recenze

Xaliens

Xaliens

Poslední hra od známého českého vývojáře Tatka, na kterou jsme se všichni netrpělivě těšili je tu! Poznejte Xaliens, střílečku s agresivními vetřelci, tak jak je známe! Projděte si tajemnou džungli a další zajímavá místa s doprovodem krvežíznivých vetřelců!
Po uveřejnění zprávy o vydání Xaliens na Tatkově stránce jsme byli napnutí, kdy tato zajímavě vypadající střílečka vyjde. V našem rozhovoru autor hry uvedl, že by měla hra vyjít někdy kolem konce prázdnin, takže když odečteme těch pár týdnu, dá se tvrdit, že datum vydání bylo splněno. :) Opožděné vydání her však všichni známe a nějak by nás nemělo trápit. Tedy pokud jste někdo čekal na Maxe Payna, víte o čem je řeč. Vydání Xaliens se tedy trochu protáhlo, což napovídalo tomu, že se ještě vylaďovaly chyby, něco se zlepšovalo apod. Tudíž by hra měla splňovat všechna očekávání a zároveň i něčím překvapit. Realita je však trochu jiná...

Hráli jste-li někdy Tatkovy hry, měli byste už podle menu v Xaliens poznat, že ho má na svědomí Tatko. Než se pustíte do hry, můžete změnit nastavení zvuku. Vypnout hudbu nebo efekty, jiná nastavení k dispozici nejsou. Grafiku však není nutné měnit, neboť podle slibu daného v rozhovoru, běží hra na standardní rozlišení 1024x768. Nic vám tedy nebrání v puštění do hry. Nahrávání není zrovna nejkratší, ale to ještě zvýší naše očekávání. Ty však končí ve chvíli, kdy se dáme do pohybu. Ten je zásadní chybou hry. Naprosto nestabilní, kousavý a pomalý. S tímto handicapem se nemůžete jen tak vydat vstříc nepříjemnému protivníku jakým je vetřelec. Ovládání je sice kombinováno s myší, ale otáčení bojovníka je tak pomalé, že většinou zemřete, než se k vetřelci správně natočíte. Není možné srovnávat vaši rychlost s rychlostí vetřelce. Vraťme se však k průběhu hry. Na výběr máte vždy jen jednu cestu. Je dost nepřehledná, což hru dělá těžší. Vetřelce vidíte většinou až když je u vás, neboť je šikovně maskován prostředím. Tedy podobně jako ve filmovém zpracování má nad vámi několik výhod. Proti němu můžete využít jednu z několika zbraní, ale většinou zabírá až tak druhý a třetí zásah. Naopak vetřelci kolikrát stačí, aby kolem vás jednou proběhl a na obrazovce se zobrazí nápis „bohužel“ a můžete hrát od znova.

Xaliens je určitě obtížnou hrou a její dohrání je věcí takřka nemožnou. Nejen díky naprogramované síle vetřelců, která vás naprosto předčí, ale hlavně díky ovládání vaší postavy, které je příšerné. Mrzí mě, že na hře nenajdu nic, co by vymazalo tuto obrovskou chybu. Od hry jsme si asi slibovali více, ale tak už to někdy chodí. Hrát se to dá, ale když je špatná hratelnost, je to spíše k vzteku. :/ O kvalitách Tatka se nedá pochybovat, ale v Xaliens své kvality určitě nepotvrdil. Možná se dočkáme přepracované verze, ve které Tatko odstraní všechny chyby a budeme mít vetřelce jako sobě rovné protivníky.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

Predator123 | 27.03.05 v 19:49

Já chcel jsem ztáhnout hru Xaliens a nej de, je tam napsáno stránku nelze najít

Pontius | 01.10.04 v 13:33

Ok, smažeme to :)
Pokud jde hra plynule, tak místo zbytečných keců můžeme přijít na to, proč mě a dalším hráčům hra plynule nejde ;) Je možné, že mi chybí nějaká knihovna, i když o tom pochybuji, ale možné je vše :)

Ubaldo: taky bych se k tomu už nevracel. Věnujme se důležitějším věcem. Každý by si tu recenze představoval jinak ;)

tatko | 30.09.04 v 23:55

...ale jo asi mas pravdu pro jednu kritiku...
sem si zrovna zlomil ruku boli to jak cert tak jsem zly na vsechno ...smazem to jedeme dal ...
ale neco ti povim......
TA KHRA JEDE PLYNULE...KU..VA!!!
to vam nedam...:))

Ubaldo | 30.09.04 v 21:28

Pontius: Jo, jasně, - "některé věci nepovažujež za důležité" ale otázka je, jestli jsi ty mockrát zmiňovaná fakta vůbec věděl a znal...:-)
Myslím, že kdybys tam ty fakta dal a místo toho trochu omezil tu kritiku, tak bys určitě udělal líp...
(Že jo, že mám pravdu milý Tatko?...)

