recenze

Sektor XIV se odmlčel 3D

Sektor XIV se odmlčel 3D

Sektor XIV se odmlčel 3D je pokračování úspěšné akční gamesky, která vzešla od známého českého vývojáře Tatka. A už z názvu je patrné, v jakém prostředí bude vše situované. Autor totiž vše vsadil do pěkného třetího rozměru. A že si dal pořádně záležet....
Než se pustíme do samotné recenze, rád bych vám stručně shrnul práci Tatka. Jestli sledujete náš server trochu pravidelněji, jistě vám neunikly hry jako Pacman 3D Agressive, Přistání, Xaliens či právě již zmíněný Sektor XIV se odmlčel.

Přiznám se bez mučení, že posledně jmenovaný titul jsem zatím neměl tu čest hrát. Na nějaké podrobnější srovnání s dnešním pokračováním tedy zapomeňte. Zaměřím se tedy samozřejmě jen a pouze na dnešní novinku. Ta je, jak jsem již naznačil v perexu a jak je patrné z názvu, kompletně ve 3D světě. V něm se ocitáte s jedním vojákem a ač zpočátku ne zrovna dobře ozbrojeni, přesto se vydáváte vstříc svému dobrodružství. Po příběhové stránce je gameska zasazena do daleké budoucnosti a točí se okolo kolonizace vesmírných objektů. Jednoho dne ovšem dojde k jisté nepříznivé situaci..... No o tomhle se můžete v pohodě dočíst v doprovodných textech.

Co se v nich určitě nedočtete, je celkový dojem ze hry. Ten si upřímně musí udělat každý sám. Já však zde umíním, co se mi na gamesce líbilo a co naopak nelíbilo. Největším kladem je jednoznačně pěkné zpracování, solidně zpracované úrovně a také spousta zajímavých zbraní. Naopak nepotěší vyšší obtížnost a trochu stereotypní náplň. V každé misi je v podstatě jedinou podmínkou dostat se z místa A do místa B... Že přitom zařve několik oponentů, je věc druhá. Průběh hraní pak nejde ukládat. Při každé smrti tak budete muset začínat od začátku (naštěstí ne celé hry, ale pouze úrovně). Jistá forma checkpointu se vytvoří vždy po splnění každého levelu. Těch je zde mimochodem šest.

Co tedy říci závěrem? Snad jen, že stahujte. Věřím, že nebudete zklamáni.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 5 =

artman | 20.06.07 v 19:26

Ono je to taky o driverech grafické karty, apod... Zkus si je aktualizovat, možná to pak pojede plynuleji...

Jinak souhlasím s Tatkem... Pořád je potřeba brát v potaz, že se pohybujeme na free scéně, kde to lidi dělají bez nároku na honorář a tedy hlavně pro potěšení... Pokud sis, DaSnoope, někdy zkusil udělat trochu slušnou hru, pak víš, že to není rozhodně procházka růžovou zahradou..

Jinak na mé konfiguraci (2GHz CPU, 1GB RAM, GeForce Go 7300) hra běhala v pohodě a neměl jsem tedy žádné výrazné připomínky...

Minimální konfigurace je tu pak pro doplnění jen proto, aby to člověk vůbec nějak rozběhal...

tatko | 20.06.07 v 06:32

nevim proč se snažíš na takové šunce jako 1.4GHZ provozovat moji hru ..já přece nejsem profík abych to optimalizoval od P2 až po P4 ani na to nemám prostředky kup si pořádný pc a pojede ti to..A jestli chceš tam mít všechny tyhle věci jako barevnou hloubku ...tak si sáhni po nějaké profi hře..to už si zase moc rozmazlený ja si myslím že na free scénu má ta hra vše co k ní patří...a nebo si udělej svoji a pak se mi můžeš omluvit...ty chytrolíne..

DaSnoop | 06.06.07 v 21:02

"Co tedy říci závěrem? Snad jen, že stahujte. Věřím, že nebudete zklamáni."

Tak to Radku věř, že jsem zklamaný byl. Mám konfiguraci 1.4 GHz, 512 MB RAM a 64 MB VGA, je to sice plečka, ale Sektor se na tom doslova "plazí". Nedá se to hrát. Nevím zda autor považuje toto vydaní za finální, ale chybí options s konfigurací kláves a myši, změna rozlišení a barevné hloubky. I podle obrázků hra vypadá "nedodělaně", takže spíše bych to považoval za alfa verzi (ani ne beta). Taťulda na tom musí ještě hodně zapracovat a optimalizovat, aby se to dalo hrát. Jinak jako pokus to uspělo.

tatko | 16.05.07 v 10:59

sorry jen kolečko ...nějak jsem na to pozapoměl....

artman | 16.05.07 v 08:51

Scrollovací kolečko na myši to jistí :). Možná fungují i čísla, ale ty jsem nezkoušel...

gyneco | 16.05.07 v 01:01

Teda, asi jsem už hodně ospalej, protože kurňa ne a ne přijít na to, čím se přehazujou pištolky.


galerie

Sektor XIV se odmlčel 3D Sektor XIV se odmlčel 3D Sektor XIV se odmlčel 3D