recenze

Fate by Numbers

Fate by Numbers

Fate by Numbers je skvěle vypadající noir adventura, která staví na neobvyklém grafickém zpracování a atmosféře tak hutné, že by se dala krájet. Pokud máte rádi detektivní filmy, rozhodně se do FbN pusťte, zcela určitě budete spokojeni.
Občas slýcháme, jak se hry inspirují u filmu nebo filmy u her. Většinou když jeden fušuje do řemesla druhému, nedopadne to zrovna nejlépe (zdravíme Uwe Bolla). Dnešní kousek je však docela pěknou ukázkou, že když se chce, tak jde všechno. Fate by Numbers (FbN) je dílkem několika holandských studentů z Bredy, kteří vytvořili tuto adventuru jako závěrečný studijní projekt. Zajímavý je také fakt, že to co v profesionálních studiích stojí desetitisíce, vytvořili za pouhopouhých 1500,- Euro.

V samotné gamesce se chopíme osudu soukromé detektivky Alice Anger, kterou jednoho dne navštíví neznámý muž požadující jistý kufřík. Případ je tedy na světě. Vyskytnou se sice určité pochybnosti, přece jen běžná práce detektiva nespočívá v kradení kufrů, ale vzhledem k vysoké odměně, Alice nakonec souhlasí. Zdánlivě banální případ se komplikuje v momentu, kdy je Alice při pokusu o zmocnění se kufru postřelena sniperem. Aby toho nebylo málo, osoba jež měla kufřík u sebe, není nikdo jiný než její starý přítel Robert, kterého se dlouhé měsíce snaží najít. Po krátkém pobytu v nemocnici se Alice rozhodne zjistit, co bylo v kufříku a proč to bylo pro tajemného muže tolik důležité.

Ačkoliv je hra zpracována formou interaktivního filmu, ovládání je typicky adventurní, tedy point&klick. Jakmile narazíte na nějaký aktivní předmět, kursor změní barvu. Grafická stránka je, jak můžete ostatně vidět na okolních obrázcích, vyvedena v noir stylu, tedy vše je černobílé a působí ponurou atmosférou. Samotné prolínání FMV sekvencí a herních předrenderovaných lokací je zvládnuto s neuvěřitelnou precizností, kdy v některých momentech sotva postřehnete, kdy se díváte na animaci a kdy hrajete. Hudba je opět v klasickém stylu filmových detektivek a doplňuje celkovou atmosféru. Pokud bych měl přece jen něco vytknout, pak by to byla určitě velikost archivu. Na druhou stranu se ale nejedná o zbůhdarma vyplýtvané místo. Čas, který obětujete stahování, se určitě vyplatí. Pokud máte rádi adventury s kvalitním příběhem a neotřelými nápady, FbN je jednoznačnou volbou.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 5 =

hocine | 15.09.07 v 15:49

vbh

Lukin | 15.09.07 v 15:13

Po autorovi jsem asi druhý kdo hru viděl a vím, že na hru ve formě interaktivního filmu bez titulků bych s tím slovníčkem musel pěkně kmitat ;o[ ]

Twister | 15.09.07 v 07:23

Dneska je druhý jazyk základ a rozhodně , když ho nezvládám tak jak říkal Marian vezmu slovník a nejen že se pobavím , ale i zlepším ;) :)

Marian | 15.09.07 v 07:13

Ale no tak! Když jsem adventurista a chci si zahrát i když nejsem excelentní angličtinář, tak udělám co? Použiji online nebo offline slovníček, ne? Přece si takovýhle pěkný kousek nenecháme ujít... :-)

Lukin | 15.09.07 v 04:24

Souhlasím s autorem recenze, ale pokud umíte anglicky tak jako já, nebo nejste alespoň rodilý mluvčí, tak si to ani neinstalujte, protože tam nebude moc rozumět ◄:o]


galerie

Fate by Numbers Fate by Numbers Fate by Numbers Fate by Numbers