recenze

Královna Jezer

Královna Jezer

Název hry by skvěle sedl na pohádkovou adventuru s happyendem, zatímco screenshoty by se daly napasovat spíše do kvalitního ponurého hororu. Příběh si bere kousek z obého, ovšem hratelnostně se jedná o vysoce kvalitní akční adventuru se skvělou grafikou.
První, co mě napadlo při pohledu na screenshoty této hry a následně i při čtení textového intra bylo, že tahle hra je emo. Příběh nepochopeného vyhnaného prince, který bloudí nehostinnou krajinou a hledá vlastní smrt, k tomu navíc velice ponurá grafika a princ, který chodí zásadně shrbený a hledí do země. Dobře, to ode mě bylo ošklivé, nechám tedy žertů a pustím se raději k vážnějšímu popisu hry, protože Královna Jezer si to jednoznačně zaslouží.

Tak především - grafika je opravdu výjimečná a ukazuje, že dvourozměrná grafika rozhodně stále má co nabídnout, a to nejen v poněkud specifických stylech jako je pixel-art. Zpočátku jsem se trochu bál onoho výřezu, který můžete vidět na screenshotech, zdálo se mi to jako pokus o umělé ztemňování atmosféry, ale přímo ve hře to kupodivu funguje a veškerá grafika je vážně perfektně nakreslená. Bohužel, dost ji kazí animace - u pavouků či chobotnic je to jedno, u zombií se prkennost tak nějak očekává, ale když do vás prkennou pěstí mlátí jakýsi náboženský fanatik, nápadně připomínající jeden český řád, říkáte si, že je asi něco v nepořádku. Tedy vlastně neříkáte, protože na toho narazíte až později - jako první vás totiž trkne samotný princ. To jak je shrbený vůbec nevadí, to k emu patří (sakra, zase jsem to nezadržel), ale jeho animaci by prospělo asi tak dvakrát tolik snímků za sekundu a hlavně nějaká ta inspirace reálnou chůzí, protože princ chodí jako zombie s houserem.

I nad tím se ale dá přimhouřit oko a vlastně se to docela vyplatí, protože pak vás čeká zábavná a chytlavá hra s velmi dobrou atmosférou. Dalo by se říci, že co do hratelnosti se jedná o akční adventuru - chodíte po dvourozměrných, z boku viděných světech, řešíte různé logické úlohy, používáte předměty a mezitím sekáte všemožné humanoidní i skorozvířecí potvory. Hned po prvním levelu jsem byl docela skeptický, protože se mi zdálo, že ve hře více chodím z místa na místo a zase zpátky, než přemýšlím a hra se stává uměle obtížnější tím, že se vždy při cestě zpátky objeví nové potvory, ovšem ukázalo se, že díky tomu, že máte v každém v šesti kol trochu jiný úkol, to vlastně nevadí. Navíc v každém kole přibývá nějaký nový herní prvek, ale za sebe musím říct, že kdyby hra byla delší, asi by poněkud postrádala na zábavnosti.

Před každým kolem vás čeká část příběhu ve formě textu, což má opět svá pro i proti. Příběh je velice zajímavý a i když se do šesti levelů nedají vměstnat žádné velké dějové zvraty, minimálně konec vás rozhodně překvapí (a to nejspíše kladně jako mě). Potíž může být v tom, že ony textové kulturní vložky jsou poměrně dlouhé, ale tady budu sobecký a řeknu, že jestli to nějakého negramotu nebaví číst, tak je to jen jeho smůla a přijde o tři čtvrtiny zážitků (ne-li o víc). Poněkud sporná je ale kvalita textu - autor/ka se snaží o jakousi staročeštinu, která někdy opravdu funguje a krásně dokresluje atmosféru, jindy se však jedná spíše o klišé, které jen přidává textu na nepřehlednosti. Celkově byl můj dojem asi spíše kladný, ale při takovéto práci s jazykem člověk musí být velice opatrný, kvalita textu se může velmi snadno zvrhnout v nevkus.

Do toho všeho zní povedená ambientní hudba - neruší a neoposlouchá se, tak to má být. Kvalita zvuků je poněkud nevyrovnaná, některé zní dobře, ale třeba hekání hlavního hrdiny mě ke konci vyloženě štvalo. A musím podotknout, že i když to může vypadat, že jen řeším různé její nedostatky, je Královna jezer dobrou a docela originální hrou, kterou by si měl alespoň vyzkoušet každý správný freeware hráč.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

Tosi | 03.04.08 v 19:51

Hodiny musí ukazovat tolik,kolik je sudaři let.Je to napsáno na tabulce ve druhé místnosti,potom se otevře přístup k ozubenému kolu.
Nevíte,co mám dělat s drakem?Jsem úplně na konci kola,už neplive oheň,můžu se k němu přiblížit,ale když do něj sekám,nic se neděje,nejde ho zabít.

grey.mouse | 16.01.08 v 17:27

Jak dlouho dělá sudař už ty sudy?

sketa | 29.12.07 v 15:43

nevie niekto ako mam nastavit tie hodiny co tam su???

alishka | 27.12.07 v 17:52

aha, dekuju KaiNe:)

KaiN | 27.12.07 v 16:02

alishka: V okamziku, kdy se promenis v krysu (nikoliv mys), tak utikej vlevo, tj. na druhou stranu do knihovny, kde je take mysi dira. Do te diry v pravo, co je ten pavouk, tam vubec nechod!

alishka | 27.12.07 v 14:47

Mam problem hned na zacatku. kdyz se stanu diky fontane mysi, prebehnu pod stenou, jak se zase zmenim zpet na prince? je tam blbej pavouk, co me vzdycky zabije.

Avrix | 26.12.07 v 16:45

díky za reakce, které jsem tu objevil :-)
Einstein> rozbít stěnu vlevo a utéct. Návod je na oficiálním webu.
Hany> zkus v nastavní změnit hodnotu VSync

Einstein | 26.12.07 v 08:31

Jak mam udelat, aby me za portalem nerozmackaly ty bodce???? A co s tím sudem? Diky za radu

Hany | 24.12.07 v 18:12

...pomoc, nechal sem se namlsat recenzentem a kdyz jsem hru stahl a nainstaloval a rozjel, malem jsem vyskocil z kuze, jaxe princ pohybuje pomalu! ODhaduju to na 1 cm za 10 sek! netusite, cim by to mohlo byt? sekani mecem je svizne, ale ta chuze...
diky

apache | 24.12.07 v 08:46

Zdá se že sem jedinej ale po nainstalování hry a klepnutí na spouštěcí soubor se mi restartoval pc a po následném spuštění pc nainstalovaná hra byla ta tam.

MissM | 23.12.07 v 22:24

jinak je to moc pěkná hra jen ten konec by mohl být lepší nebo by se princ mohl nákým zpusobem vrátit zpátky do hradu a bojovat s tím slizounem co mu přebral ženu... ale jinak vážně nádhera i ta grafika i hudba

MissM | 23.12.07 v 22:22

bohda...v čem je přesně problém? jestli si už spustila takový ty bublinky co tečou z pusy náký tý soše, pak to chce ještě v obrazovce za lavinou zmáčknout páku tak aby bublinky padali na draka a pak jít těsně k jeho blízkosti a přitom sekat mečem a pak to už skončí

bohda | 23.12.07 v 08:10

prima hra ..jen nevím jak na hada,už jsem to dohrála až k tomu...poradí mi někdo?

AdaDanjermond | 17.12.07 v 06:54

Tohle si stahnu uz jen kvuli 2.screenshotu, kouzelny napad s tou "starocestinou"...

Emo | 17.12.07 v 00:43

Do limitu 10 MB (pravidla Becherovka Game) se holt nemůže vejít tolik animací, ale jinak skvělé


galerie

Královna Jezer Královna Jezer Královna Jezer Královna Jezer Královna Jezer