pak by tento titul skutečně neměl uniknout vaší pozornosti…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =

Radek Tomášek | 21.03.06 v 21:09

Bohuzel ne...

david | 21.03.06 v 20:35

Je to vůbec česky?

Radek Tomášek | 20.03.06 v 20:09

angel-t: V cempak je problem?

habzulinka: Pokud uz mas hru stazenou, staci v prislusne slozce spustit prislusny spustitelny soubor..Pokud to jeste stazeny nemas, doporucuji si precist help, kde to je napsano opravdu vycerpavajicim zpusobem...

http://www.freegame.cz/in.php?action=help

angel-t | 20.03.06 v 15:16

Prosím návod?

habzulinka | 14.03.06 v 17:31

jak se to spousti


galerie

No-action Jackson No-action Jackson No-action Jackson No-action Jackson No-action Jackson