Pontius | 30.09.04 v 17:50

Tatko: kvůli jediný hře nechceš, abychom ti tvé hry recenzovali? To mi přijde jako ukvapené rozhodnutí. Zapomeň na kritiku. Jak si psal, přijdou lepší hry... Ale nemůžeš po mně chtít, abych nekritizoval. Já to tak prostě vidím, ale už bych to neřešil. Možná to jde každému jinak...

agile: potom co jste napsali vy o Xaliens bych se ani neozýval :) Tak ubohou recenzi jsem ještě neviděl, ale na druhou stranu i já jsem tak začínal v 10ti letech :) Proto jsem rád, že nás čteš, učíš se a moudra z FreeGame.cz a předáváš do redakce PH.cz ;)

Ubaldo: ok, beru to. Některý věci nepovažuju v každý recenzi za důležitý a někdy je neuvedu, ale budu si pamatovat, že by ses tam o nich rád dočetl. FreeGame.cz naslouchá svým čtenářům ;)

tatko | 30.09.04 v 17:23

mě nejde o kritiku ..ja z toho nic nemám jen špatný pocit protože vždycky si dám velkou práci s plynulým ovládáním nikdko nemůžre říct ...nedovolil
bych si vypustit hru kde pokulhává ovládání...
.mě jde jen o to že velkou práci jste si dali s tim aby jste napsali jak je ta hra špatna cuká se nejede netočí se pajdulák.....ale věřím že kdyby jste si aspon poloviční práci dali stím že to není možné když se najde si myslím dost lidi kterým to jede plynule tak proč mi by jsme nemohli vynaložit ....bla..bla...je to pohodlnější...protože oni taky říkali že to nejede ...no tak to nejede ....a ten zbytek to je náááhoda ....
tak neplácejte že kritika je těžká to nemá s kritikou nic společného... kdyby se nenašel jediný člověk...tak mlčím..ale našlo se jich dost a proto tohle vám nenechám ..ovládání toje pro mě základ...mě přece nejde o slávu a bohatství a blabla..jde mi jen o prestiž ..samozřejmě že jsou dvě skupiny jede -nejede ..a jsem přesvědčen že vy to dobře víte ale nechali jste to tak ...
ale kašlem na to už mě to nebaví ...sem se vykecal
už na rok dopředu....přijdou lepší hry...
ale už nechci aby jste je recenzovali...diky za snahu..
voknous: sorry přehnal jsem to vím že to dá taky velkou práci dělal jsem v delphix dlouho... nechtěl jsem tě naštvat mrzí mě to..ale vím že když jsem přešel na opengl ..je to nebe a dudy ..o něčem jiném a o hodně složitější....a problematičtější....

Voknous | 30.09.04 v 16:16

Milý Tatko, jak říkáš, že na Gamemakeru jede plynule vše, rád bych tě upozornil, že plácáš nesmysly. Hra, která měla při vytvoření exe souboru pouhých 10 MB se cukala jak blázen i na mé dvanáctistovce s GeForce2. Jaké překvapení, že?

Ubaldo | 30.09.04 v 06:32

Pontius> Mas pravdu, akz si myslim, ye by se to tam nemelo psat... To ze nakonci odletis raketou jsem tam napsal jenom proto - abych si tak trochu "zamachroval", že to vím - že sem to dohral. Ale přes to ti v recenzi chyby fakt o poctu kol, o zbranich a tak... (Vzdyť už jsem to psal...)

agile | 30.09.04 v 00:24

anebo proto, ze nemam cas to hrat a hraju tu hru 5 minut?:) obrazky by tomu napovidaly;)

Pontius | 29.09.04 v 22:40

Tatko: recenzoval jsem to tak, jak mi to chodí a myslím, že bohužel nejsem jediný. Je těžký se smířit s kritikou, ale máme tu snad lidem lhát?

Ubaldo: v recenzi se často nepopisuje konec hry, protože tím hráče o hodně připravíš. Alespoň já se toho držím...

TATKO | 29.09.04 v 18:46

nerad se někde hádám o svoje dílo dělám to jen pro radost ...
ale 3d už není žádné delphix nebo gamemaker kde to jede i na 486...
na českých hrách je k tomu diskuze a je tam spousta lidí ...i mi přišly ohlasy že to jede a je to dost obtížné ale dohráli to... samozřejmě že mi došli i ohlasy ...co mají dělat že jim to nejede...na stahuj.cz se hra vyšplhala na druhé místo ...v cestě ji stál akorát directx ..a moje přistání a sektorXIV...vyletěly hned dvakrát za sebou na druhý den ..takže mi neřikejte že si stahovali 17MB jen aby se naštvali...
nejsem profik abych to testoval po celem regionu...ale amater a testoval jsem to asi na deseti mašinách dokonce s integrovanou grafikou...a jelo jak ohen...
vozte se po grafice,animacích postavy,vetřelců...menu cokoli...ale že ta hra jede jak PANBŮH KÁŽE tak za tím stojím a jestli na to nemáte pc tak na moje hry nesahejte VY ani pan Klabal protože jak já říkam když nejde o prachy tak jde o h..o až tu hru rozjedete tak jak ostatní a pak napíšete "..no tak jsme to rozjeli ...ale grafika nebo textury...nebo cokoliv..."skloním hlavu..!!!!

Ubaldo | 29.09.04 v 06:50

Proč se redaktor nezmínil o tom, že má hra 5 kol, v každém kole získává hráč jednu další zbraň a že hra končí odletem - útěkem v raketoplánu? Myslím si, že redaktor zapoměl na hodně faktů!!! (Kdyby je tam dal, mohla být recenze o něco delši...)


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce