recenze

Miner Wars 2081

Miner Wars 2081

Také jste si vždycky říkali, že ve vesmíru už byl kdekdo, ale Češi se tam ještě nedostali? V reálném světě možná, avšak na herním poli bychom se tuze mýlili!
Je tu totiž nezávislé studio Keen Software House, které na podzim loňského roku vypustilo do vesmíru, alespoň toho virtuálního, svou akční vesmírnou simulaci jménem Miner Wars 2081. A už teď si můžete být jisti, že tahle česká expedice do vesmíru se vydařila. Tak zažhavte motory, zkontrolujte všechny kontrolky, a pojďme se spolu podívat, co je to vlastně celé zač!

Příběh nás zavádí do poměrně vzdálené budoucnosti, konkrétně do roku 2070. Lidstvo už neví z čeho čerpat energii a usmyslí si, že brát šťávu ze Slunce by nemusel být úplně špatný nápad. Tomuto projektu začnou říkat projekt Genesis, jenže nebyla by to ta pravá zápletka, pokud by se něco nepokazilo. Tentokrát se toho pokazilo trochu více, než je zvykem, a projekt Genesis přispěje k zániku Země včetně okolních planet. Přežila jen hrstka lidí, kteří byli v osudné hodiny na vesmírných stanicích. Tato nepřívětivá skutečnost avšak dá za vznik nové, téměř utopistické společnosti, ve které se můžeme setkat s mnoha frakcemi, jež spolu vedou odvěké boje o palivo a suroviny.

My do příběhu vstupujeme téměř jedenáct let poté, abychom oblékli kombinézu pilota Appollo Rainera z euroamerické aliance. Pro toho bylo ještě donedávna každodenní létání rutinou, avšak jen do chvíle, kdy vás na jednom asteroidu nenapadli Rusové. Přesně od této chvíle začneme rozehrávat náš boj o moc. Náš boj s ostatními frakcemi, který rozhodně nebude procházkou růžovou zahradou. Naštěstí k ruce máte svého parťáka Marcuse, díky němuž ta procházka bude přeci jenom jednodušší. Oni vůbec parťáci ve hře zaslouží obrovskou pochvalu, protože dělají přesně to, co od nich očekáváte, a nejednou zachrání váš oplechovaný zadek vesmírného korábu. Za jejich umělou inteligenci si autoři zaslouží určitě palec nahoru. Snad jen škoda, že u nepřátel nemůžeme tvrdit to samé. Ti se totiž spíše podobají sebevražedným atentátníkům nějakého děsivého náboženského hnutí.

Nedílnou součástí Miner Wars je bezesporu obrovská herní plocha, kterou již od začátku můžete prozkoumávat. Hra vám v tom nikterak nebrání a veškeré prostory jsou vám přístupné již od samotného začátku. Hra vám tak do rukou dává obrovskou svobodu, a je jen na vás, jak jí využijete. Můžete prozkoumávat cizí teritoria, bojovat o vzácné nerosty či se jen tak prolétávat chladným vesmírem a obdivovat různorodá prostředí a překrásné scenérie, které se vám naskytnout. Je jen na vás, zda se rozhodnete plnit příběhové mise, či se budete poflakovat vesmírem na vlastní nebezpečí. Příběh samotný však rozehrává poměrně zajímavé vesmírné drama, jehož jste hlavním účastníkem. Budete také diváky mnoha povedených dialogů a situací, ze kterých vám budou cukat koutky. Český původ se prostě nezapře, a to ani v hlubokém vesmíru.

Jelikož celá hra je vesměs postavena na konceptu “udělej si sám”, funguje toto slovní spojení i na vašeho plechového miláčka. Krom toho, že má v oblibě v lité bitvě na vás řvát, že mu dochází palivo, kyslík, či že ty průstřely v trupu nejsou ideálním aerodynamickým řešením, si jej budete moci vylepšovat k obrazu svému. Zda jej osadíte výkonnějším motorem, vyměníte pancíř či upravíte palubní arzenál, je jen na vás a stavu vaší virtuální pěněženky. Ostatně, podobně jako je tomu s automobilovým tuningem.

Když budete chtít, můžete ve vesmíru Miner Wars strávit opravdu týdny hraní. K tomu taktéž přispívá i možnost rozehrát kampaň s kamarádem v co-op režimu, a vyklepat zadky ostatním frakcím společnými silami. Tuto možnost nabízí i multiplayer, avšak ten bohužel hrálo v době recenzování opravdu málo lidí, což je určitě škoda. Už pouze pro tu možnost vykřesat z tohohle titulu ještě nějakou tu hodinu navíc. Co je ovšem takovým trnem v patě celému titulu, je fakt, že vesmír a vaše vesmírné plavidlo není pro nové hráče nikterak moc přívětivý. Hra neobsahuje jakýkoliv tutoriál, prvotní rozkoukávání či detailnější nápovědu. Naopak vás vrhá rovnou do akce, což má za následek, že často budete muset koukat do nastavení ovládání, abyste se vůbec dokázali rozkoukat v tomto obrovském herním světě.

Miner Wars 2081 určitě dělá čest českému týmu vývojářů. Jedná se o velice povedený vesmírný simulátor, který v současné době ani nemá pořádnou konkurenci, protože titulů z tohoto žánru je jako šafránu. Dává hráči obrovskou volnost a příležitost podmanit si vesmír. Nebýt poměrně hloupých chyb technického rázu a poměrně nepřívětivého začátku pro nové hráče, mohlo se hodnocení vyšplhat do ještě závratnějších výšin.

stáhnout hru
Rye

autor
Filip Štochl / Rye

Skóre

82 %

podobné renceze


    diskuze

    odeslat

    Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 1 =

    Turbokocour

    Turbokocour | 12.11.17 v 12:28

    dobrý hra

    Kalousek100

    Kalousek100 | 06.11.16 v 11:35

    Výborná hra.

    NADĚJE

    NADĚJE | 25.12.14 v 09:23

    brrr :)

    kokosmen265

    kokosmen265 | 22.12.14 v 22:05

    vesmírný

    Rye

    Rye | 28.03.13 v 09:35

    Recenzoval jsem hru na W8 a všechno jelo bez problému :). Pokud máte legální verzi, zkuste třeba režim kompatibility. Pokud ne, tak se snad ani není čemu divit.

    James | 25.03.13 v 23:06

    Rozjel to někdo? Zkoušel jsem to na Win 7 a na Win 8 vždy to jen odslalo zpávu autorům, že to spadlo, bez jakéhokoliv rozuzlení


    galerie

    Miner Wars 2081 Miner Wars 2081 Miner Wars 2081 Miner Wars 2081 Miner Wars 2081 Miner Wars 2081 Miner Wars 2081 Miner Wars 2081