recenze

C&C: Red Alert

C&C: Red Alert

Zajímalo vás někdy jako by to se světem dopadlo pokud by nikdy nenastala 2. světová válka? Pokud ano, pak jste na tom správném místě, C&C: Red Alert si totiž pohrává právě s alternativní minulostí.
Je tomu již dlouhých 13 let, kdy světlo světa spatřil nepřímý pokračovatel realtimové strategie Command & Conquer nazvaný C&C: Red Alert, a protože se pomalu ale jistě blíží vydání již třetího dílu ságy, rozhodli se hoši z EA Games vydat první díl zdarma. Jak jsem naznačil již v úvodu, autoři si zde pohráli s myšlenkou, že k žádné 2. světové válce nedošlo. Důvod proč se tak stalo je vcelku prostý, známému vědci Albertu Einsteinovi se roku 1946 dostalo do spárů záhadné zařízení chronosféra, v podstatě takový stroj času, díky němuž se sám Einstein přenesl o 22let nazpět a odstranil Adolfa Hitlera. Díky tomu skutečně odvrátil válku, avšak jak už to tak bývá, nic netrvá věčně a ani mír není výjimkou. Německo sice nenapadlo okolní státy, ale jeho roli v alternativní historii zastoupil Sovětský svaz, ten se mohl v klidu rozvíjet a nabírat na síle. Jako první padla za oběť novému utlačovateli Čína, nedlouho na to zaútočili vojska „rudých“ na východní evropu, kde však narazili na tuhý odpor vojsk nově vzniklé „Aliance“. Tím začíná dění Red Alertu, jako to celé dopadne záleží především na straně za kterou se rozhodnete bojovat a také na vašich schopnostech.

Ať už si zvolíte kteroukoliv ze dvou stran konfliktu, čeká na vás slušná várka misí (celkově 40), přičemž váš hlavní cíl je buďto Evropu dobýt, nebo naopak ubránit. Jednotlivé mise se liší jednak dílčími úkoly, jednak prostředím a pochopitelně také obtížností. Zatímco první mise zvládne cvičená opička, v pozdější fázi hry už to tak snadné nebude. Vašemu snažení pomohou rozličné jednotky, přičemž až na pár drobností by se dalo říci, že jsou z reálného světa. Ono vůbec celé zpracování je vcelku realistické, jednak vojáčci jsou extrémně náchylní rozdrcení pod pásy tanků, budovy zase snadno podléhají explozím, a takto bychom mohli pokračovat do nekonečna. Kapitolou samou pro sebe jsou pak speciální mise, kdy se musíte dostat k cíli s pouhým pěšákem, ale on to je vlastně speciální agent, který bez větších problémů vyčistí celou základnu nepřítele. Pozor si však musíte dávat především na psy (pokud hrajete za sověty) neboť ti zlikvidují jakoukoliv pěší jednotku během okamžiku. Skvělou pomocí jsou felčaři, kteří léčí vaše vojáky v poli. Prostě a jednoduše je toho spousta. Vše o čem jsem zatím psal je obsaženo v kampani, ale to není ani z daleka vše co na vás čeká. Součástí hry je totiž i multiplayer, který ač je to k nevíře je stále velice oblíbený, map sice není kdovíjak mnoho, ale ani ne málo a na internetu se dají sehnat další (chce to ale hledat). Hrát můžete jak po místní síti LAN, tak i prostřednictvím internetu, takže koho přestane kampaň bavit, může se s kamarády vrhnout do vlastních bitev.

Technická stránka hry je poplatná době vzniku a tak i když se dnes nejedná o nic nad čím by vám spadla čelist, rozhodně ji nelze pokládat za špatnou. Grafika je i dnes silně koukatelná a to především díky neuvěřitelnému smyslu pro detail, který tvůrci využili. Filmové sekvence, které jsou mezi každou z misí jsou rovněž zdařilé a ničím nevybočují ze standardu, ostatně je to jedna z výjimečných částí hry, která dokresluje celkovou atmosféru. Hudba a ozvučení obecně je podobně jako v původním C&C bravurní. Bohužel vzhledem ke stáří hry je na některých počítačích dosti problematické hru spustit a to i přesto, že přímo v archivu se hrou jsou přibaleny poslední patche. Majitelé počítačů se systémy Windows 95 a 98 můžou být klidní, ovšem ti ostatní mající Windows XP se mohou setkat s problémy už při samotné instalaci. Řešením je spustit soubor setup.exe nacházející se na instalačním médiu v režimu kompatibility a po instalaci ještě doinstalovat přiložený patch, poté by neměl být problém hru spustit. Pokud však máte v počítači nejnovější Windows máte smůlu, neboť hra na Vistách nepoběží (32bit ani 64bit systémy nejsou podporovány)! Přesto pokud si budete chtít tuto dnes již klasickou realtimovku užít, existuje naděje v podobě virtualizace, pomocí prográmku VirtualBOX (počítač v počítači), který je k sehnání i v češtině, si vytvoříte instalaci jednoho z kompatibilních systému (musíte vlastnit legální licenci k systému) a můžete zvesela hrát.

Poznámka: Vzhledem k problémům při zachytávání screenů jsou použity obrázky z oficiálních stránek hry. Vzhledem k tomu, že se jedná o hru uvolněnou k výročí ságy Red Alert, je možné že je nabídka pro stažení časově omezena a proto nemůžeme zaručit její dostupnost. Zároveň upozorňujeme, že vydavatel EA Games si přeje zachovat download mirrory pouze vlastních serverů a proto budete při požadavku o stažení přesměrováni na jejich server, kde jsou veškeré informace v angličtině.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 2 =

Iveta111

Iveta111 | 09.09.16 v 23:18

Perfektní hra.

Honza | 28.01.12 v 17:57

nejde stáhnout:/

Peparik | 18.01.10 v 21:39

Hola, potřeboval bych poradit jak dohrát 4. misi za spojence, jak na začátku osvobodíte Tanyu. Ale jak potom s tou hrstkou techniky dobýtj jejich základny fakt nevim. Prosím o radu nebo tip. Díky Pište prosím na mejl pepicek4@seznam.cz

albert | 29.05.09 v 20:07

hej hoši stahujte na http://www.porse.cz/Red_Alert.html tak vam to jede 100% a C&C je good hra :o)

LUDAVEN | 31.03.09 v 14:20

proč to nejde stáhnout?

LUDAVEN | 30.03.09 v 14:51

skvělá hra znám to s PS1

serafin | 09.12.08 v 01:47

zdravim chtel jsem si stahnout tuto hru ale jaksi me to odkazalo na stranky red alertu moc bych tu jednicku chtel a tak bych chtěl poprosit na co kliknou diky.

killroy | 29.11.08 v 20:49

SUPER !!!!!!

jardaz | 13.09.08 v 20:37

Ze zkusenosti z originalnu to po siti normalne hrat nejde. Pozdeji byl vydan oficialni patch na verzi 3.03, pak to jde rozjet pres IPX sit - nutno si pohrat s nastavenim ve windows a pridat sitovy protokol. Hra po siti je pak opravdu zabava :)

Thomas | 11.09.08 v 11:29

Ty seš kokot viď ;) Ne. Není to C&C3 nebo víc, je to jednička z 90tých let. Odpornej jsi ty!

Houp | 10.09.08 v 12:09

Mně zvuk nejdříve také nešel, pomohlo nastavit u spouštěcího souboru kompatibilitu s Win 95

Adam(CZ) | 08.09.08 v 08:55

Lidi prosím vás neni někde něco co by mi rozběhlo zvuk, protože mám jen integrovanou zvukovku na základovce a RA1 jí nedetekuje

Jarous | 07.09.08 v 14:54

poradí mi někdo jak to hrát po síti?vůbec mi to nejde

Bombr | 07.09.08 v 08:20

Škoda, že jsem začal hrát až dvojku, už jen ty obrázky mi přijdou odporné... škoda :-(

MIG19 | 02.09.08 v 14:24

fakt dobra hra, command and conquers me nikdy nesklamalo...


galerie

C&C: Red Alert C&C: Red Alert C&C: Red Alert C&C: Red Alert C&C: Red Alert

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce