recenze

Maniac Mansion Deluxe

Maniac Mansion Deluxe

Po úspěchu The New Adventures of Zak McKracken přichází LucasFan Games s novinkou! Tentokrát si vzali na mušku praotce všech moderních adventur-Maniac Mansion, se značně vylepšenou grafikou a s vtípky, za které by se nemusel stydět ani Petr Rychlý!
Dřívější adventury rozhodně neměly na růžích ustláno. Díky velmi nešikovnému textovému rozhrání se staly pro mnohé téměř nehratelné. Tento standard byl natolik nepraktický, že se ho spousta vývojářů snažila nahradit něčím lepším. Jedním z těchto vývojářů byl i Ron Gilbert, kterému se, díky jeho usilovné práci, podařilo koncem osmdesátých let vytvořit systém, nazvaný SCUMM, který ten předchozí úspěšně nahradil. Poté pod taktovkou Lucas Arts vytvořil spoustu legendárních adventur jako Loom, Zak McKracken, Monkey Island, Indiana Jones, Sam & Max a spoustu dalších. První byl ovšem Maniac Mansion, pro kterou ostatně byl SCUMM (Script Creation Utility for Maniac Mansion) vytvořen. Nadšenci ze společnosti LucasFan Games se rozhodli adventury od Lucas Arts postupně oživit. Své umění nám poprvé předvedli u volného a neoficiálního pokračování původního Zaka McKrackena, nesoucí název The New Adventures of Zak McKracken a jak jste se sami mohli přesvědčit, celkem se jim to podařilo, nemyslíte? Samozřejmě, že po úspěchu nikdo v týmu neusnul na vavřínech a společnými silami vypustili do světa zatím jejich poslední dílko - Maniac Mansion Deluxe!

Jednoho krásného večera spadl na zem kus meteoritu. Na tom by nebylo nic divného, jen kdyby nespadl poblíž starého a velmi zchátralého domu, osídlený velmi podivnými individui. Ostatně, posuďte sami – šílený fyzik dr. Fred, stará a velmi ujetá zdravotní sestřička Edna, tajemný Ed se svým křečkem, mumifikovaný bratranec Ted, ukrytý ve vaně a dva barevní, mimozemští Tentacle. Ke vší smůle dr. Fred kus meteoritu objeví, začne s ním velmi nepěkně experimentovat ve své laboratoři a ještě stihne unést studentku Sandy! To se samozřejmě vůbec nelíbí jejímu klukovi a hlavnímu hrdinovi Davovi. Ten se rozhodne spolu s jeho přáteli Sandy osvobodit a překazit nekalé úmysly dr. Freda. Zdá se vám tento příběh povědomý? Ano, máte pravdu, v celé své kráse se nacházel v původním Maniac Mansion! Jeho Deluxe verze totiž není žádné neoficiální pokračování, jak tomu bylo v případě The New Adventures of Zak McKracken, ale velmi vydařený remake původní hry.

Kořením dobré hry je humor a Maniac Mansion Deluxe jim doslova přetéká. Autoři dokonce hru obohatili vlastními vtípky, které jí ale neubírají nic na kráse. Na stěně v herně si tak můžete prohlédnout obraz, dělající reklamu The New Adventures of Zak McKracken, v pokoji u Green Tentacle si naopak můžete prohlédnou plakát, na kterém se dozvíte o Ronu Gilbertovi, který je živě na fóru LucasFan Games, atp. Maniac Mansion Deluxe navíc obsahuje spoustu naskriptovaných situací, které autoři opět velmi věrohodně předělali a které rozhodně pobaví. Můžete tak očekávat příchod pošťáka, vypnutí pojistek dr. Fredem, příchod Eda do kuchyně a spoustu dalších situací. Dave si tedy do své party může vzít dva ze šesti kamarádů - fotografa Michaela, spisovatelku Wendy, hudebníky Syda a Razor, fyzika Bernarda a surfaře Jeffa. Každá postava má své specifické vlastnosti a dovednosti. Nemůžete tak chtít po fotografovi, aby hrál na klavíru! Díky šesti postavám je navíc Maniac Mansion Deluxe dosti nelineární a nabízí několik možností zakončení. Všechny úkony mají naštěstí své logické opodstatnění! I tak jde o velmi složitou adventuru, proto je pro hráče, kteří se ve hře nějakým způsobem zasekli, připraven kompletní návod!

Velkou pochvalu zaslouží technické zpracování. Maniac Mansion Deluxe běží na značně vylepšeném SCUMM systému, známý z pozdějších let. Největším lákadlem tak bude jednoznačně líbivé grafické zpracování, běžící v 256-ti barvách a v rozlišení až 640 x 480. Před spuštěním proto navštivte utilitku winsetup, kde si hru můžete do posledního detailu vyladit. Aktivovat lze také anti–aliasing, který vám některé hrany velmi pěkně vyhladí! Pochvalu zaslouží také zvuky a hudební doprovod, který opět navozuje tu správnou atmosféru. Ovládání je velmi jednoduché, na většinu akcí použijete myš, některé úkony lze provést pomocí klávesnice.

Maniac Mansion Deluxe je skvělá hra, šitá na míru fanouškům adventur společnosti Lucas Arts, na kterých se chyby hledají jen těžko! Díky společnosti LucasFan Games tak máme možnost zavzpomínat na staré dobré časy a doufejme, že podobných her se v brzké době dočkáme více.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

Petr Zuzanek | 16.01.24 v 06:33

EXPRESNÍ A FLEXIBILNÍ PŮJČKY Dobrý den, hledáte legálního a spolehlivého věřitele? Potřebujete půjčku? Potřebujete naléhavou finanční pomoc? Potřebujete naléhavou půjčku na splacení svých dluhů? Nebo potřebujete kapitálový úvěr ke zlepšení svého podnikání? Půjčku můžete získat od 20 000 Kč do 50 000 000 Kč s nízkou úrokovou sazbou 2%. Pokud máte zájem o půjčku, kontaktujte mě pro více informací prostřednictvím EMAIL: Petrzuzanek3@gmail.com

janice11

janice11 | 29.09.16 v 07:11

Už podle těch komentářů vidím, že bych nezvítězila.

Oroborus | 30.12.04 v 17:23

Nejaka 300KB verzia s 16farebnou doslova kockatou
grafikou ide aj pod Windows XP professional...
... ktora je sucastou Maniac 2 ("Dott")

ja | 18.09.04 v 16:32

Prosim pomoc!!!Nevim jak to zpustit!! :( pokozte

Radek tomášek | 08.09.04 v 20:13

V prvé řadě musíš mít v družině fotografa Michela. Dej mu do inventáře houbu (musí být ponořená do ustalovače) a ve fotokomoře nejprve vlož houbu a pak film do developer tray. Rožni si světlo a nezapoměň za sebou zavřít dveře!

já | 27.08.04 v 18:22

nejdou mi vyvolat fotky, nemuzete mi poradit?

Roman | 09.08.04 v 09:26

Tak sorry, bylo to na 2 disketach, takze to zabiralo cca 300kB).
Viz http://www.gamebase64.com/game.php?id=4576&d=18&h=0

Roman | 09.08.04 v 09:15

Tak tuhle hru jsem paril v roce 1989 na Commodore 64, vesla se myslim na 4 diskety (ty mely 166kB). Bezelo to na 0.985 MHz, 64kB RAM. Nevim, proc to ma nyni 5MB (10x vice) a pozadavky stouply na CPU 300x a na RAM 1000x). Dnesni programatori jsou zabari.

Radek Tomášek | 08.08.04 v 13:37

Ne, hra je zatím jen v těchto jazycích - angličtina, němčina, francouština a španělština
Autoři ale hru neustále aktualizují, takže se možná někdy čestiny dočkáme, ale zatím k dispozici není

milan | 08.08.04 v 05:53

je ta hra v cestine?


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce