recenze

Apprentice II: The Knight's Move

Apprentice II: The Knight's Move

Dobrodružný příběh, plný napětí, zvratů a zajímavých momentů. Tak tohle je jen zlomek toho, co vám toto pokračování nabízí. Možná se budete i divit, ale právě dnes vám přinášíme jednu z nejlepších freeware adventur všech dob.
Možná si vzpomínáte, jak před nedávnem u nás běželo období, kdy jsme vám po celý týden přinášeli jednu kvalitní adventuru za druhou a právě mezi těmito tituly nechyběla i vynikající hra Apprentice, která disponovala kvalitním příběh s velmi zajímavou zápletkou. Jedinou nevýhodou celého projektu byla délka. I průměrnému žánrovému hráči netrvalo dohrání celého projektu více než pár hodin. Docela jsem proto s napětím očekával, co přinese druhý díl a musím říci, že jsem byl velmi příjemně překvapen. Autor Ian Schlaepfer na svém pokračování opravdu velmi pěkně zapracoval a na výsledku to je opravdu znát.

Příběh v podstatě navazuje na děj původního titulu. Vy se opět ocitáte v kůži čarodějného učně Piba, kterému spánek kazí nepříjemné noční můry. Tentokrát se tyto sny bohužel vyplní a vesnička nedaleko vašeho sídla pozná nájezd místního lorda, jenž nejen celou vesničku vypálí, ale zároveň pozatýká většinu místních obyvatel. Nic příjemného, ovšem tím problémy zdaleka nekončí. Abyste mohli pomoci, musíte splnit tři úkoly, které vám zadá váš mistr. Problémem je, že to v žádném případě nebude jednoduché, protože vám cestu neustále kříží nečekané události a pokud jste první díl dohráli za několik málo hodin, tak s tím dnes rozhodně nepočítejte. I zkušenějšímu adventuristovi zabere dokončení více než dvanáct hodin. Obtížnost některých úkolů je totiž vcelku vysoká. Spousta akcí totiž potřebuje vcelku přesné načasování. Na mysli mám zejména zapálení ohně sympatickým drakem, anebo třeba jen vyhledání určitých osob, jež ne vždy byly na tom správném místě. V tomhle ohledu mi adventura připomněla hru Lure of the Temptress, zejména již zmíněnou potřebou načasování některých akcí. Co se obtížnosti týče, přirovnal bych hru ke stařičkému druhému dílu adventury Simon the Sorcerer.

Oproti původnímu dílu rovněž adventura doznala změn v oblasti zpracování, zejména pak v interface. Ten sice zůstal víceméně zachován, ovšem zpřehlednilo se vykonávaní některých akcí, které se nyní provádí automaticky. Budete-li například si chtít promluvit s některou z mnoha postav, stačí na ni jednoduše kliknout a požadovaná akce se sama zvolí. Potěší rovněž vylepšená práce s inventářem. Co ale naopak nenadchne, je celkové zvýšení nároků a celkově větší velikost archívu. Není se ale čemu divit, kousek to je opravdu rozsáhlý. Docela překvapením pro mě bylo, když při rozhorech byly některé postavy ke mně otočeny zády. Když nyní tak lovím v paměti, žádnou hru, kde bych podobné prakticky zažil, si nepamatuji. V tomhle má u mě tento titul prvenství. Docela potěšující pro mě bylo zjištění, že autor se snaží veškeré pokračování proplétat dohromady. V prvním díle to byl právě náznak nočních můr, jež v tomto pokračování doznaly finálních podob a pokud se dostanete do jisté fáze, kde bude rozmlouvat se sympatickými vodními živočichy, dočkáte se nenápadných zmínek o vašem budoucím osudu a tedy i o připravovaném třetím díle, na němž se pilně pracuje. Tento krok je rozhodně hoden obdivu.

Zajímavých momentů je ve hře samozřejmě mnohem více, ale prozrazovat je nehodlám, protože byste jinak přišli o to nejlepší, co tahle gameska přináší. Hra sice není nejjednodušší, ale rozhodně vám má co nabídnout. Pokud přesto tápete, neváhejte se na mě obrátit v našem diskuzním fóru. Více už ale myslím není potřeba dodávat. Holdujete-li adventure hrám, pak rozhodně stahujte. Je skutečně oč stát.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

Murray | 02.03.08 v 17:32

Neviete niekdo kedy uz bude trojka ?

Spinemaster | 28.03.06 v 10:13

To Hana: Musíš to nejdřív stáhnou a teprve potom spustit. Jinak to nejde.

Hana | 28.03.06 v 09:43

Jak se spusti ty hry?? :D

moony | 27.03.06 v 12:42

Tohle je vazne paradni hra, vrele vsem doporucuju


galerie

Apprentice II: The Knight's Move Apprentice II: The Knight's Move Apprentice II: The Knight's Move Apprentice II: The Knight's Move Apprentice II: The Knight's Move